U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

PTT Telecom ziet af van belang Z-Afrika

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 NOV. PTT Telecom neemt geen belang in het Zuidafrikaanse telecombedrijf Telkom. Het concern heeft zich teruggetrokken uit de strijd om een aandeel van 20 tot 30 procent in Telkom.

PTT Telecom had samen met zijn Zweedse partner Telia interesse getoond voor Telkom. Volgens een woordvoerder van PTT Telecom hebben beide bedrijven de volle aandacht nodig voor de Europese markt. ,,Wij verwachten niet ten volle te kunnen voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een strategische partner'', zegt zij. Daarvoor is volgens de woordvoerder geld en menskracht nodig die PTT Telecom niet kan opbrengen.

Op de nieuwe shortlist van bedrijven die in aanmerking komen voor de overname van Telkom zijn vier bedrijven overgebleven. Naast PTT Telecom en Telia is ook het Italiaanse Stet niet langer kandidaat. De Zuidafrikaanse minister Jay Naidoo van Post en Telecommunicatie maakte vorige week bekend dat Deutsche Telekom, France Télécom, Telekom Malaysia, en het Amerikaanse South Western Bell nog voor het Telkom-belang in de race zijn. Het belang in Telkom zal het komend voorjaar worden geplaatst.

Volgens minister Naidoo moet de verkoop van het belang in Telkom tussen de 1,1 en 1,3 miljard dollar (ongeveer twee miljard gulden) opleveren. Bij de keuze van een buitenlandse partner zal volgens hem rekening gehouden worden met de hoogte van het bod, de bijdrage die de bieder kan leveren aan de technologie en de expertise op het gebied van management. Volgens minister Naidoo is een belang van tien procent in Telkom gereserveerd voor bedrijven uit de zwarte gemeenschap en andere instanties die zijn gedupeerd onder het apartheidsbewind. South Western Bell en Malaysia zijn de bieding voor Telkom samen ingegaan. De Zuidafrikaanse minister Naidoo maakte eerder duidelijk dat ook een alliantie tussen France Télécom en Deutsche Telekom (partners in Global One) tot de mogelijkheden behoort. Zuid-Afrika wordt naar alle waarschijnlijkheid na Guinea het tweede Afrikaanse land dat een buitenlandse partner toestaat een belang te nemen in de vaste telecom-infrastructuur. De privatisering van Telkom is van groot belang voor het privatiserings-programma van de Zuid-Afrikaanse overheid. Naar verwachting zal een deel van de opbrengst van de privatisering worden gebruikt ter reductie van de Zuidafrikaanse staatsschuld. Daarnaast zal een deel worden gebruikt ter verbetering van de telecomdiensten in het land. Een woordvoerder van het Zuidafrikaanse ministerie van post en telecommunicatie verklaarde onlangs tegenover het persbureau Reuter dat Telkom zich heeft verplicht binnen vijf jaar twee miljoen nieuwe telefoonlijnen te leveren en een miljoen lijnen ingrijpend te verbeteren.

NRC Webpagina's
13 NOVEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)