U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pakhoed meldt lagere winst en bod op Univar
ROTTERDAM, 3 JUNI. Reorganisaties bij de tankopslag en bij Seaport Terminals in Rotterdam zullen de nettowinst van Pakhoed (opslag en distributie) dit jaar ,,aanzienlijk'' drukken. Tot voor kort ging Pakhoed voor 1996 nog uit van een gelijkblijvende winst. Het Rotterdamse havenconcern meldde deze tegenvaller vanochtend tegelijk met het uitbrengen van een bod ter waarde van ruim een half miljard gulden op Univar Corporation, de grootste distributeur van chemicaliën in de VS. Ook kondigde Pakhoed aan met een - niet nader aangeduide - Nederlandse gegadigde in geprek te zijn over de verkoop van de kwakkelende dochterondeneming Furness (havenactiviteiten, distributie en autodealers). Tegen het eind van de zomer verwacht Pakhoed hierover met nadere mededelingen te komen. Over het afstoten van Furness werd al geruime tijd gespeculeerd.

Gekozen premier Israel blijft vaag over voornemens
TEL AVIV, 3 JUNI. De Israelische gekozen premier Benjamin Netanyahu heeft gisteravond in een door politieke vaagheid getekende overwinningsrede een poging gedaan de eenheid van het verscheurde Israelische volk te herstellen en de Arabische wereld en Palestijnen gerust te stellen. ,,Ik zie het als mijn voornaamste taak als premier de scheuren te dichten, de spanning te verminderen en de eenheid van het volk te versterken'', zei hij. Netanyahu sprak zijn rede uit voor een enthousiaste menigte aanhangers van de te vormen rechts-religieuze regeringscoalitie in een stampvolle zaal in Jeruzalem.

KNMI: Nederlands klimaat wijkt af door luchtstroming
ROTTERDAM, 3 JUNI. Het klimaat in Nederland wijkt de laatste tien jaar sterk af van het klimaat dat sinds 1880 is geregistreerd. De zes warmste jaren van de eeuw vielen alle in de periode 1988-1995. Maar de uitzonderlijk hoge gemiddelde jaartemperaturen kunnen bijna volledig worden verklaard uit afwijkende luchtstromingen. Een samenhang met het broeikaseffect is niet aangetoond. Dit is de voornaamste conclusie van het tweede klimaatrapport van het KNMI dat vanmiddag aan minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) is aangeboden.

Kabinet wil plan voor roulatie korpschefs
Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) wil haast maken met de overplaatsing van een aantal korpschefs als gevolg van de IRT-affaire. Gisteravond ontvingen Dijkstal, minister-president Kok en minister Sorgdrager (Justitie) op het Catshuis in Den Haag opnieuw de korpsbeheerders van de vier grote steden en Haarlem om te praten over functiewisselingen in de top van de politie.

Tsjechië: premier Klaus verliest zijn meerderheid
PRAAG, 3 JUNI. Bij de parlementsverkiezingen in de Tsjechische Republiek is de Burger-Democratische Partij van premier Václav Klaus de grootste partij gebleven. Maar forse winst van de oppositionele sociaal-democraten heeft Klaus wel de meerderheid in het parlement gekost.

Proefproces baby gaat niet door
HOLWIERDE, 3 JUNI. Huisarts G. Kadijk uit Holwierde heeft vanochtend zijn cassatie bij de Hoge Raad in het proefproces over het doden van een ernstig gehandicapte baby ingetrokken. Daarmee krijgt minister Sorgdrager (Justitie) niet een uitspraak van het hoogste rechtscollege over het levensbeëindigend handelen op wilsonbekwamen. De huisarts werd twee keer ontslagen van rechtsvervolging omdat hij zorgvuldig gehandeld heeft. Wel was in juridische zin sprake van moord.

Major blokkeert besluitvorming
LUXEMBURG, 3 JUNI. Groot-Brittannië heeft vandaag tijdens een sociale raad in Luxemburg weer overal waar mogelijk de besluitvorming geblokkeerd, om te protesteren tegen het Europese exportverbod op Brits rundvlees. Ook een ontwerpresolutie voor een Europees jaar tegen racisme in 1997 werd door de Britse staatssecretaris Forth tegengehouden. Diplomaten hadden verwacht dat de Britten voor deze resolutie een uitzondering zouden maken.

Gouden Griffel, Gouden Penseel
AMSTERDAM, 3 JUNI. Het boek 'Ik maak nooit iets mee' van Guus Middag heeft de Gouden Griffel gekregen, de prijs voor het beste kinderboek van 1995. De Gouden Penseel voor de beste kinderboekenillustraties gaat naar Geerten Ten Bosch voor haar illustraties bij 'De verjaardag van de eekhoorn', geschreven door Toon Tellegen.

Ethiopië krijgt 'Fokker' vergoed
DEN HAAG, 3 JUNI. Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking schenkt Ethiopië en Vietnam in totaal een kleine 20 miljoen gulden wegens het faillissement van Fokker. Zijn ministerie stelt zich mede garant voor een lening aan Ethiopië waarmee het land eventueel nieuwe Fokkers kan kopen.

Hiddink verlengt contract KNVB
NOORDWIJK, 3 JUNI. Guus Hiddink heeft zijn contract als bondscoach van de KNVB met twee jaar verlengd. Hij blijft aan tot en met de eindronde om de wereldtitel in '98 in Frankrijk. Een aanbod voor een overeenkomst tot 2000 sloeg Hiddink af. Hij is sinds '95 bondscoach.

NRC Webpagina's
3 JUNI 1996


Nu kunt u ook wonen
in het ultieme
Glazen Huis.

Hier wordt glas toegepast
in haar meest pure vorm,
zelfs de draagconstructie
is van glas.
Klik hier voor
meer informatie.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)