U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Voedseltop tegen achtergrond van honger in Zaïre
ROME, 13 NOV. Met een oproep van de paus tot schuldenverlichting voor de armste landen en van VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali voor onmiddellijke hulp aan de vluchtelingen in Zaire is vanmorgen in Rome de Wereldvoedseltop geopend. Bijna tweehonderd landen zijn vertegenwoordigd op wat door de organisator FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is omschreven als de belangrijkste conferentie ooit over honger. Rond het middaguur is een actieplan aangenomen dat erop is gericht het aantal ondervoeden, nu nog ongeveer 840 miljoen, binnen twintig jaar te halveren.

Surinamers en Antillianen lopen achterstand het snelst in
ROTTERDAM, 13 NOV. Onder allochtonen ontstaat een tweedeling in kansrijken en kansarmen. De eerste groep is hoger opgeleid, heeft minder moeite met de Nederlandse taal en is minder op de eigen groep georiënteerd dan de kansarmen. Surinamers en Antillianen/ Arubanen lopen het snelst hun achterstand op de autochtone bevolking in, vooral op de arbeidsmarkt.

Nieuwe moordpartij in Algerijns dorp
ALGIERS, 13 NOV. Bij een overval op een dorp bij de Algerijnse garnizoensplaats Blida, ten zuiden van Algiers, zijn vannacht twaalf burgers vermoord, onder wie vier vrouwen en drie kinderen. Volgens de Algerijnse veiligheidsdiensten zijn de twaalf ,,vermoord op lafhartige wijze'', een term die de Algerijnse autoriteiten gebruiken voor burgers die door moslim-extremisten de keel is afgesneden.

Goma: vliegtuig en vluchtelingen beschoten
KIGALI, 13 NOV. Vanmorgen hadden hevige beschietingen rond Goma plaats, nadat de rebellen hadden geschoten op een vliegtuig dat verscheidene malen over de stad en het gebied ten westen daarvan was gevlogen. Het toestel werd vermoedelijk niet geraakt. Later richtten zij hun wapens op het vluchtelingenkamp Mugunga, ten westen van Goma.

Ontdekt tegoed deels joods
ZURICH / PARIJS, 13 NOV. In Zwitserland maakte ombudsman Haeni bekend dat de tot nu toe ontdekte slapende tegoeden slechts ten dele van joodse oorlogsslachtoffers zijn. Het Franse weekblad Le Nouvel Observateur bericht vandaag over een geheim rapport waaruit de koehandel rond het door nazi's geroofde goud van vlak na de oorlog blijkt.

15 Doden bij aardbeving Peru
LIMA, 13 NOV. Bij een aardbeving in het zuiden van Peru zijn 15 mensen gedood en 700 gewond geraakt. Tussen de veertig en de zestig mijnwerkers zouden nog vastzitten in een afgelegen goudmijn. In 1970 kwamen in Peru bij een aardbeving 67.000 mensen om het leven.

Beursindex door 600 punten
AMSTERDAM, 13 NOV. Op de Amsterdamse Effectenbeurs heeft de AEX-index vanmorgen de grens van 600 punten doorbroken. Endemol detoneerde op het Damrak, met een koersdaling van ruim 3 procent, door financiële problemen rond de zender Sport7.

Glimmerveen aangehouden
DEN HAAG, 13 NOV. J. Glimmerveen, leider van de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie, is vandaag in zijn woning in Scheveningen aangehouden. Hij wordt door de Schiedamse politie ondervraagd over uitlatingen die hij zaterdag deed tijdens een bijeenkomst van neo-nazi's in een Schiedams café.

Provincie tegen 'Haaglanden'
DEN HAAG, 13 NOV. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland wijzen een stadsprovincie Haaglanden af. Wel gaan GS onder voorwaarden akkoord met de vorming van een grootstedelijk bestuur in de regio Rotterdam, zo is gisteren bekendgemaakt.

NRC Webpagina's
13 NOVEMBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)