U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


WebPagina VNO-NCW


Topman VNO-NCW wil
af van het minimumloon

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 3 JUNI.
Nederland schiet economisch tekort en presteert onvoldoende. Daarom moeten de investeringen in harde infrastructuur verdubbelen en moet werken onder het minimumloon mogelijk worden gemaakt. Dat zei drs J.C. Blankert vanmiddag bij zijn aantreden als voorzitter van de Vereniging VNO-NCW. Blankert volgt dr A.H.G. Rinnooy Kan op, die toetreedt tot de Raad van Bestuur van de ING Groep.

De verbetering van de concurrentiepositie die de afgelopen jaren plaatsvond acht Blankert onvoldoende. ,,We schoven internationaal op van de achtste naar de zevende plaats'', aldus de nieuwe voorzitter van de Vereniging VNO-NCW, ,,maar dat is nog altijd beneden onze stand''. Dat Nederland de laatste jaren economisch beter presteert dan gemiddeld in de Europese Unie is volgens Blankert mede te danken aan het feit dat de andere lidstaten het minder goed doen. Blankert: ,,In het land der blinden is éénoog koning, dat geldt ook voor economieën''.

Tot de grootste problemen rekent Blankert de grote werkloosheid en de trage inkomensgroei. Nederland haalt volgens hem uit zijn extra inzet van investeringen en arbeid te weinig economische groei. De produktiviteit groeit onvoldoende. De Vereniging VNO-NCW wil dat er per jaar het dubbele van de huidige 5 miljard gulden wordt uitgetrokken voor nieuwe spoorwegen die in toenmende mate ,,ondergronds'' zullen moeten worden aangelegd. Daarmee gaat Blankert nog een stap verder dan minister-president W. Kok, die tijdens de volgende kabinetsperiode structureel 2 à 3 miljard gulden per jaar extra in infrastructuur wil investeren.

Vanaf 2002 zal dat bedrag ook volgens Kok verder moeten oplopen. Eerder maakten ook minister Wijers (Economische Zaken) en de Sociaal-Economische Raad zich sterk voor extra investringen in zowel fysieke als kennis-infrastructuur.

Scheidend voorzitter A. Rinnooy Kan merkte op dat de structuur van de Nederlandse economie ,,sporen van achterstallig onderhoud vertoont''. De overheidsinvesteringen in die structuur zijn in twintig jaar gehalveerd. Op de wereldranglijst voor investeringen in onderwijs, onderzoek, technologie en infrastructuur bungelt Nederland volgens Rinnooy Kan aan de staart van het peloton, ,,slechts omringd door voormalige dictaturen en exotische vakantiebestemmingen''.

Werkgeversvoorzitter Blankert heeft kritiek op minister Melkert en staatssecretaris Linschoten (Sociale Zaken). Hun aanzet tot de in het regeerakkoord aangekondigde politiek-maatschappelijke discussie over de sociale zekerheid vindt Blankert ,,veel te beperkt''. De Vereniging VNO-NCW wil onder meer werken onder het minimumloon mogelijk maken.

De werkgevers willen werken aan een nieuw systeem dat werken tegen lagere loonkosten mogelijk maakt, maar tegelijkertijd het maatschappelijk wenselijk geachte minimuminkomensniveau in stand houdt. Eerder maakte minister Wijers zich hiervoor sterk. Het CDA wees het idee om het minimumloon af te schaffen eind vorige week af.

NRC Webpagina's
3 JUNI 1996


Jaarverslagen '95
Een overzicht van
jaarverslagen van ondernemingen en overheidsinstellingen.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)