U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Nieuws

Sony in mobiel pact
(19 april 2001)
Elektronicabedrijf Sony en telecomconcern Ericsson praten over vergaande samenwerking op het gebied van mobiele telefoons. De ondernemingen zijn van plan de ontwikkeling, productie en marketing van de nieuwe generatie zaktelefoons te bundelen.

Telecompoot CMG duikt in het rood
(19 april 2001)
De divisie mobiele communicatie van CMG zal in de eerste helft van dit jaar 30 miljoen Britse pond (100 miljoen gulden) verlies maken. Dat heeft de automatiseerder vanmorgen aangekondigd.

Antennebouwers hebben haast
(5 april 2001)
De plaatsing van antennes voor mobiele telefonie blijft omstreden. De operators hebben haast, de overheid minder want het geld voor telecomvergunningen is toch al binnen.

Philips wil GSM-tak verkopen
(30 maart 2001)
Philips is bereid zijn divisie voor mobiele telefonie te verkopen tegen een goede prijs. Samenwerking of een gezamenlijke onderneming met een sterke partner behoort ook tot de mogelijkheden.

Nortel krimpt verder
(28 maart 2001)
De Canadese telecomgroep Nortel Networks heeft gisteren bekengemaakt het aantal banen met nog eens 5.000 te moeten inkrimpen. Begin dit jaar werd al een personeelsvermindering van 10.000 aangekondigd.

Telecomreus Azië gaat Australië in
(26 maart 2001)
Singapore Telecom, de grootste te lefoonmaatschappij van Singapore heeft vandaag voor 17 miljard Australische dollar (21 miljard gulden) een belang van 53 procent in het Australische Optus genomen.

Gaten in het plan van France Telecom
(23 maart 2001)
Het schuldsaneringsplan van France Telecom (FT) ziet er niet goed uit. Het concern wil zijn nettoschuld van 61 miljard euro in 2003 teruggebracht hebben met 22 tot 30 miljard euro. Maar het bedrijf mag blij zijn als het met de aangekondigde initiatieven 20 miljard euro kan binnenhalen.

Nokia rekent op dezelfde winstgroei
(16 maart 2001)
De winst voor de Finse telefoonfabrikant Nokia zal in het eerste kwartaal van 2001 even hoog zijn als verwacht, ondanks de tegenvallende verkoop van telefoons.

Stormvlag mobiele telefonie
(13 maart 2001)
Het slechte nieuws van Ericsson zal zijn weerslag krijgen op de mobiele telefonie in Europa als geheel. De derde generatie mobiele telefonie (UMTS) lijkt verder weg dan ooit.

Ericsson op verlies, koers daalt 20 pct
(13 maart 2001)
Het Zweedse Ericsson, 's werelds grootste fabrikant van infrastructuur voor mobiele telefonie, verwacht over het eerste kwartaal van dit jaar 4 tot 5 miljard Zweedse kroon te verliezen, dat is 440 tot 500 miljoen euro.

Boodschap los van medium
(12 maart 2001)
We communiceren tot de stoom uit onze oren komt. E-mail, fax, SMS, voicemail: het wordt steeds ingewikkelder al dat berichtenverkeer te overzien. Om alles bij te houden kun je natuurlijk een hele reeks apparaten aanschaffen en meeslepen. Je kunt ook proberen alle berichten toegankelijk te maken op één centrale plaats.

Versatel haalt de bluf uit het poker
(8 maart 2001)
Telecombedrijf Versatel uit Amsterdam is de beginfase ontgroeid. Het brutaalste jongetje van de klas bindt in en spreekt met een beschaafd Engels accent.

Versatel zet mes diep in organisatie
(7 maart 2001)
Het telecombedrijf Versatel schrapt dit jaar 300 banen, bijna eenvijfde van het totale werknemersbestand. Met de herstructurering denkt het bedrijf 15 miljoen euro per jaar te kunnen besparen.

Brussel waarschuwt telecomsector
(2 maart 2001)
Het Europarlement eist van telecombedrijven grotere transparantie voor de consument bij het opstellen van tarieven voor internationale mobiele telefonie. 'Een hard signaal voor telecomaanbieders.'

France Telecom koopt eigen aandelen terug voor hoge prijs
(28 februari 2001)
De Britse telecomreus Vodafone heeft vanochtend overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn belang van bijna 10 procent in France Telecom voor 11,6 miljard euro (25,5 miljard gulden).

Zwaar weer voor Telekom
(22 februari 2001)
Het is zwaar weer voor Ron Sommer, de topman van Deutsche Telekom. Gisteren liet de belegger hem in de steek, nadat hij de winstprognose voor het jaar 2000 fors naar beneden bijstelde.

Grootscheepse verkoop verlicht schuld Telekom
(19 februari 2001)
Ron Sommer, de topman van Deutsche Telekom, wil nog dit jaar voor 37 miljard mark aan deelnemingen en onroerend goed afstoten om de hoge schuldenlast te verlichten. Sommer hoopt hiermee de lage koers van het aandeel op te krikken. De Telekom-topman ligt al weken onder vuur vanwege de dramatische koersval van het aandeel Telekom naar 26,50 euro.

Oranjefeest of toch KPN-kater
(13 februari 2001)
Hoeveel mobiele bellers willen nog beleggen in een mobiel telefoonbedrijf? KPN deed vorig jaar nog goede zaken met zijn mobiele belbedrijf, maar nu? Wikken, wegen, afwaarderen?

Orange naar beurs tegen laagste koers
(13 februari 2001)
France Telecom heeft dochter Orange (mobiele telefonie) voor de laagst mogelijke prijs naar de beurs gebracht. De opbrengst van de beursgang bedraagt hiermee 6,3 miljard euro (13,88 miljard gulden). Daarnaast zijn ook obligaties uitgegeven ter waarde van 2,7 miljard euro die in latere instantie in aandelen kunnen worden omgezet.

