U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuwe Zomer-TV ingeluid met wuivend graan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JUNI.
Met plaatjes van wuivend graan is dit weekeinde, zonder al te veel ruchtbaarheid een nieuw Nederlands televisiestation van start gegaan: Zomer-TV, geproduceerd door de Wereldomroep. De zender begon zaterdag met uitzenden en zal tot 1 september elke avond vier uur lang in de lucht zijn met programma's voor Nederlanders die op vakantie zijn of permanent in het buitenland vertoeven. Het station is uitsluitend te ontvangen met een satellietschotel.

De programma's van Zomer-TV bestaan voornamelijk uit heruitzendingen van programma's van Nederland 1, 2 en 3. Het gaat onder meer om het acht uur journaal van de NOS, het actualiteitenprogramma Nova, NOS-Sport, steeds nadat het programma te zien is geweest op een der "aardse' frequenties in Nederland. De eigen produkties van de zender blijven beperkt tot een Europees weerbericht, een televisieversie van de bekende oproepen van de ANWB-alarmcentrale en een half uur durend, eigen actualiteitenprogramma onder de naam "Studio NL'.

De Wereldomroep had enkele maanden geleden haar plan voor Zomer-TV aangekondigd, toen bleek dat de NOS en de andere publieke omroepen in Nederland niet van zins waren hun eigen plan voor een satelliet-zender die BVN (Beste van Nederland) zou moeten heten, binnen afzienbare tijd door te zetten. De Wereldomroep boog twee jaar geleden haar beleid om van minder aandacht voor radiouitzendingen voor de rest van de wereld in vreemde talen naar meer uitzendingen in het Nederlands voor Europa, en wenst de Nederlandstaligen in Europa ook per televisie te bedienen, aldus Wereldomroep-directeur Lodewijk Bouwens in de eerste uitzending van Zomer-TV. Tot nu toe waren alleen de Nederlandstalige commerciële zenders per satelliet in het buitenland te ontvangen.

De Wereldomroep is niet onvertrouwd met het medium televisie, omdat de instelling _ voornamelijk gefinancierd uit de Nederlandse omroepbijdragen _ al vele jaren media-opleidingen verzorgt voor studenten uit de Derde Wereld. Het programma "Studio NL' bleek in zijn eerste dagen dan ook van een behoorlijk professioneel niveau, met overzichten van de dag- en weekbladen in Nederland, reportages over Vlaggetjesdag, de Stripdagen in Haarlem, de nieuwe winkelsluiting, en een achtergrondgesprek over de jongste onthullingen inzake de val van Srebrenica.

Bouwens liet in zijn openingswoord voor de nieuwe zender niet na op te merken, dat Zomer-TV binnenkort wellicht de enige Nederlandstalige zender voor de bezitters van een satellietschotel zal zijn. De commerciële zenders RTL4, RTL5, SBS6 en Veronica zullen naar verwachting nog dit jaar de voor hen relatief dure analoge verspreiding per satelliet verruilen voor een digitale doorgifte, waaraan voor de individuele ontvanger hoge kosten verbonden zijn. Zomer-TV heeft, anders dan genoemde zenders, voor zijn (ongecodeerde) verspreiding niet een gehele transponder (zender op een satelliet) gehuurd, maar deelt een frequentie met een Brits station met uitsluitend paardenraces en een Chinese zender voor nieuws en entertainment.

Zomer-TV is elke avond van 20.00 tot 24.00 uur Nederlandse tijd te zien via de satelliet Astra 1 D op 10.773 GHz horizontaal.

NRC Webpagina's
3 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)