U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Chip Dir

Prijs voor ontwerper van Chip Dir op Internet

Door een onzer redacteuren
Waarom boeken gebruiken voor informatie over nieuwe chips als je met behulp van zo'n chip daar veel sneller alles over te weten kunt komen. Computerprogrammeur en systeemontwerper J. van Ganswijk (37) heeft voor die vraag, maar vooral voor het elektronische antwoord daarop, deze week de Prijs voor de Jonge Netwerkstrijder gekregen. Het was de eerste keer dat deze prijs, een wisseltrofee en een bedrag van tienduizend gulden, werd uitgereikt. De prijs is ingesteld om mensen voor het voetlicht te halen die vernieuwingen van internationaal belang hebben bedacht via Internet.

Van Ganswijk ontwikkelde de World Wide Web-dienst Chip Dir, een overzicht voor Internet-gebruikers van verkrijgbare elektronica-chips, fabrikanten en distributeurs. De Chip Dir wordt inmiddels 15.000 keer per maand geraadpleegd en is wegens het succes overgenomen op tientallen Internet-sites over de hele wereld. De lijst van chips wordt geraadpleegd door alle grote computerfabrikanten en zelfs door het Amerikaanse leger. Er zijn heel veel verschillende chips. Daarom is de lijst van Van Ganswijk zo handig.

Van Ganswijk kwam begin vorig jaar op het idee van de Internet-lijst omdat de chipboeken die hij op zijn werk moest gebruiken duur, verouderd en zeer slecht toegankelijk waren. Van Ganswijk: ,,Je hoeft bij ons maar de bibliotheek binnen te lopen en het idee van een Internet-zoeksysteem ligt voor de hand. Er was wel een enorme kast met veel dikke boeken, maar die waren nauwelijks toegankelijk. In de praktijk kwam het er op neer dat het bedrijf een medewerker in dienst nam om de boeken uit zijn hoofd te leren.''

NRC Webpagina's
7 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)