'Alsnog interesse aandelen Orange'
(12 februari 2001)
De beursgang van het Franse mobiele telefoniebedrijf Orange, die voor morgen staat gepland, lijkt alsnog de belangstelling van beleggers te hebben gewekt. Verschillende bronnen dichtbij het bankensyndicaat dat de beursgang begeleidt, zeggen dat de inschrijving tussen de 2,5 en 3 maal is overtekend.

Die Zeit
(6 februari 2001)
Van luiers en laarzen naar mobiele telefonie. Het sprookje van Nokia is de nachtmerrie van Ericsson. De Zweden, die de Finse onderneming in 1991 nog moeiteloos konden overnemen, moesten hulpeloos toezien hoe Nokia de luiers en de laarzen achter zich liet en ruim dertig procent van de markt voor mobiele telefoons veroverde, 11 procent overlatend voor Ericsson en 18 voor Motorola.

Ericsson sluit eigen fabrieken
(26 januari 2001)
Ericsson besteedt de productie van mobiele telefoons helemaal uit aan Taiwanese onderaannemers en sluit zijn eigen Zweedse en Amerikaanse fabrieken. De zwaar verliesgevende consumentendivisie van het bedrijf wordt ingekrompen van 18.000 naar 7.000 werknemers. Dat is vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt.

Waarde UMTS blijft mysterie
(25 januari 2001)
Na een jaar van torenhoge investeringen blijft de waarde van UMTS- telefonie een groot raadsel. Misschien is het wel waardeloos.

Snelle expansie kost KPNQwest veel meer geld
(24 januari 2001)
KPN-Qwest, bouwer en exploitant van glasvezelnetwerken, heeft vorig jaar een forse omzetgroei geboekt. Beleggers reageerden vanochtend tevreden, ondanks het toegenomen nettoverlies waarmee de groei gepaard is gegaan. KPNQwest opende 4,4 procent hoger op de effectenbeurs.

Beurs lonkt slechts voor desperate bedrijven
(23 januari 2001)
Telecombedrijven en hun aandeelhouders hebben veel geduld nodig om van de beursgang van hun mobiele telefoniedochters een succes te maken. "Alleen desperate bedrijven gaan nu naar de beurs."

UMTS: weer een afwijzing voor Versatel
(20 januari 2001)
Staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) heeft gisteren voor de tweede maal een bezwaarschrift van het Amsterdamse telecombedrijf Versatel afgewezen. Versatel maakte in april vorig jaar bezwaar tegen de manier waarop vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) zouden worden geveild.

'Toezicht op telecom moet los van politiek'
(17 januari 2001)
De kopstukken van toezichtsorganen NMa en Opta kregen het gisteren tijdens het telecomcongres amper over hun lippen: de overheid moet het toezicht op de telecommarkt overlaten aan anderen.

Belgacom beschuldigt KPN van spionage
(15 januari 2001)
Het Belgische telecombedrijf Belgacom heeft een klacht ingediend tegen KPN Belgium wegens bedrijfsspionage. Een woordvoerder van Belgacom bevestigde vanmorgen dat het dossier in handen is van een Brusselse onerzoeksrechter. Belgacom eist een schadevergoeding, hoewel een woordvoerder van KPN Belgium dat vanochtend ontkende. Het Belgische dagblad De Morgen maakt vandaag melding van de zaak. KPN Belgium behoort tot de top-vijf van de telecom-aanbieders in België.

Blote billen
(10 januari 2001)
Over enkele weken brengt France Télécom zijn mobiele-telefoniepoot Orange naar de beurs. Wat betreft spektakel doet deze beursgang niet onder voor Deutsche Post, Interbrew of straks KPN Mobile. Maar deze keer zijn veel financiële analisten kwaad.

Nokia keldert na daling afzet
(10 januari 2001)
De aandelenkoers van het Finse Nokia, 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, is gisteren op de beurs van Helsinki met meer dan 18 procent gekelderd toen bekend werd dat het vorig jaar minder mobiele telefoons heeft verkocht dan analisten hadden verwacht.

Blote billen
(9 januari 2001)
Over enkele weken brengt France Télécom haar mobile telefoniepoot Orange naar de beurs. Voor wat betreft spektakel doet deze beursgang niet onder voor Deutsche Post, Interbrew of straks KPN Mobile. Maar deze keer zijn veel financiële analisten kwaad.

BT verkoopt en least kantoren
(4 januari 2001)
British Telecom (BT) verkoopt het merendeel van zijn vastgoedbezittingen om zo zijn schuldenlast te verlichten. Volgens het Britse telecombedrijf gaat het om de grootste verkoop in zijn soort in de Britse geschiedenis.

Versatel verliest partner uit VS
(29 december 2000)
Versatel heeft de samenwerking met het met bankroet bedreigde Northpoint uit San Francisco beeindigd. Het telecombedrijf uit Amsterdam koopt de Amerikanen voor 7 miljoen euro (15,4 miljoen gulden) uit.

Bellen op turbosnelheid
(29 december 2000)
Een nieuwe technologie, GPRS, maakt het huidige netwerk voor mobiel bellen drie keer zo snel en maakt een continue verbinding tussen mobiele telefoon en netwerk mogelijk. Een middel dus voor snel mobiel dataverkeer zoals het rappe vraag- en antwoordspel tussen kantoor en medewerkers onderweg.

KPN vraagt partners om geldinjectie
(28 december 2000)
KPN onderhandelt met zijn Japanse en Amerikaanse partners over een kapitaalinjectie van ruim 3 miljard euro in KPN Mobile. In ruil daarvoor neemt KPN de miljardenschuld van de dochter over.

'Telecom is nu weer staatssector'
(19 december 2000)
Wat bracht het eerste jaar van dit millennium? Het UMTS-debacle. Marc van der Heijden (Versatel) is nog steeds gebrouilleerd met de overheid.

'Telia was te arrogant'
(19 december 2000)
Telecombedrijf Telia heeft niet kunnen profiteren van nauwe banden met de Zweedse staat. Dat strekt tot voorbeeld, zegt J. Arnbak, toezichthouder telecom in Nederland.

