U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Meeste projecten van Philips onder Timmer een fiasco
ROTTERDAM, 15 NOV. Bij Philips is onder het bewind van Jan Timmer het overgrote deel van nieuwe projecten of produkten commercieel mislukt. In het kader van de Centurion-operatie zijn aanvankelijk 26 projecten opgesomd als kansrijk. Slechts drie daarvan zijn een succes geworden. Enkele zijn half geslaagd of bieden nog mogelijkheden, de rest is mislukt. Dit blijkt uit gesprekken met huidige en voormalige Philips-managers en met adviseurs van het elektronicaconcern. Na de recordwinst van 2,6 miljard gulden over 1995 koerst Philips dit jaar, mede door een voorziening van een miljard gulden voor een nieuwe reorganisatie, af op een netto verlies.

Massale uittocht van Hutu's uit Zaïrees kamp
KIGALI/GISENYI, 15 NOV. Het grootste vluchtelingenkamp van Rwandese Hutu-vluchtelingen in het oosten van Zaïre, Mugunga, is vandaag grotendeels leeggestroomd na dagen van zware beschietingen over en weer tussen de Hutu-milities in het kamp en de Zaïrese rebellen daarbuiten. De milities zouden volgens de laatste berichten op de vlucht zijn geslagen en het kamp hebben opgegeven. Volgens de vluchtelingenorganisatie van Verenigde Naties (UNHCR) zijn naar schatting honderdduizend van de ongeveer vijfhonderdduizend bewoners van het kamp via de nabijgelegen grensstad Goma op weg naar Rwanda. Het merendeel van de vluchtelingen, die wekenlang van de buitenwereld waren afgesloten, is volgens onbevestigde berichten samen met de Hutu-milities verder Zaïre ingetrokken. Onduidelijk is nog wat er verder met hen zal gebeuren.

Woningen en kantoor Belgische diplomaat doorzocht
DEN HAAG, 15 NOV. De Antwerpse justitie heeft gisteravond huiszoeking verricht in de Haagse en Antwerpse woning van de Belgische drugsliaison-officier in Nederland, H. Luyten. Ook werd het kantoor van Luyten op de Belgische ambassade in Den Haag doorzocht. Dit is vanochtend desgevraagd bevestigd door persofficier van justitie B. Zajtmann van het parket in Antwerpen. De magistraat wilde officieel geen mededelingen doen over de reden van de huiszoeking. ,,Wij kunnen slechts zeggen dat wij alle sporen en distels volgen om voldoende bewijzen te verkrijgen'', aldus Zajtmann.

Rome: Di Pietro stapt op na 'lastercampagne'
ROME, 15 NOV. Antonio Di Pietro, voormalig officier van justitie in diverse smeergeldonderzoeken in Italië, is gisteravond afgetreden als minister van Openbare Werken omdat er een nieuw justitieel onderzoek tegen hem is geopend. Hij wordt mogelijk verdacht van corruptie en machtsmisbruik. Volgens de afgetreden minister is hij het slachtoffer van een lastercampagne die tot doel heeft het corruptie-onderzoek 'Schone Handen' in Italië te stoppen.

Terpstra weigert Kamer extra geld
DEN HAAG, 15 NOV. Staatssecretaris Terpstra (Welzijn) weigert tegen de wens van de Tweede Kamer in minister Zalm van Financiën extra geld te vragen om de wachtlijsten voor gehandicapten terug te dringen. ,,Ik moet woekeren met een beperkte ruimte. Budget is budget'', aldus Terpstra gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over het gehandicaptenbeleid.

Adviseur Jeltsin: ooit lid NAVO
MOSKOU, 15 NOV. President Jeltsins veiligheidsadviseur Ivan Rybkin heeft gisteren gesuggereerd dat Rusland zich op termijn bij de NAVO zou kunnen aansluiten. Hij maakte duidelijk dat het tijdstip vooral afhangt van het vermogen de Russische militaire structuren aan te passen aan die van de NAVO.

'Amerikanen blijven in Bosnië'
WASHINGTON, 15 NOV. Het Witte Huis bereidt de Amerikaanse bevolking erop voor dat zeker tot in 1998 Amerikaanse militairen in Bosnië gelegerd zullen zijn. Vandaag zal president Bill Clinton daarover naar verwachting een besluit nemen.

Vader Graf vrij na hoge borgsom
MANNHEIM, 15 NOV. Peter Graf, vader van tennisster Steffi, mag de gevangenis verlaten als hij een borgsom stort van 5,7 miljoen gulden. Dat besloot de rechter in Mannheim vanochtend. Vader Graf heeft vijftien maanden in voorarrest gezeten. Hij wordt verdacht van belastingontduiking.

Geen medicijnen via Internet
LELYSTAD, 15 NOV. Fisher Farma, parallelimporteur van geneesmiddelen in Lelystad, heeft het aanbieden van medicijnen via Internet moeten staken na tussenkomst van de inspecteur geneesmiddelen in Utrecht en Flevoland en het openbaar ministerie in Zwolle.

DAF Trucks mag bij Paccar
DEN HAAG, 15 NOV. De aandeelhouders van DAF Trucks, inclusief de Nederlandse en de Vlaamse overheid, gaan akkoord met het overnamebod van ruim 900 miljoen gulden van het Amerikaanse bedrijf Paccar.

Nijlboot kapseist
KAIRO, 15 NOV. Twintig mensen worden vermist na het kapseizen van een plezierboot op de Nijl, 580 kilometer ten zuiden van Kairo, aldus het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de vermisten zijn negen Tsjechische en vijf Slowaakse toeristen, en zes Egyptische bemanningsleden.

NRC Webpagina's
15 NOVEMBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)