U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K U N S T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Griffiths Intolerance opnieuw in première

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 13 NOV. Tachtig jaar na de eerste vertoning beleeft D. W. Griffiths zwijgende meesterwerk Intolerance opnieuw een Nederlandse première. Ditmaal in de door filmhistoricus Raymond Rohauer gerestaureerde versie uit 1986, en met live begeleiding door het Noord-Nederlands Orkest. Dirigent is de Engelse Amerikaan Carl Davis, die ook de nieuwe muziek bij de nu drie uur durende - want op normale snelheid afgespeelde - film schreef.

Intolerance, door regisseur Griffith samengevat als 'liefde's strijd tegen onverdraagzaamheid door de eeuwen heen', geldt als een van de meest ambitieuze films uit de (vroege) geschiedenis van Hollywood. Het is een vooral in de vorm experimenteel werk waarin vier losstaande maar thematisch verwante verhalen (onder meer de val van Babylon en de slachting op Bartholomeusnacht) door elkaar heen verteld worden.

'Intolerance' met levende muziek. In Groningen (15/11), Den Bosch (16/ 11), Den Haag (18/11) en Utrecht (19/11). Aanvang 19.30. In het Cultureel Supplement van vrijdag een gesprek met dirigent-componist Carl Davis.

NRC Webpagina's
13 NOVEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)