Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Handel in varkens uit VK om pest verboden

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 AUG. Het ministerie van Landbouw heeft gisteravond een tijdelijke stop afgekondigd voor de handel in Britse varkens. Dit houdt verband met varkenspest die in de Engelse stad Woodbridge is geconstateerd. De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees gaat Nederlandse bedrijven controleren die vanaf juli varkens uit Woodbridge, vlakbij Ipswich, hebben geïmporteerd. Dat gebeurt ook bij bedrijven die gisteren varkens uit andere Britse plaatsen hebben ingevoerd. Voorlopig worden geen varkensmarkten, -verkopingen en -veilingen in Nederland toegestaan. Ook het bijeenbrengen van Britse varkens is tijdelijk verboden.

Of besmette dieren in Nederland zijn terechtgekomen is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. "De Rijksdienst voert nu een standaardscenario uit, maar nog niet alle gegevens zijn bekend", aldus de woordvoerder.

Op het Britse bedrijf waar de varkenspest is ontdekt moeten 3.500 besmette dieren worden afgemaakt. Groot-Brittannië houdt rekening met de eerste epidemie van varkenspest in veertien jaar.

Twee jaar geleden kampten Nederland, Duitsland, Spanje en Italië met een epidemie van varkenspest. De nasleep daarvan kostte in Nederland bijna twee miljard gulden. Brussel vergoedde daarvan slechts een deel, omdat de Nederlandse overheid fouten maakte bij de bestrijding van de zeer besmettelijke ziekte. Afgelopen februari besloot de Europese Commissie om Nederland een strafkorting op te leggen 220 miljoen gulden.

In 1997 voerde Nederland 11.747 varkens in uit Groot-Brittanië, in 1998 waren dat er 8.780 en in 1999 ging het om 20.969 dieren. Nederland voert geen varkens uit naar Engeland, omdat Nederland geen Aujeszky- vrije status heeft en Engeland wel. De besmettelijke ziekte van Aujeszky, veroorzaakt door een herpesvirus, kan drie tot zes dagen na infectie tot de dood leiden. Met name biggen zijn vatbaar voor de ziekte.

NRC Webpagina's
10 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad