U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuwe status voor Tsjetsjenië
MOSKOU, 30 MEI.Het Kremlin heeft gisteren een voorstel onthuld over de status van Tsjetsjenië, waarin de deelrepubliek 'soevereiniteit binnen Rusland' krijgt. Het voorstel is gepubliceerd om ,,te tonen dat Rusland bereid is de status-kwestie aan te pakken'', zei de voorzitter van de 'Tsjetsjenië-commissie', Sergej Sjachraj.

Brug opgeblazen in Bosnië
SARAJEVO, 30 MEI. Onbekenden hebben in Noordoost-Bosnië een brug opgeblazen tussen territorium van de moslim-Kroatische federatie en van de Bosnische Serviërs. De aanslag valt samen met de nieuwe etnische zuiveringen onder moslims in Bosnisch Servië. Volgens de VN zijn de afgelopen dagen honderden moslims uit hun huizen verdreven.

Ritzen wil geen verschillen in collegegeld
DEN HAAG, 30 MEI. Minister Ritzen (Onderwijs) wil de hoogte van het collegegeld niet laten verschillen per universiteit en hogeschool.Een voorstel van D66 om het collegegeld alleen te verhogen voor die instellingen die hun onderwijskwaliteit aantoonbaar verbeteren, wees Ritzen van de hand.

Spoedoverleg op Catshuis
DEN HAAG, 30 MEI. Minister-president Kok en de politieministers Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken) hebben gisteravond op het Catshuis een spoedoverleg gevoerd met de burgemeesters van de vier grote steden en de Haarlemse burgemeester Pop over de personele gevolgen voor hoge politiefunctionarissen na de IRT-affaire.

Strafkamer van drugszaak gezet
AMSTERDAM, 30 MEI. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren bepaald dat de strafkamer onder voorzitterschap van E. van Schaardenburg is ontheven van de taak om de zaak tegen twee van drugshandel verdachte mannen te behandelen. De kamer van Van Schaardenburg had daar vorige week om verzocht nadat officier van justitie F. Teeven haar in de wandelgangen de naam van een criminele informant had onthuld en daarbij had opgemerkt dat deze ,,te ver'' was gegaan.

'Opvoeding is niet in verval'
UTRECHT, 30 MEI. De opvoeding in Nederland is niet in verval, zoals politici wel beweren, het moderne gezinsleven evenmin. Gezinnen van in Nederland geboren ouders hechten aan onderlinge verbondenheid en stellen prijs op regels en afspraken. Bijbrengen van verantwoordelijkheidsgevoel vinden zij het belangrijkste opvoedingsdoel voor dochters en voor zonen, slim en gehoorzaam zijn het minst belangrijk. Dit is de eindconclusie van een eerste grootschalig onderzoek naar de alledaagse opvoedpraktijk in Nederland.

Winst ING explodeert
ROTTERDAM, 30 MEI. De netto winst van bank en verzekeraar ING is in het afgelopen eerste kwartaal geëxplodeerd. De netto winst is dankzij een grote sprong voorwaarts in het resultaat van het bankbedrijf met bijna 42 procent gestegen naar 736 miljoen gulden. Dat heeft ING vanmiddag bekend gemaakt. In het vergelijkbare eerste kwartaal van 1995 was de netto winst 520 miljoen gulden.

Visvangst EU moet omlaag
BRUSSEL, 30 MEI. De Europese commissie wil de visvangst in de Europese Unie drastisch verminderen. Nederland is door de commissie aangewezen als het land dat de nu toegestane vangstquota het meest overschrijdt. Een drastische daling van de vangst is noodzaak voor de visserij.

Commissie Europese Unie kritiseert Britten
BRUSSEL, 30 MEI. De Europese Commissie heeft gisteren felle kritiek geleverd op Groot-Brittannië, dat sinds vorige week in Brussel een obstructiepolitiek voert uit protest tegen het verbod op de uitvoer van Brits rundvlees. In een gisteren uitgegeven verklaring staat dat Londen de Europese wetgeving ,,in gijzeling'' houdt.

'Moordenaar in dienst organisatie uit Nederland'
NAIROBI, 30 MEI. De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV heeft een prominente moordenaar, betrokken bij de genocide in Rwanda, in dienst. Dit schrijft African Rights, een organisatie voor de rechten van de mens, vandaag in een speciaal rapport. De in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie beveelt aan de bewuste Rwandees, Innocent Mazimpaka, te laten berechten door het speciale tribunaal van de Verenigde Naties voor de genocide in 1994 in Rwanda.

NRC Webpagina's
30 MEI 1996


Nu kunt u ook wonen
in het ultieme
Glazen Huis.

Hier wordt glas toegepast
in haar meest pure vorm,
zelfs de draagconstructie
is van glas.
Klik hier voor
meer informatie.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)