U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Cahier Telefónica

Nieuws

Achtergrond

Terra

Endemol

KPN Telecom

Cahier frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Spaanse premier neemt afstand van topman Telefónica

Door onze correspondent STEVEN ADOLF
MADRID, 27 JUNI. In een poging de onrust rond het geprivatiseerde telecombedrijf Telefónica weg te nemen heeft de Spaanse premier José María Aznar gisteren verklaard dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de onderneming en "de personen die de leiding hebben". Met deze uitspraak, gedaan tijdens een officiëel aan China, neemt de premier andermaal afstand van Telefónica-bestuursvoorzitter Juan Villalonga. Deze ligt sinds vorige week onder toenemende druk om af te treden wegens mogelijke handel met voorkennis in opties van zijn onderneming.

Aznar trachtte op een persbijeenkomst tijdens zijn reis de twee miljoen aandeelhouders van Telefónica, die de waarde van hun aandeel de laatste maanden met meer dan een derde zagen dalen, gerust te stellen. "Aan niet alleen de twee miljoen aandeelhouders, maar ook aan de veertig miljoen Spanjaarden kan ik zeggen dat de problemen in een onderneming worden opgelost", aldus de premier. Hoewel Aznar aangaf dat de regering zich niet zal mengen in de kwestie-Villalonga, gaf de premier aan dat er "instituten en instellingen" zijn die hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Dat laatste slaat onder meer op het Madrileense beursbestuur, dat heeft aangegeven de veronderstelde handel met voorkennis te zullen onderzoeken. Beursvoorzitter Juan Fernández-Armesto gaf gisteren te kennen zo snel mogelijk in het Spaanse parlement uitleg te willen geven over de stand van zaken rond Telefónica, het grootse beursgenoteerde fonds van Spanje, en zijn bestuursvoorzitter Villalonga. Binnen beursbestuur is inmiddels ook ruzie ontstaan rond de kwestie- Villalonga. Daarbij wordt de beursvoorzitter verweten dat hij een eerder onderzoek naar de handel van Villalonga niet aan zijn mede-bestuursleden zou hebben gemeld.

Ook de vakbonden hebben zich inmiddels in het debat gestort. Zij eisen van de kerngroep van aandeelhouders onder leiding van grootbank BBVA dat zij Villalonga dwingen af te treden als zijn handel met voorkennis bewezen wordt geacht. Het gaat daarbij om de aankoop van opties op aandelen Telefónica begin 1998. Het dagblad El Mundo, dat een intensieve campagne tegen Villalonga is begonnen, beweert dat de aankoop plaatsvond terwijl Villalonga reeds in gesprek was met de leiding van het Amerikaanse MCI-Worldcom over vergaande samenwerking.

Als bewijs van dit laatste publiceerde het dagblad uittreksels uit de vergadernotulen van het Telefónica-bestuur. Uit de notulen blijkt dat Villalonga ten tijde van zijn aankoop voornemens was in contact te treden met de bestuurtop van MCI. Uit de stukken blijkt evenwel niet dat er ook van een daadwerkelijke overeenkomst sprake was. Telefónica liet weten dat de weergave van de notulen gemanipuleerd zijn en dat het dagblad zich schuldig maakt aan een "totaal verdraaide interpretatie".

NRC Webpagina's
27 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad