U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


KNP BT


KNP BT koopt twee Europese papierhandels

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 27 DEC. KNP BT (distributie, verpakkingen, papier) koopt twee papiergroothandels in Duitsland en Italië, met een gezamenlijke omzet van een half miljard gulden. Met de overname van Wilhelm Seiler en Bunzl Italia wordt KNP BT de grootste papierverkoper in Europa.

Het Nederlandse concern heeft net voor de Kerstdagen overeenstemming bereikt met de Britse papier- en plasticfabrikant Bunzl over de koop van de beide groothandels. KNP BT had het hoogste bod gedaan in een soort veilingsprocedure en betaalt 61,6 miljoen pond (180 miljoen gulden) voor beide ondernemingen. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg het aandeel KNP BT vanmorgen met 1,80 gulden naar 37,30 gulden, een stijging met bijna 5 procent. Het aandeel, dat al maanden kwakkelt, ging daamee sterker omhoog dan de totale beurs.

KNP BT deelt het marktleiderschap in de Europese papierdistributie nu nog met het Frans-Britse Arjo Wiggins Appleton (AWA), dat jaarlijks 1,6 miljoen ton papier verkoopt. KNP BT krijgt er met Seiler en Bunzl Italia nog eens 250.000 ton verkocht papier bij. In geld uitgedrukt, bedraagt de omzet van Seiler en Bunza Italia 550 miljoen gulden, die wordt gerealiseerd door 500 werknemers. In Duitsland stijgt het marktaandeel naar 19 procent, in Italië naar 14 procent, waardoor KNP BT in beide landen in de top-drie van papierverkopers komt.

Beide groothandels zijn volgens KNP BT winstgevend. ,,Wij denken die winst te kunnen vergroten doordat wij nogal wat synergie-effecten menen te zien'', zei een KNP BT-woordvoerder vanmorgen. In Duitsland is de bestaande KNP BT-groothandel Hartmann & Flinsch vooral actief in het zuiden, terwijl Wilhelm Seiler (hoofdkantoor in Wuppertal) in het westen en noorden zit. In Italië zit KNP BT met C.C.C. voornamelijk in de regio in Milaan, waar Bunzl Italia (hoofdkantoor in Milaan) ook de rest van het land bedient.

De verwachte synergie heeft ook een doorslaggevende rol gespeeld bij de biedingsprocedure die de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley had opgezet voor Bunzl. Een aantal partijen was gevraagd om een bieding te doen en die van KNP BT bleek de hoogste te zijn. ,,We konden zo hoog bieden, omdat wij de kans zien het aankoopbedrag eruit te halen binnen onze organisatie'', zei een woordvoerder. ,,Daarover zijn we zeer verheugd, want zulke goede partijen worden niet zo vaak aangeboden.''

Is KNP BT nu redelijk tevreden met het marktaandeel in Duitsland en in mindere mate Italië, dat geldt niet zozeer voor het marktaandeel in Frankrijk van 10 11 procent. ,,Misschien als zich daar eens wat voordoet, dat we dan interesse hebben'', zei de woordvoerder.

De overname door KNP BT van Seiler en Bunzl Italia moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie, die binnen enkele weken uitspraak doet. KNP BT verwacht geen problemen.

NRC Webpagina's
27 DECEMBER 1996


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)