Koers Telia keldert na echec UMTS
(18 december 2000)
De beurskoers van Telia, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in Zweden, is vanochtend met 17 procent gekelderd. Zaterdag werd bekend dat de Zweedse post- en telecomautoriteit Telia geen vergunning geeft voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS).

Antenne plaatsen wordt makkelijker
(12 december 2000)
Het kabinet wil het makkelijker maken om antennes tot vijf meter hoog op daken van gebouwen te plaatsen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is hiermee zeer ongelukkig.

Vodafone breidt uit in Japan
(11 december 2000)
Het Britse telecombedrijf Vodafone neemt een belang van 15 procent in Japan Telecom, in grootte het derde telecombedrijf van Japan. Vodafone betaalt 1,7 miljard pond (ruim 6 miljard gulden) voor het aandelenpakket.

UMTS-leningen komen moeilijk van de grond
(7 december 2000)
De financiering die telecombedrijven nodig hebben voor investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) komt maar moeizaam van de grond. Om het risico te spreiden willen banken samenwerken met andere kredietverleners, maar partners blijken lastig te vinden.

Telecomveilingen in Zwitserland en Polen mislukken
(7 december 2000)
Zwitserland heeft slechts 205 miljoen Zwitserse franc (298,8 miljoen gulden) opgehaald met de veiling van vergunningen voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS). Gehoopt werd op een veilingopbrengst van minimaal 6 miljard franc (8,7 miljard gulden).

Optimisme Nokia stuwt tech omhoog
(6 december 2000)
Beleggers in de hele wereld hebben positief gereageerd op uitspraken van Jorma Ollila, topman van de Finse fabrikant van mobiele telecomapparatuur Nokia.

Strijd onder de grond om ruimte voor kabels
(30 november 2000)
De talloze kabels van telecombedrijven zitten waterleidingbedrijven in de weg. Het onderhoud aan waterleidingen kan soms niet worden gedaan zonder dat glasvezelkabels worden beschadigd.

In de knoop
(30 november 2000)
Nederland slibt langzaam dicht met telecomkabels. Beheerders van water, gas en elektra klagen dat ze niet meer bij hun eigen leidingen kunnen komen. Gemeentes hanteren intussen een liberaal graafbeleid om de bedrijvigheid op het gebied van internet en telecommunicatie naar zich toe te trekken.

Waarschuwing bij Britse gsm's
(27 november 2000)
Britse mobiele telefoons worden voortaan verkocht met een gezondheidswaarschuwing, al ontbreekt het bewijs dat ze schadelijk zijn. Dat heeft het Britse ministerie van Volksgezondheid bevestigd.

Getronics in de bankschroef
(23 november 2000)
In de automatisering kon tot voor kort "iedere idioot geld verdienen", maar de markt is volwassen geworden. Getronics, dat gisteren een winstwaarschuwing deed uitgaan, heeft verzuimd op tijd de bakens te verzetten.

Getronics keldert met 40 procent
(22 november 2000)
De koers van het aandeel Getronics, de vijfde leverancier van computerdiensten ter wereld met 30.000 werknemers, is vanmorgen met 40 procent gekelderd op de beurs. De koersval vond plaats nadat het bedrijf waarschuwde dat de winst lager zal uitvallen, en dat er in de eerste helft van 2001 verlies wordt gemaakt.

Kudde vertrapt Getronics
(22 november 2000)
Na een winstwaarschuwing kelderde Getronics vanmorgen met ruim een derde in koers. De analistengemeenschap mag bij de val van de automatiseerder de hand wel eens in eigen boezem steken.

Belegger straft telecom voor forse expansiedrift
(22 november 2000)
De telecomsector wordt op Europese aandelenbeurzen streng gestraft voor haar expansiedrift. Beleggers zijn sceptisch geworden door te rooskleurige verwachtingen en een wirwar aan technologieën.

Beleggers doen aandelen KPN massaal in verkoop
(20 november 2000)
Beleggers hebben de aandelen van KPN vanochtend laten vallen. Na vijf kwartier extreem drukke handel op de Amsterdamse effectenbeurs zakte de koers van KPN door de uitgifteprijs van 17 euro die de banken afgelopen weekeinde hadden vastgesteld voor de nieuwe aandelen en in aandelen omwisselbare leningen (converteerbare obligaties).

Britse Vodafone heeft tafelzilver in overvloed
(12 november 2000)
De giganten in de telecomwereld staan onder zware financiële druk. Uitzondering is het Britse Vodafone.

BT besluit tot grote reorganisatie
(9 november 2000)
British Telecom wil door middel van een ingrijpende herstructurering de zwaar drukkende schuldenlast verlichten. Het Britse telecombedrijf maakte vanochtend zoals verwacht teleurstellende kwartaalcijfers bekend.

Dorst naar bites
(8 november 2000)
Aankoop van de Nederlandse kabelfirma Casema zou het Europese bruggenhoofd van het Britse NTL uitbreiden. Maar de strijd op de telecommarkt wordt er niet door beslist.

Netwerkstoring kan maatschappij lamleggen
(8 november 2000)
Kleine storingen in communicatienetwerken kunnen half Nederland lam leggen, maar die kwetsbaarheid leeft niet erg. Het wachten is op een cyberaanval.

Kabelexploitant NTL wil Casema
(7 november 2000)
Het Brits- Amerikaanse kabelbedrijf NTL is dichtbij de overname van de Nederlandse concurrent Casema. Volgens een bron die goed op de hoogte is van de onderhandelingen is met de overname een bedrag gemoeid van tussen vier en zes miljard gulden.

Versatel stopt met internet in Duitsland
(7 november 2000)
Versatel stopt definitief met zijn Duitse internetdienst Sonne (internet tegen een vast tarief). Het telecombedrijf uit Amsterdam wil verdere verliezen na het derde kwartaal voorkomen. De dienst, die slechts zes maanden heeft bestaan, leed onder de hoge netwerkkosten in Duitsland en had onvoldoende inkomsten.

