U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Kabinet eist uitleg
over val Srebrenica

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 1 JUNI.
De Nederlandse regering wil snel opheldering van de Verenigde Naties over de precieze gang van zaken die juli vorig jaar leidde tot de val van de moslim-enclave Srebrenica. Ook wil Den Haag van de Franse regering weten welke instructies zij destijds aan het VN-bevel in Bosnië heeft gegeven.

Dit zei premier Kok gisteren naar aanleiding van de publicaties in deze krant en de documentaire van de Ikon die donderdag werd uitgezonden. Volgens deze publicaties zou de Franse president Chirac erop hebben aangedrongen de Nederlandse eenheid Dutchbat, die Srebrenica verdedigde tegen de oprukkende Bosnische Serviërs, luchtsteun te onthouden omdat men vreesde voor het leven van de Fransen die elders in gijzeling werden gehouden door de Bosnische Serviërs. De Franse regering heeft deze lezing inmiddels overigens met grote stelligheid ontkend.

Premier Kok zei dat de gedetailleerde informatie over de gang van zaken rondom de val van de moslim-enclave ,,op mij persoonlijk de uitwerking heeft van een schok''. Kok verklaarde dat de algemene situatie waarin Srebrenica gevallen was - het uitblijven van luchtsteun, de moeilijke positie voor Dutchbat en de volstrekte onmacht de enclave te behouden - weliswaar bekend was, maar dat de gepresenteerde informatie in haar details nieuw voor hem was. ,,Ik ben rechtop gaan zitten en heb gedacht: dit vraagt om een antwoord'', aldus Kok.

Volgens Kok is de geloofwaardigheid van de Verenigde Naties in het geding en heeft Nederland als loyale partner van de VN recht op duidelijkheid. De premier wilde niet ingaan op de vraag of bij het uitblijven van helderheid Nederland verdere deelname aan andere VN-vredestaken zou moeten onthouden. ,,Wij zullen de Verenigde Naties er wel op wijzen dat, indien er onvoldoende antwoord komt, er in Nederland wel een klimaat kan ontstaan van 'wij doen niet meer mee''', aldus Kok.

Het kabinet wees eerder een parlementair onderzoek naar de gang van zaken in Srebrenica af. Wel zijn de verantwoordelijke Nederlandse militairen ondervraagd door een speciaal ingestelde commissie. De informatie uit de media, waarmee het kabinet nu naar de VN stapt, had volgens Kok ook niet via een parlementair onderzoek naar boven kunnen komen. Kok vond het nog te vroeg om zich af te vragen of de nadere informatie aanleiding moet geven tot een rehabilitatie van Dutchbat. Aanvankelijk bestond in Nederland waardering voor het optreden van de Nederlandse militairen. Daarna ontstond in de Nederlandse publieke opinie echter geleidelijk de indruk dat Dutchbat te weinig heeft gedaan om de slachting van de moslimbevolking in Srebrenica te voorkomen.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)