U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Casema


Kabelbedrijf Casema
neemt deel in EnerTel

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 JUNI.
Nederlands grootste kabelexploitant, Casema, neemt deel in EnerTel, de telecom-onderneming van negen grote energiebedrijven. Het kabelbedrijf verwerft 12,5 procent van de aandelen. Dat heeft EnerTel-directeur ir. Ad Ketelaars vanmorgen in Rotterdam bek endgemaakt. De waarde van de transactie noemde hij niet.

Met de participatie van Casema, dat 1,2 miljoen abonnees heeft, stijgt de kans dat EnerTel slaagt als concurrent van PTT Telecom. Vanaf juli volgend jaar mogen kabelbedrijven particulieren telefoondiensten aanbieden. Via Casema en de kabeldochters van de betrokken energiebedrijven heeft EnerTel toegang tot 3,5 miljoen huishoudens, ongeveer 70 procent van de Nederlandse kabelabonnees.

Naast Casema participeren de energiebedrijven Eneco en ENW (elk 12,5 procent), Edon en Nuon (elk 9,38 procent), Delta, EZH, Mega Limburg, PNEM en Remu (elk 6,25 procent). Een pakket van 12,5 procent EnerTel-aandelen is nog niet ondergebracht.

De deelneming van Casema in EnerTel is opmerkelijk. Het bedrijf is voor 77,6 procent eigendom van Koninklijke PTT Nederland en gaat via EnerTel concurreren met zusterbedrijf PTT Telecom. Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat heeft al aangeg even dat KPN meer afstand tot Casema moet nemen om de concurrentiemogelijkheden te verruimen. Naar verluidt werken KPN en Philips aan bundeling van hun kabelbelangen in één groot bedrijf, waardoor het KPN-belang in Casema verhoudingsgewij s daalt. Casema acht deelname in EnerTel wenselijk om meer profijt te trekken uit zijn kabelnet. Casema-directeur ing. Henk de Goede: ,,EnerTel heeft alles in zich om zich te ontwikkelen tot een sterke marktpartij. De samenwerking met andere regionale telecombe drijven zien wij als voorwaarde voor succes.''

Elke kabelexploitant maakt overigens in principe zelf uit of hij zijn regionale net koppelt aan de infrastructuur van EnerTel. Gesprekken tussen EnerTel en A2000, de onderneming van US West en Philips die een half miljoen kabelabonnees in de regio Amsterdam heeft, zijn zonder resultaat gebleven.

EnerTel heeft de bedoeling vanaf maart volgend jaar het landelijke telecom-netwerk van de gezamenlijke energiebedrijven _ tot nog toe alleen bestemd voor intern gebruik _ aan te bieden aan derden. Daarmee krijgt het netwerkbedrijf van PTT Telecom een derde landelijke concurrent; Nederlandse Spoorwegen en British Telecom willen na de zomer samen de markt op als nieuwe telefoonmaatschappij. Deze combinatie mikt vooral op bedrijven.

Dr.ir. Wim Naeije, president-commissaris van EnerTel, beloofde vorig jaar dat het bedrijf telefonie 30 procent goedkoper zal aanbieden dan PTT Telecom. Overigens is niet gezegd dat per 1 juli 1997 heel Nederland van kabeltelefonie gebruik kan make n; veel kabelbedrijven moeten nog fors investeren om hun net hiervoor geschikt te maken. EnerTel, dat technische, operationele en marketing-kennis koopt van het Canadese Nortel, zal de komende twee jaar zelf 150 miljoen gulden investeren. Over vijf jaa r rekent het bedrijf op een marktaandeel van 15 procent.

EnerTel wil naast "vaste' ook mobiele telefoondiensten op de Nederlandse markt aanbieden. Het vormt daartoe een consortium dat een zogeheten DCS 1800-net wil exploiteren, een nieuw mobiel netwerk waarvoor de overheid komend jaar de vergunning veil t. EnerTel beschouwt mobiele telefonie als logisch verlengstuk van vaste verbindingen en voorziet op termijn mobiele en "vaste' bereikbaarheid via één abonneenummer.

NRC Webpagina's
7 JUNI 1996


Jaarverslagen '95
Een overzicht van
jaarverslagen van ondernemingen en overheidsinstellingen.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)