Overheid weg: KPN zoekt kernbeleggers
(6 november 2000)
De Nederlandse overheid wil zich terugtrekken als dominante aandeelhouder van KPN. Wie zal het vacuüm opvullen?

KPN lost schuld af met emissie
(6 november 2000)
Telecomconcern KPN heeft het overgrote deel van de opbrengst van zijn emissie nodig om schulden af te lossen die op zeer korte termijn aflopen. Dat blijkt uit het zaterdag gepubliceerde voorlopig prospectus voor de uitgifte van converteerbare obligaties en aandelen waarmee KPN de komende weken vier tot zes miljard euro wil ophalen. De inschrijving op de aandelen KPN is vandaag begonnen.

Verdenking leidt tot invallen bij telecombedrijven
(3 november 2000)
Medewerkers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zijn vanochtend vroeg binnengevallen bij de telecombedrijven Telfort en Versatel in Amsterdam Zuid-Oost.

Lagere winst en splitsing WorldCom
(2 november 2000)
Het Amerikaanse telecomconcern MCI WorldCom heeft gisteren een winstwaarschuwing gegeven omdat de inkomsten uit interlokale telefonie sneller teruglopen dan verwacht.

Opnieuw ruzie over veiling frequentie
(1 november 2000)
Telecombedrijf Versatel heeft op de ochtend dat de veiling van telecomvergunningen voor UMTS (mobiele internet) begon concurent Telfort impliciet aangeboden uit de veiling te stappen. Versatel deed dit aanbod in ruil voor toegang tot de markt voor mobiele telefonie.

KPNQwest schroeft ambitie terug
(25 oktober 2000)
Snelle resultaten of snelle groei. Tot voor kort kozen telecombedrijven voor het laatste. Maar KPNQwest wil eerder winst gaan maken. Een nieuwe trend?

KPN krijgt nieuw krediet
(25 oktober 2000)
KPN heeft een extra kredietfaciliteit geopend voor een bedrag van vijf miljard euro. Daarmee loopt het telecombedrijf vooruit op een emissie, volgende maand, van converteerbare obligaties en aandelen.

Storing legt mobiel net Libertel lam
(24 oktober 2000)
Een storing in het netwerk van Libertel heeft vanmorgen een deel van het mobiele telefoonverkeer in Nederland lamgelegd. Libertel spreekt van "de eerste landelijke storing" in haar bestaan.

Topman Lucent weggestuurd
(24 oktober 2000)
Bestuursvoorzitter Rich McGinn van het Amerikaanse Lucent is gisteren opgestapt nadat het telecombedrijf voor de vierde keer binnen een jaar moest waarschuwen dat de winst achterblijft bij de verwachtingen. McGinn wordt voorlopig opgevolgd door oud-topman Henry Schacht en niet door de huidige tweede man van het bedrijf, de Nederlander Ben Verwaayen.

Vrije telecommarkt is fabeltje
(21 oktober 2000)
De liberalisering van de Nederlandse telecommarkt, een proces dat op 1 juli 1997 formeel werd ingezet, komt maar moeilijk op gang. De onafhankelijke toezichthouder op de telecommunicatie, Opta, concludeerde in mei van dit jaar dat KPN na drie jaar nog steeds een ijzeren greep heeft op de telecommarkt. Het marktaandeel van de oud-monopolist in de 'vaste' telefonie bedraagt nog steeds ruim 90 procent. Op lokaal niveau is er vaak helemaal geen concurrentie voor KPN. KPN heeft inmiddels ook op de internetmarkt een dominante positie, met een marktaandeel van 30 procent.

De wrevel van Gary Mesch
(21 oktober 2000)
Met het vertrek van Gary Mesch als topman van telecombedrijf Versatel is Nederland een van zijn meer kleurrijke ondernemers kwijt. Mesch blikt terug op de negen jaar die hij in Nederland doorbracht. Met gemengde gevoelens. "De liberalisering in Nederland komt maar moeizaam van de grond. De situatie hier is mysterieus, rokerig, duister en druilerig."

KPN moet belangen in uitverkoop doen
(17 oktober 2000)
KPN doet volgende maand een groot beroep op de kapitaalmarkt. Om zijn vermogenspositie te verbeteren moet het expansieve telecomconcern ook nog veel tafelzilver slijten.

Warburg: UMTS-veiling was succes
(16 oktober 2000)
De opbrengst van de UMTS- veiling, 6 miljard, stemde tevreden, zegt de overheid. Haar adviseur, zakenbank Warburg, had immers 3,4 miljard voorspeld. Analisten van diezelfde bank rekenden echter op een opbrengst van bijna 22 miljard gulden.

Overheid op vingers getikt om UMTS
(13 oktober 2000)
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet alsnog de bezwaren die telecombedrijf Versatel had aangetekend tegen de opzet van de in juli gehouden UMTS-veiling in behandeling nemen. Dat heeft de rechter in Amsterdam vanochtend besloten.

Schuldenlast drukt KPN's ambities
(13 oktober 2000)
KPN steekt zich diep in de schulden om zijn Europese expansiestrategie te financieren. De vraag is of het straks voldoende geld kan vinden om die schulden af te betalen en of het zijn kredietwaardigheid kan behouden.

Fr. Telecom praat met Equant
(11 oktober 2000)
France Télécom heeft vanochtend bevestigd in gesprek te zijn met de zakelijke telecomaanbieder Equant, die statutair in Nederland is gevestigd. Het Franse concern verwacht dat daaruit onder de huidige marktomstandigheden nog geen overname voorvloeit.

Enel herovert telecom-markt Italië
(11 oktober 2000)
Het Italiaanse staatsbedrijf Enel heeft voor elf miljard euro telecombedrijf Infostrada gekocht. Critici zien het als een verkapte nationalisatie is een veelbelovende sector.

Onderzoek naar lagere prijzen KPN
(11 oktober 2000)
Opta gaat toetsen of prijsverlagingen van voormalig monopolist KPN leiden tot oneerlijke concurrentie. Dat heeft de onafhankelijke toezichthouder op de telecommunicatie gisteren bekendgemaakt.

Doorbraak in Chinese telefonie
(5 oktober 2000)
Het telecomconcern China Mobile, gevestigd in Hongkong, heeft gisteren voor 78 miljard gulden zeven mobiele telefoniebedrijven op het Chinese vasteland gekocht. Het is de grootste overname ooit in Azië.

Libertel wacht niet op betere mobiele techniek
(5 oktober 2000)
Websites zijn nog niet geschikt voor het mobieltje, meent directievoorzitter John de Wit van Libertel. Hij mikt ook op de internetter met een pc.

AOL in de de markt voor KPN-portal
(30 september 2000)
Internetaanbieder AOL Europe is een serieuze kandidaat voor deelname aan het internetportaal dat KPN en het Japanse mobiele telecombedrijf NTT DoCoMo volgend jaar willen introduceren op de Europese markt voor mobiel internetten.

KPN en NTT DoCoMo al bezig met UMTS
(29 september 2000)
KPN en zijn Japanse partner NTT DoCoMo willen volgend jaar beginnen met een internetportaal voor mobiele telefonie. De beide telecomconcerns lopen daarmee vooruit op de introductie van het UMTS-netwerk, waarmee internetten via het mobieltje eenvoudiger wordt.

Het heilig geloof in een dure standaard
(15 september 2000)
Wat is toch 'UMTS', waar telecombedrijven miljarden voor over hebben? In Nederland zijn de mobiele operators volop bezig met de voorbereidingen voor deze geavanceerde vorm van mobiele telefonie. De onderzoeksafdeling van KPN moet bewijzen dat de miljardeninvesteringen niet vergeefs zijn geweest.

Wat is UMTS
(15 september 2000)
UMTS is - net als GSM - in feite niets meer dan een reeks internationale afspraken over het gebruik van elektromagnetische golven. Deze afspraken worden opgeschreven in dikke standaardisatie-documenten. Apparaten die volgens dezelfde standaard werken, kunnen met elkaar samenwerken.

Opta hekelt opzet veiling voor UMTS
(8 september 2000)
De overheid heeft nauwelijks geluisterd naar onafhankelijke raadgevers en te veel naar belanghebbenden bij het ontwerp van de veiling van UMTS- frequenties deze zomer. Dat leidde tot een gebrekkig veilingontwerp.

De zeven adviseurs van de staatssecretaris
(8 september 2000)
Staatssecretaris Monique De Vries (verkeer en waterstaat) onderstreept dat het ontwerp van de omstreden UMTS-veiling was gebaseerd op een groot aantal adviezen van deskundige buitenstaan- ders. Wie gaf welk advies?

De toezichthouder is boos
(8 september 2000)
Als Opta-voorzitter had Jens Arnbak graag uitvoerig geraadpleegd willen worden over de omstreden UMTS-veiling. Blijkbaar luisterde de overheid liever naar KPN. 'Nederland is een zachtaardig land, waar zelden politieke consequenties worden getrokken.'

Nieuwe slag om frequenties in Groot- Brittannië
(7 september 2000)
Met de recordopbrengst van 22,5 miljard pond (85 miljard gulden) uit de veiling van nieuwe telefoonlicenties nog fris in het geheugen, opent de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, opnieuw de schatkist.

Klacht Versatel tegen rijk
(6 september 2000)
Telecombedrijf Versatel heeft bij de rechter bezwaar aangetekend tegen de uitgifte van vergunningen voor UMTS-telefonie door de Nederlandse overheid. Versatel vindt dat de vergunningen niet mogen worden verleend zolang er allerlei juridische procedures lopen over de omstreden UMTS-veiling in juli.

Zalm: Veiling UMTS had een noodrem nodig
(5 september 2000)
Minister Zalm (Financiën) erkent dat de procedure voor de veiling van frequenties voor een nieuwe generatie mobiele telefonie (UMTS) niet flexibel genoeg was. De regels voor de veiling stonden niet toe dat de overheid kon ingrijpen toen bleek dat zich ingrijpende wijzigingen op de markt voordeden.

Vergunning UMTS mocht 'mank' zijn
(5 september 2000)
De overheid heeft geen spijt van het verloop van de UMTS-veiling, ondanks de relatief magere opbrengst. Het had anders gekund.

KPN-krediet riskanter na afwaardering
(2 september 2000)
Telecomconcern KPN zal meer rente moeten gaan betalen op toekomstige schulden, omdat het als minder kredietwaardig te boek staat na de miljardenuitgaven aan overnames en UMTS-licenties.

Telecombedrijven 'stuurden' veiling
(30 augustus 2000)
e aanbieders van mobiele telefonie in Nederland, in het bijzonder KPN, hebben het ontwerp van de veiling van UMTS-frequenties deze zomer al vorig jaar op cruciale punten naar hun hand gezet.

Spelers UMTS-veiling dicteerden de regels
(30 augustus 2000)
De deelnemers aan de UMTS- veiling deze zomer hebben zelf de randvoorwaarden ervoor kunnen dicteren. Dit blijkt uit notulen van de consultatierondes tussen overheid en bedrijfsleven die vorige zomer werden gehouden.

Duitse Lnder krijgen geen pfennig van UMTS- miljarden
(30 augustus 2000)
Duitsland kan volgend jaar de schulden duidelijk laten dalen dankzij de verkoop van mobiele telefonie-licenties, die 100 miljard mark heeft opgebracht. Hierdoor wordt de schuld verminderd tot 58 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en voldoet Duitsland voor het eerst aan alle 'Maastricht-criteria' voor de euro.

Uitstel verkoop staatsaandeel KPN is onnodig
(29 augustus 2000)
Er is geen enkele reden om de verkoop van een deel van het staatsbelang in het telecombedrijf KPN uit te stellen. Volgens Roel Beetsma en Frank de Jong heeft de markt het juiste signaal afgegeven.

Kamer wil eigen onderzoek naar UMTS-veiling
(25 augustus 2000)
Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks wil een eigen onderzoek naar de gang van zaken rond de UMTS-veiling. PvdA- woordvoerster Wagenaar gaat volgende week, na het reces, voorstellen een extern bureau de kwestie te laten onderzoeken en binnen twee maanden verslag uit te laten brengen.

Acht partijen voor UMTS in Italië
(25 augustus 2000)
Acht telecommunicatiegroepen hebben zich in Italië aangemeld voor de veiling van vijf UMTS-frequenties die voor oktober gepland staat. Het centrum-linkse kabinet kan begin volgende maand een eerste selectie uitvoeren.

KPN komt met grote obligatielening
(25 augustus 2000)
KPN schrijft volgende maand een forse obligatielening uit in dollars. Dit heeft het telecomconcern gisteren bekendgemaakt. Hoe groot de lening, die in de tweede helft van september in de markt wordt gezet, wordt wilde KPN niet kwijt.

KPN: stel verkoop staatsbelang uit
(22 augustus 2000)
KPN vraagt het kabinet om de voorgenomen verkoop van een deel van het staatsaandeel uit te stellen. Het verzoek komt na de forse uitgaven die KPN recent heeft gedaan voor een Duitse licentie mobiele telefonie.

Kamer wil snel debat over lage veilingopbrengst
(17 augustus 2000)
De Tweede Kamer wil meteen na het reces een debat met minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) over de Nederlandse UMTS-veiling. De fracties van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks vrezen dat de Nederlandse veiling niet goed is opgezet en zijn bang dat de consument daar uiteindelijk voor opdraait.

Telecomsector zit aan pijngrens
(16 augustus 2000)
De totale opbrengst van de Duitse telecomveiling brak vanochtend door de grens van 100 miljard gulden heen. Telecombedrijven zoeken naar geld en naar goede ideeën om de torenhoge investeringen terug te verdienen.

'Antennes voor mobiel bellen niet gevaarlijk'
(16 augustus 2000)
De kans op gezondheidsproblemen door straling van antennes voor mobiele telefonie is verwaarloosbaar klein. Klachten zijn " veelal het gevolg van angst voor het onbekende". Dat concludeert de Gezondheidsraad die in opdracht van een aantal ministeries een literatuuronderzoek heeft verricht naar schadelijke effecten van apparatuur voor mobiele telefonie. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft de resultaten gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

Nieuwe top Telefónica
(11 augustus 2000)
Twee weken na het vertrek van boegbeeld Juan Villalonga heeft de nieuwe topman César Alierta huisgehouden in de top van het Spaanse telecomconcern Telefónica.

Een kleine SMS-guerrilla
(5 augustus 2000)
De censor bestaat. Op de teletekstpagina 'mobilsjov', een babbelhoekje van de televisiezender TMF en telecomaanbieder Ben, heet hij 'ADMINISTRATOR'. Gisteravond, even over tienen, ontstond een kleine guerrilla tegen deze door Ben ingestelde waakhond van de goede smaak.

KPN struikelt over Bulgaarse bureaucratie
(5 augustus 2000)
KPN verkeert in raadsels over de mislukte overname van het Bulgaarse staatstelecombedrijf BTC. De meningen over het afketsen van de deal lopen nogal uiteen.

KPN'er Wierenga heeft buik vol van Bulgarije
(5 augustus 2000)
Henk Wierenga heeft even zijn buik vol van Bulgarije. Een jaar geleden toog hij als gevolmachtigde onderhandelaar van KPN naar het Oost-Europese land om daar het staatstelecomconcern BTC te kopen. Vorige maand leek de deal in kannen en kruiken. Deze week keerde Wierenga met lege handen terug. "Als je mij vraagt of er van Bulgaarse kant sprake was van onvermogen, dan zeg ik daar volmondig ja op."

Overname KPN in Bulgarije alsnog mislukt
(1 augustus 2000)
Telecomconcern KPN wordt toch geen eigenaar van het Bulgaarse staatstelecomconcern BTC. Gisteren zijn de onderhandelingen stukgelopen tussen de Bulgaarse overheid en KPN met zijn Griekse partner OTE. Het ging om een meerderheidsbelang van 51 procent in het Bulgaarse bedrijf dat 600 miljoen dollar (1,4 miljard gulden) moest kosten.

Deutsche Telekom koopt Voicestream
(24 juli 2000)
Deutsche Telekom betaalt 50,7 miljard dollar (120 miljard gulden) in contanten en aandelen voor het Amerikaanse mobiele telefoniebedrijf Voicestream. Dat zijn de bedrijven dit weekeinde overeengekomen.

Veiling op gang
(15 juli 2000)
Er ging deze week een zucht van verlichting door het Scheveningse Kurhaus. Na vier dagen van betrekkelijke windstilte kwam er een beetje beweging in de veiling van telefoonfrequenties die in het hotel wordt gehouden. Tot op dat moment waren alleen de vergunningen 'A' en 'B' in prijs gestegen.

Maatregelen voor goedkoper internet
(13 juli 2000)
De Europese Commissie wil de EU-lidstaten verplichten voor eind van dit jaar lokale telecomnetwerken te liberaliseren, waardoor internet veel goedkoper wordt. Verder moeten internetgebruikers reclameboodschappen via email kunnen weren.

Coalitie bezorgd over veiling telefonie
(10 juli 2000)
De drie regeringspartijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd over het verloop tot nu toe van de veiling van vergunningen voor mobiele telefonie. Ze willen zo nodig een onderzoek naar de veiling.

De duivel zit in de details
(8 juli 2000)
De veiling van vergunningen voor mobiele telefonie beleefde gisteren zijn tweede dag. Maar nu al lijkt het erop dat er een weeffout zit in de spelregels. En dat één biedende partij de spelregels niet goed heeft gelezen.

Telecom als topsport
(7 juli 2000)
Paul Smits (53) is sinds 1 maart de nieuwe topman van KPN. Via zijn nieuwe baan is hij terechtgekomen in het "adembenemende" spel in de telecomindustrie van wie met wie gaat. Maar Smits heeft van zijn voormalige werkgever Ton Risseeuw van Getronics een wijze les geleerd: "ik heb meer verdiend met 'nee' dan met 'ja' zeggen."

Telecombedrijven passen op veiling
(6 juli 2000)
De partijen die meedoen aan de Nederlandse veiling van vergunningen voor mobiele telefonie vinden de aanvangsprijzen van de vergunningen te hoog. Vijf van de zes deelnemers hebben vanochtend zowel in de eerste als in de tweede ronde geen bod uitgebracht.

'Absurd systeem verdeling van telecomvergunningen'
(6 juli 2000)
Europarlementariër Wim van Velzen heeft scherpe kritiek op de verschillen in Europa bij de verdeling van vergunningen voor UMTS (Internet via de mobiele telefoon).

Veiling licenties telecom: loterij met nietjes
(5 juli 2000)
Kandidaten voor de veiling van licenties voor snelle mobiele telecommunicatie checkten vanmorgen in bij het Kurhaus. Een lage veilingopbrengst heeft voor minister Zalm niet louter nadelen.

KPN stapt veiling in met Hutchison
(4 juli 2000)
KPN en conglomeraat Hutchison gaan in Europa samenwerken bij het verkrijgen en exploiteren van zogeheten UMTS-vergunningen voor de derde generatie mobiele telefonie. Zo'n samenwerking heeft gevolgen voor de Nederlandse UMTS-veiling.

Mobiele telefonie in feite al geveild
(4 juli 2000)
Vijf vergunningen voor mobiele telefonie worden geveild. Maar dankzij slimme constructies dingen nog maar zes partijen ernaar.

KPN staat plaats af aan Duitsers in Slowakije
(3 juli 2000)
Deutsche Telekom is de enige gegadigde voor een belang in Slovenske Telekomunikacie, nadat KPN besloten heeft geen bod uit te brengen op het Slowaakse telecombedrijf.

Telewest wil geen aandeel in dochter UPC 'Chello'
(1 juli 2000)
Telewest, het tweede kabelbedrijf van het Verenigd Koninkrijk, ziet af van een belang van 10 procent in UPC-dochter Chello. Dat heeft financieel directeur Charles Burdick gisteren gezegd.

Ben verwacht plokgeld van zijn concurrenten
(30 juni 2000)
Ben is niet langer het buitenbeentje van de telecomsector. Deutsche Telekom neemt een meerderheidsbelang in de kleinste aanbieder van mobiele telefonie van Nederland. "We zitten in de best mogelijke positie die we wensen kunnen", zegt een glunderende topman Peter de Weerd.

Duitsers willen deel Nederlandse telefoonmarkt
(29 juni 2000)
Deutsche Telekom neemt een meerderheidsbelang in het Nederlandse Ben, aanbieder van mobiele telecommunicatie. De bedrijven gaan met zeven andere kandidaten bieden op een vergunning voor UMTS, de radiofrequentie die de volgende generatie mobiele telefonie mogelijk zal maken.

Deutsche Telekom slaat terug
(29 juni 2000)
Bestaande mobiele aanbieders zijn vanaf volgende week favoriet bij de veiling van licenties voor een nieuw mobiel netwerk. Deutsche Telekom heeft de beste kaarten.

Hele wereld aast op Crusoe
(29 juni 2000)
Het kleine, mysterieuze technologiebedrijf Transmeta stal deze week de show op een grote beurs in New York. De nieuwe Crusoe-chips gebruiken extreem weinig energie en zijn daarom buitengewoon geschikt voor mobiele computers.

Europa en VS werken nauw samen bij mededinging
(29 juni 2000)
Het Brusselse verbod op de fusie van WorldCom en Sprint was geen verrassing, wel een mijlpaal: een Europees verbod van een Amerikaanse fusie.

Verbod fusie WorldCom en Sprint
(28 juni 2000)
De Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten hebben de fusie van de telecombedrijven WorldCom en Sprint verboden. Daarmee is de overname van Sprint voor zo'n 300 miljard gulden van de baan.

'Meer invallen in telecomsector'
(27 juni 2000)
De Europese Commissie bereidt meer invallen voor zoals die van vorige week woensdag bij KPN en Libertel.

OneTel eist 10 miljoen gulden schadevergoeding van KPN
(21 juni 2000)
Telecombedrijf OneTel eist 10 miljoen gulden schadevergoeding van KPN Telecom, omdat het door slechte dienstverlening van KPN het afgelopen halfjaar veel inkomsten zou hebben gemist. Een kort geding dat OneTel hierover heeft aangespannen dient volgende week.

Telecombedrijf VersaPoint slaat goud uit koperdraad
(16 juni 2000)
Telecombedrijf VersaPoint wil vanaf deze zomer in Nederland DSL aanbieden, een techniek voor snel internet over conventionele telefoonlijnen. Het bedrijf maakt zich op voor snelle groei, en wellicht een beursgang.

Mister telecom, mister internet
(15 juni 2000)
Overal en altijd wordt Ben Verwaaijen geafficheerd als de grote communicator. Hij reist nu voor Lucent de wereld rond als de propagandist voor de telecom- en interneteconomie. En daarna? "Aan opportunities geen gebrek."

Planbureau vindt veiling UMTS beter
(14 juni 2000)
Telecombedrijven moeten bij de veiling van zogeheten UMTS-frequenties komende maand niet te veel bieden. Een veiling is echter wel de beste manier om de frequenties te verdelen over de potentiële aanbieders.

Regering blijft verdeeld over internet op kabel
(13 juni 2000)
De kabel moet binnen twee jaar toegankelijk zijn voor internetaanbieders. Staatssecretaris Van der Ploeg krijgt daarmee zijn zin. Tenminste, zo lijkt het.

Bellen kan met én zonder KPN
(10 juni 2000)
Met carrier-select kan veel goedkoper worden gebeld. Maar veel consumenten snappen of vertrouwen dit belsysteem niet. "Wat jullie doen, mag dat van KPN?"

KPN wil met Telefónica praten
(9 juni 2000)
KPN is bereid opnieuw om de tafel te gaan zitten met de Spaanse concurrent Telefónica. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren gezegd. De uitspraak van KPN is opmerkelijk, omdat bestuursvoorzitter Smits iets meer dan een maand geleden nieuwe gesprekken met de Spanjaarden leek uit te sluiten. "Onder Telefónica hebben wij een streep gezet", verklaarde bestuursvoorzitter P. Smits na het afketsen van de besprekingen.

Casema wil netwerk Essent
(6 juni 2000)
Kabelmaatschappij Casema, een dochter van France Telecom, is in gesprek over de overname van het kabelnetwerk van het energiebedrijf Essent. Dat hebben beide bedrijven bevestigd. Hun samengaan kan stuiten op bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

'Netwerk kabelaars open voor anderen'
(6 juni 2000)
De coalitiepartijen VVD en D66 willen dat kabelmaatschappijen hun netwerken binnen twee jaar openstellen voor andere internetaanbieders. Het kabinet is daarover verdeeld.

'Telstra-KPN gaan snel naar beurs'
(5 juni 2000)
KPN Telecom noemt de berichtgeving over een komende beursgang van de alliantie van KPN met het satellietbedrijf Telstra 'voorbarig'. Volgens een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times zou 'Station 12', de joint- venture van KPN en Telstra, al deze week de plannen voor de beursgang bekendmaken.

Internet is een normaal goed geworden
(3 juni 2000)
In het mobiele tijdperk staan de grote Amerikaanse internetaanbieders buiten spel. Het initiatief is aan de telecomwereld - in Europa en Japan. Maar de Yahoo's keren vroeg of laat terug.

Nieuwe tarieven mobiel bellen
(2 juni 2000)
Het bellen van een vaste telefoon naar een mobiel toestel wordt vanaf 15 juni goedkoper. KPN Telecom verlaagt vanaf die datum de vergoeding die andere telecombedrijven moeten betalen voor het gebruik van zijn netwerk. Vooral abonnees van KPN die bellen naar een mobiele telefoon van een andere KPN-abonnee zijn goedkoper uit.

France Telecom koopt Orange voor 95 miljard
(30 mei 2000)
France Telecom heeft het Britse mobiele telefonie-bedrijf Orange overgenomen van het Britse Vodafone Airtouch voor een bedrag van 43,2 miljard euro (95 miljard gulden). Dit maakte het bedrijf vanochtend bekend.

France Telecom koopt Orange voor 95 miljard
(30 mei 2000)
In de meeste Europese landen bestaat nauwelijks regelgeving over bellen in het verkeer. Dat blijkt uit een inventarisatie die Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid begin dit jaar maakte in tien landen.

Handsfree bellen is ook niet alles
(30 mei 2000)
Slingeren over de weg, minder oplettendheid. Is mobiel bellen in de auto echt gevaarlijker dan een broodje eten?

Chello zwijgzaam over uitstel
(30 mei 2000)
De beursgang van internetaanbieder Chello is ruim een week uitgesteld. Het duidt mogelijk op een geringe animo onder beleggers. Maar misschien heeft moedermaatschappij UPC nog een kaart in de mouw.

T-Online wil Freeserve overnemen
(30 mei 2000)
Het Duitse T- Online, de grootste internetaanbieder van Europa, wil een bod uitbrengen op Freeserve, de grootste internetaanbieder in het Verenigd Koninkrijk en de pionier in Europa van het 'gratis' internet.

France Telecom troeft KPN af
(30 mei 2000)
France Telecom verwerft zich met het Britse Orange een ongekend sterke positie in mobiele telefonie. KPN heeft een unieke kans laten liggen om voet aan Britse grond te krijgen.

France Telecom dicht bij aankoop Orange
(27 mei 2000)
France Telecom voert met het Britse mobiele telecombedrijf Vodafone exclusieve besprekingen over de overname van het eveneens Britse Orange. Dat zeggen bronnen dichtbij de onderhandelingen.

EU eist meer concurrentie in telecom
(27 april 2000)
De Europese Commissie wil telecombedrijven in de Europese Unie door strikte toepassing van mededingingsregels dwingen hun lokale netwerken, die belangrijk zijn voor internet, open te stellen voor concurrenten.

Pan-Europees netnummer in de maak: +388-3
(19 april 2000)
Er komt aan het eind van dit jaar één pan-Europees netnummer voor het bedrijfsleven in Europa. Het netnummer, +388-3, zal naast de bestaande netnummers in de Europese landen komen en moet ondernemingen helpen makkelijker zaken te doen.

Kabelbedrijven bundelen telefonie
(13 april 2000)
De drie grootste kabelbedrijven binden de strijd aan met KPN. UPC Nederland, Essent Kabelcom en Casema hebben hun kabelnetten aan elkaar geknoopt om zo, buiten KPN om, telecomdiensten af te kunnen wikkelen. Het trio bedient samen 80 procent van de kabelgebruikers.

Veel bellers ontevreden met mobieltje
(6 april 2000)
Een op de vier klanten van de kleinere aanbieders van mobiele telefonie is ontevreden. Voornaamste klachten zijn dat vanaf sommige plekken in Nederland niet of slechts moeizaam kan worden gebeld.

GSM-tarieven omlaag
(13 maart 2000)
Telecomconcern KPN verlaagt zijn tarieven voor mobiele telefonie met gemiddeld 25 procent. Daarmee reageert de telecomgigant op de kortingsactie van concurrent Libertel, die zijn gsm-tarieven vanaf vandaag met eenderde heeft laten dalen. De Opta, toezichthouder op de telecommarkt, juicht de verlaging van de tarieven toe.

NRC Webpagina's
19 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad