U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Films op tv

Radio

R A D I O   V O O R A F :
Kamerbreed: volgzame radiojournalistiek

Door KEES VAN DER MALEN
De premier moet naar Korea, maar geen nood: er zijn altijd nog twee vice-premiers. Met Hans Dijkstal en Hans van Mierlo als gasten viert de politieke radiorubriek Kamerbreed morgen vanuit het theatercafé Gooiland in Hilversum zijn 500ste uitzending. Van de Tros mocht geen andere programmering worden verwacht. Want als er iets kenmerkend is voor deze omroep, en meer nog voor dit specifieke radioprogramma, dan is het de grote mate van voorspelbaarheid.

Kamerbreed is de belichaming van volgzame radiojournalistiek. Een tikkeltje braaf en ook een tikkeltje makkelijk verkent de rubriek wekelijks het politieke landschap. Het interview is de favoriete vorm, ministers zijn de favoriete gasten en het wordt ze zelden moeilijk gemaakt. Kamerbreed flonkert en spettert niet: nooit veroorzaakt het programma eens een lekkere rel of produceert ze een vette primeur.

Ooit was het anders. Kende de Nederlandse omroep in de vorm van het radio-café In de Rooie Haan een politiek actualiteitenprogramma dat dicht bij agitprop kwam. Hekelcabaret, confronterende interviews en goed getimde politieke enquêtes zorgden zo ongeveer iedere zaterdag voor spektakel. En op z'n minst voor berichten in de maandagochtendkranten.

In de Rooie Haan, begonnen in 1974, was zeker in zijn beginperiode zo PvdA-getrouw als maar kon, maar hoe ze ook aangepakt of afgedroogd werden, de slachtoffers van andere partijen bleven gretig komen. Het radio-café van de Vara heeft het tot 1988 uitgehouden. Meer dan 11 jaar hadden ze geprobeerd wegbereider te zijn van een tweede kabinet-Den Uyl, en het kwam er maar niet van. Hoe staat het tegenwoordig met de politieke actualiteiten op de radio? Bij de Avro is de politieke duiding van J.B.G. Hiltermann op zondagmiddag alweer een tijdje verdrongen naar de avond, de NCRV probeert het op woensdag in de avonduren met een gedegen, maar zelden sprankelend programma, de KRO heeft op de donderdagmiddag nog een uurtje politiek weggestopt en de Vara heeft met Spijkers met Koppen op de zaterdag op de 'familiezender' Radio 2 nog een fletse variant van In de rooie Haan.

Politiek is al een tijdje zakelijker van toon en daarmee de berichtgeving ook. De jarenzeventig agitprop van de Vara zou nu vals klinken. En bovendien beschikt de radio met de noodgedwongen samenwerking van de publieke omroepen op Radio 1 dagelijks over een kwalitatief sterke nieuwsrubriek. Maar het blijft jammer dat het politiek café, waarin het spelelement en de opgewondenheid van de politiek zo mooi vorm krijgt, verleden tijd is.

Kamerbreed, zaterdag 8 juni, Radio 1, 11.04-12.00u.

NRC Webpagina's
7 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)