U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s




KNP BT verkoopt
Van der Windt

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 1 JUNI
KNP BT (papier, verpakkingen) verkoopt de Van der Windt Groep, producent en distributeur van verpakkingen en verpakkingsmaterialen) aan de Ierse Clondalkin Group. Bij Van der Windt werken 570 mensen, het bedrijf heeft een omzet van 270 miljoen gulden.

De volgens KNP BT ,,goed renderende'' bedrijven Van der Windt maken en distribueren verpakkingen en verpakkingsmaterialen die vooral bestemd zijn voor land- en tuinbouw, groothandel, grootwinkelbedrijven en industrie. Van der Windt heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

De Ierse koper Clondalkin, waarmee volgens KNP BT in beginsel overeenstemming is bereikt, is een in Dublin gevestigde verpakkingsonderneming met meer dan 2900 medewerkers en een omzet van 670 miljoen gulden. Niet meeverkocht aan het Ierse concern worden de eveneens onder de naam Van der Windt opererende massiefkartonbedrijven in België en Frankrijk. Deze slechtlopende sector wordt de komende tijd gesaneerd.

De verkoop van Van der Windt past volgens KNP BT in de strategie die het concern heeft gekozen om zich op de kernaciviteiten (papier, verpakkingen en distributie) te concentreren. KNP BT is inmiddels al halverwege een omvangrijk driejarig verkoop- en investeringsprogramma. Deze herschikking van activiteiten voorziet in de verkoop van fabrieken en bedrijven ter waarde van 1 miljard gulden tot 1,5 miljard gulden en investeringen en nieuwe overnames voor een bedrag van tussen 3,5 miljard gulden en 4 miljard gulden.

Het concern boekte in 1995 een netto winst van 470 miljoen gulden, 44 procent meer dan in 1994. De groei van de netto winst werd getemperd door een aparte voorziening van 75 miljoen gulden in het vierde kwartaal voor boekverliezen op bedrijven die worden of al zijn verkocht. De netto winst van KNP BT is in het eerste kwartaal van dit jaar scherp gedaald van 121 miljoen gulden tot 50 miljoen gulden.

KNP BT maakte ook bekend dat aandeelhouder McMillan Bloedel zijn pakket van 4, 9 procent in KNP BT verkoopt aan de door ABN Amro opgerichte houdstermaatschappij Letterhaave. ABN Amro deelde mee dat Letterhaave in totaal een belang van tussen 5,6 procent en 7,5 procent in KNP BT zal opbouwen, waarna institutionele beleggers voor vijf procent in Letterhaave kunnen deelnemen, en zo in twee stappen een vrijstelling van dividendbelasting in aandelen KNP BT realiseren.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


Jaarverslagen '95
Een overzicht van
jaarverslagen van ondernemingen en overheidsinstellingen.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)