U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Aanzienlijk meer werk in diensten en handel
DEN HAAG, 10 JUNI. In 1995 hadden gemiddeld 6,7 miljoen mensen een baan. Dat zijn er 118.000 meer dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die vanmorgen zijn gepubliceerd. Omgerekend naar volledige banen nam de werkgelegenheid vorig jaar met ruim honderdduizend toe. Dat is een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van eerdere jaren. In 1993 nam de werkgelegenheid nog af met 6.000 arbeidsjaren, terwijl er in 1994 slechts 8.000 meer volledige banen bijkwamen.

Ziekenhuizen miskenden ondervoeding
AMSTERDAM, 10 JUNI. Dertig procent van alle patiënten in ziekenhuizen is ondervoed. Meestal gaat het om mensen die in ondervoede staat zijn opgenomen als gevolg van kanker, chronische darmaandoeningen, slikstoornissen bijvoorbeeld bij neurologische aandoeningen, mensen met een zogeheten polytrauma, die na een ongeval moeten worden behandeld, en andere patiënten die op een afdeling intensive care worden opgenomen. Pas de laatste jaren begint in Nederlandse ziekenhuizen het besef door te dringen dat er iets aan ondervoeding moet worden gedaan, zegt diëtist M. van Bokhorst-de van der Schueren, lid van het multidisciplinaire voedingsteam van het VU-ziekenhuis in Amsterdam.

Israel mikpunt geweld en Arabische dreigementen
MARJAYOUN/DAMASCUS, 10 JUNI. Een nieuwe golf van anti-Israelisch geweld, in Zuid-Libanon en in Israel zelf, heeft de gekozen Israelische premier Benjamin Netanyahu gisteravond en vandaag onder druk gezet aan zijn harde veiligheidslijn vast te houden. Gisteren hadden drie Arabische leiders Netanyahu gewaarschuwd niet af te wijken van de beginselen van het vredesproces en een Arabische topconferentie voor 21 tot 23 juni in Kairo bijeengeroepen. De Egyptische president Mubarak, president Assad van Syrië en de Saoedische kroonprins Abdullah onderstreepten in Damascus dat elke Israelische inbreuk op het vredesproces kan leiden tot een terugkeer ,,naar een spiraal van spanning en geweld in de regio''.

IRA houdt het vredesoverleg in grote spanning
LONDEN, 10 JUNI. Kort voor het begin van het vredesoverleg in Noord-Ierland steeg de spanning aan het begin van de middag tot het kookpunt na geruchten dat het verboden Ierse Republikeinse Leger alsnog een nieuw staakt-het-vuren zou afkondigen. Zo'n gebaar zou Sinn Fein, de politieke vertegenwoordigers van de IRA, automatisch een plaats aan de onderhandelingstafel bezorgen bij de ingrijpendste politieke debatten over de toekomst van Noord-Ierland sinds het Ierse eiland 75 jaar geleden in tweeën werd geklieft.

Clinton in het defensief na opvragen 330 FBI-dossiers
WASHINGTON, 10 JUNI. Een nieuwe affaire heeft de Amerikaanse president Clinton dit weekeinde in het defensief gedrongen. Het Witte Huis erkende gisteren bij monde van stafchef Leon Panetta een ,,onvergeeflijke fout'' gemaakt te hebben toen het in 1993 bij de FBI vertrouwelijke rapporten opvroeg over de achtergrond van meer dan driehonderd mensen, onder wie vooraanstaande Republikeinen die geen lid van de staf zijn. ,,Het lijkt me dat we de betrokkenen een excuus verschuldigd zijn'', aldus Panetta.

Singapore pakt Nederlander met 2.000 xtc-pillen
SINGAPORE, 10 JUNI. De politie van Singapore heeft een Nederlander aangehouden die tweeduizend xtc-pillen probeerde te smokkelen. Hij kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en vijftien stokslagen. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade wilde maandag verder geen mededelingen doen. De televisie van Singapore meldde echter dat de Nederlander was aangehouden in de vertrekhal op de luchthaven. Hij was van plan naar Indonesië te vliegen.

Aarzeling D66 over "Srebrenica'
DEN HAAG, 10 JUNI. De D66-fractie in de Tweede Kamer aarzelt over de wenselijkheid om een onafhankelijk internationaal onderzoek te laten houden naar de VN-besluitvorming rond de val van de moslim-enclave Srebrenica. Buitenland-specialist J. Hoekema wil eerst een schriftelijke vragenronde over de brief van het kabinet, alvorens er van een internationaal onderzoek sprake kan zijn. P. Rosenmöller, fractievoorzitter van GroenLinks, heeft over de brief voor deze week een plenair debat aangevraagd met het kabinet.

"Onderzoek naar Tankcleaning'
DEN HAAG, 10 JUNI. Ex-minister Kroes van Verkeer en Waterstaat heeft persoonlijk aangedrongen op een parlementair onderzoek naar de milieufraude in de jaren tachtig bij het bedrijf Tankcleaning Rotterdam (TCR). Om de positie van de toenmalige minister te beschermen besloten de toenmalige secretarissen-generaal van Verkeer en Waterstaat, VROM en Justitie af te zien van een strafrechtelijk onderzoek naar TCR. Kroes wil nu haar kant van het verhaal laten horen.

"Vertrek Bosniërs kan met dwang'
DEN HAAG, 10 JUNI. Het kabinet sluit niet uit dat in Nederland verblijvende Bosniërs worden gedwongen terug te keren naar voormalig Joegoslavië. Staatssecretaris Schmitz (Justitie) heeft dit gisteren te verstaan gegeven aan leden van de Bosnische gemeenschap in Nederland op een bijeenkomst in Tilburg.

Van Mierlo zoekt oplossing crisis
LUXEMBURG, 10 JUNI. Minister van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag een poging gedaan de impasse over de gekke-koeiencrisis in de Europese Unie op te lossen. De bewindsman heeft een stappenplan voorgesteld, waarna Londen zijn obstructiepolitiek ,,onvoorwaardelijk'' moet opgeven.

NRC Webpagina's
10 JUNI 1996


Nu kunt u ook wonen
in het ultieme
Glazen Huis.

Hier wordt glas toegepast
in haar meest pure vorm,
zelfs de draagconstructie
is van glas.
Klik hier voor
meer informatie.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)