U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE  | WWW

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


EK Voetbal 1996
Nederlands Elftal

Seedorf, wereldburger
met Oranje-hart

Als jeugdspeler al had hij de moed coaches tegen te spreken. Zijn balvaardigheid en spelinzicht maakten indruk. In Engeland wil Clarence Seedorf tonen wat hij kan.

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
BIRMINGHAM, 10 JUNI.

Zelden zal een aanstormend talent met zoveel trommelgeroffel zijn begeleid als Clarence Seedorf. Al op veertienjarige leeftijd was hij een voetballer die in de ogen van sommige coaches meer in zijn mars had dan Ruud Gullit of Frank Rijkaard in hun jong e jaren. Met die hooggespannen verwachtingen heeft Seedorf, nu twintig, leren leven. Hij stelde zijn ambities er ook op af. Vandaar dat hij meer dan welke voetballer ook een broertje dood heeft aan het woord "reserve'. Het zou geen schande zijn als de 1.77 meter lange krachtmens op het Europees kampioenschap geen vaste plaats krijgt in het Nederlands elftal. Generatiegenoten op hetzelfde niveau, zoals zijn toekomstig ploeggenoot Raul van Real Madrid en De la Pena van FC Barcelona ontbreken ook op h et internationale podium in Engeland. Seedorf wil echter op het EK al bewijzen dat hij zich met de besten kan meten.

Aanvankelijk leek er niet direct een plek vrij in Oranje. Behoudens dan in het duel van vandaag tegen Schotland, waarin Blind aan de kant moet blijven wegens een schorsing. Maar als de captain weer terugkeert zou het moeilijk zijn geweest Seedorf w eer in te passen. Patrick Kluivert heeft echter nog geen ritme genoeg om een basisplaats te claimen. Daardoor begint Seedorf het EK als schaduwspits.

Seedorf vindt dat hij de afgelopen weken in sommige media verkeerd is geciteerd. Hij zou hebben gezegd dat hij een positie als centrale verdediger in het nationale team opeist. Maar nu beweert hij, middenvelder van orgine, dat hij slechts heeft willen aangeven dat hij op die plek het best tot zijn recht komt. ,,Daar heb ik door de jaren heen in de vertegenwoordigende jeugdelftallen ook altijd gestaan.'' Inderdaad maakte Clarence Seedorf in het UEFA-jeugdteam (tot achttien jaar) furore als nummer vie r, maar voormalig KNVB- coach Bert van Lingen, nu secretaris van de begeleidingsstaf, herinnert zich dat de voormalige Ajacied op veel meer posities heeft gespeeld, zelfs rechtsbuiten.

Seedorf vindt dat hij aan zijn staat van dienst bij Oranje het recht op een vaste plek in het A-team mag ontlenen. Inderdaad stelt hij zelden een bondscoach teleur. Hij debuteerde in het echte Oranje onder Dick Advocaat tegen Luxemburg (14 december 199 4, 5-0) met een treffer. In de cruciale kwalificatiewedstrijden die later volgden tegen Noorwegen en Ierland eiste hij een hoofdrol op. Maar ook in de jeugdteams was Seedorf, opgegroeid in Almere, altijd dominant aanwezig. Op z'n achttiende had hij al een interlandcarrière achter de rug, met 41 caps. Vóór hem speelde niemand zoveel jeugdinterlands. Gekscherend noemden ze hem bij Ajax dan ook weleens "oud-international'.

Als jeugdspeler verbaasde hij meteen door zijn kracht, balvaardigheid en spelinzicht. Bert van Lingen maakte zijn entree bij de vertegenwoordigende elftallen van begin af aan mee. ,,We hebben hem ontdekt bij een wedstrijd van de Amsterdamse selectie. H ij was veertien jaar. We haalden hem voor het eerst naar Zeist voor een demonstratiewedstrijd toen er coaches van alle landen in de wereld een FIFA-cursus bij ons volgden. Die mensen likten hun vingers af. We hadden toen veel jonge talenten, onder wie ook Patrick Kluivert.''

