U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    A C H T E R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

C O L U M N :
Rookgordijn

Youp van 't Hek
Mijn moeder snapte vaak niet waarom de sigarettendoos leeg was. Zij rookte niet, mijn vader rookte niet en mijn broers en oudste zus hadden hun eigen pakjes. Wie rookte er dan uit die doos? Vreemd.

Het was zo'n mooie leren sigaretten- en sigarendoos. Een doos voor het bezoek. En steeds als er visite kwam en mijn vader met een breed gebaar de kist opende, was hij leeg. En ik heb dat ding gisteren nog gevuld!! Wie hem leeg rookte? Ik. En mijn jongste zusje. In het paadje achter het huis stonden we ze weg te paffen. Een beter woord dan paffen bestaat in dit geval niet. Het was paffen, geen roken. Af en toe had ik zo gretig uit de doos lopen schuimen (soms jatte ik een pakje per dag!), dat ik zelf sigaretten moest gaan kopen om hem bij te vullen. Anders werd het echt oorlog. Bijvullen was veel moeilijker dan jatten. Even snel de kamer inlopen, doos openmaken en twee sigaretten meegraaien was geen punt, maar om een heel pakje Pall Mall _ met alle filters dezelfde kant uit _ er onopvallend in terug te doen, was echt moeilijk. Ik deed trouwens nooit het hele pakje terug. Ik hield minimaal vier saffies voor mezelf. Die had ikzelf gekocht en dat was dus geen stelen. Van dat gekochte pakje was het trouwens een stuk rustiger jatten. Ze waren toch een beetje van mij.....

Het kopen van sigaretten was geen punt. Ik was veertien, ging een sigarenwinkel binnen en kocht een pakje. De betreffende tabaksdetaillist gaf het gewoon mee. Zonder te vragen voor wie ze waren. En terecht. Als hij dat gedaan had was ik naar een andere rookspecialist gegaan of alleen komen wisselen om daarna een pakje uit zijn automaat te rukken. Verder had ik nog een grote zus, een arsenaal broers plus een aantal vrienden van boven de achttien en die zouden voor mij probleemloos sigaretten kopen. Waarom? Omdat ze zelf ook op hun veertiende liepen te stomen en er daarom alles van snapten. En in het uiterste geval konden we altijd nog naar Frits Zweed, de sigarenwinkel op de grens van Naarden en Bussum. Frits was namelijk blind en niet het type dat zou vragen: "Mag ik even voelen hoe oud je bent?'

We zijn nu bijna dertig jaar verder en de regering wil een tabakswetje, waarin bepaald wordt dat kinderen onder de achttien geen sigaretten mogen kopen, door de Tweede Kamer jassen. Proestend las ik het in mijn ochtendblad. Wie van de ministers en Kamerleden gelooft nou dat dit lukt? Welke wereldvreemde tuinkabouter heeft dit nou weer verzonnen? Dezelfde gek die de carpoolstrook op de A-1 heeft bedacht?

Hallo jongens en meisjes! Ooit jong geweest? Of is het in Den Haag een grote club van Korsakovjes en Alzheimers, die vergeten zijn hoe dat roken op je veertiende ook alweer ging? Er is toch niemand die denkt dat het in de praktijk gaat lukken om veertienjarigen te behoeden voor het rookgenot? De meeste middelbare scholen hebben hun handen vol aan het dealervrij houden van het schoolplein, iedere buurtcoffeeshop serveert spacecake bij de thee en verkoopt voorgedraaide joints, die steviger zijn dan de kanonnen van Navaronne. En wat doet ons paarse kabinet? Onze paarse vrienden gaan proberen om het tabaksgebruik onder de minderjarigen tegen te gaan. Hallo! Zijn we er nog?

Ga toch weer gewoon aan het werk en doe wat je moet doen. Er ligt nog wat rommel van het afgelopen half jaar: Sorgdrager moet nog weg naar aanleiding van Van Traa, Linschoten moet nog aftreden in verband met de CTSV-affaire, Tommel weet na het WBL-rapport ook wat hem te doen staat, enzovoort. Dus probeer ons nou niet af te leiden met allerlei zielige rookgordijntjes. Gewoon wegwezen. En als jullie dat niet doen voorspel ik dat zelfs het CDA weer met veertig zetels terugkomt in het parlement. En als dat, onder leiding van kneus Heerma lukt, dan moet je het wel heel bont hebben gemaakt.

Weet je wat misschien ook een goed idee is? Jezelf automatisch een lintje geven als je tien jaar in de politiek zit. Sukkels.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)