Seedorf viel ook meteen op door zijn persoonlijkheid. Niet voor niets was hij jarenlang de aanvoerder van het UEFA-jeugdteam. Van Lingen: ,,Hij is altijd een jongen geweest die de leiding neemt. In dat opzicht een type als Van Basten. Bij het Europees kampioenschap onder zestien jaar op Cyprus zette hij eens speler tijdens de maaltijd aan de andere kant van de tafel. Die jongen was te lastig geweest en moest maar ergens anders gaan zitten. Clarence is verschrikkelijk intelligent. Binnen de voetbalwe reld kent hij de macht en onmacht. Hij weet ook hoe voetballers door randfiguren misbruikt kunnen worden. Het is typerend dat hij de zakelijke begeleiding overlaat aan zijn vader en niet aan iemand die aan hem zal willen verdienen.''

Als jeugdspeler had Seedorf al de moed om coaches tegen de spreken. Zowel bij Ajax als het Nederlands elftal. ,,Dat leverde vaak lange discussies op over voetbal'', aldus Van Lingen. ,,Een die waren niet onprettig. Clarence is niet bereid zomaar iets t e doen, zonder dat hij de filosie kent die er achter zit. Hij is in dit opzicht een echte exponent van de Nederlandse school. Wij willen graag dat onze voetballers niet aan de hand van anderen lopen.''

Dat zelfbewustzijn deed Clarence Seedorf een jaar geleden besluiten Ajax de rug toe te keren en te kiezen voor een Italiaans avontuur. Van Gaal wilde hem na het behalen van de Europa Cup geen basisplaats garanderen. Seedorf vreesde buiten de boot te va llen omdat Ronald de Boer zijn beoogde plek als rechtshalf definitief had ingenomen. Dus moest er naar alternatieven gezocht worden. Italië was toen al het beloofde land van de "zwarte vier' binnen Ajax en nu Oranje: Davids, Reiziger, Kluivert en Seedorf. Hij had gehoopt op Juventus, maar die club haakte op het laatste moment af. Daarna kwam hij via Rob Jansen en een Italiaanse agent van Sport Promotion in contact met Sampdoria. Toevallig had hij enkele weken eerder voor het eerst in zijn leven Ruud Gullit ontmoet. ,,Clarence, als je ooit de kans krijgt om in de Serie A te voetballen moet je die met beide handen aangrijpen'', hield de vedette hem voor. Enkele weken later, nadat zijn tante Vera, een advocate, de laatste formaliteiten voor de transfer had geregeld, zocht Seedorf opnieuw contact met Gullit. Nu om advies in te winnen over een huis. Via een makelaar van Gullit huurde Seedorf vlakbij Nervi een kasteeltje met uitzicht over de azuurblauwe Middellandse Zee.

In Genua maakte Seedorf na een wat aarzelend begin toch indruk. Trots laat hij weten dat hij 33 wedstrijden in het basisteam heeft gespeeld, in tegenstelling tot de berichtgeving die in Nederland doordrong. Fabio Capello, die van Milan naar Real Madrid verhuisde, onderkende zijn kwaliteiten, en zorgde ervoor dat de armlastige "Koninklijke' acht miljoen gulden op tafel legde voor zijn transfer.

Het EK heeft voor hem enkele aantrekkelijke aspecten. Zoals de ontmoeting met het heilige gras van Wembley tegen Engeland, waar hij naar uitkijkt, en het samenspelen met zijn eerder genoemde maatjes.

De afgelopen dagen is Seedorf, evenals Davids, gewezen op zijn wat al te grote ijver die vooral als de tegenstander de bal heeft leidt tot gevaarlijke situaties. Aanvoerder Danny Blind: ,,Je zag een moment tegen Ierland dat Edgar en Clarence met z'n tw eeën een tegenstander achterna liepen. Dan ontstaan er grote gaten waar andere spelers in kunnen duiken. Dat moeten we zien te voorkomen.''

Seedorf had komend seizoen weer in het shirt van Ajax kunnen spelen. Het zegt genoeg over zijn kwaliteiten dat Louis van Gaal, die hij vorig jaar teleurstelde met zijn vertrek, een knieval wilde maken om hem opnieuw in te lijven. Seedorf wees het aanbo d echter van de hand. Hij blijft zich verder ontwikkelen als een wereldburger met een Oranje-hart. ,,Ik heb misschien wel Surinaamse ouders en ik woon misschien wel in het buitenland, maar ik voel me toch thuis in het Nederlands elftal. Want dit team i s een ware afspiegeling van ons land, een mix van vele culturen.''

NRC Webpagina's
10 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)