NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Paars: De tweede helft

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Miljarden extra voor onderwijs

  • Begroting 2001: 46,4 miljard gulden

    Voor het eerst in 22 jaar valt er voor het onderwijs geld te verdelen in plaats van te bezuinigen. Het kabinet investeert de komende jaren structureel 1,4 miljard gulden extra. Dat bedrag komt bovenop de 2,2 mijard gulden uit het regeerakkoord en de 1,7 miljard gulden die de CAO extra kost. Dat brengt de totale begroting op 46,4 miljard gulden. Ter vergelijking: twee jaar geleden was dat 40,9 miljard gulden.

    Opgetogen verkondigden minister Hermans en staatssectretaris Adelmund (Onderwijs) bij de presentatie van hun begroting dat er extra geld komt om het lerarentekort aan te pakken, voor computers in de scholen, voor leerlingen die extra hulp nodig hebben en voor wetenschappelijk onderzoek.

    De bewindslieden verwachten geen wonderen van al dit geld alleen. De onderwijssector moet bereid zijn drastisch te moderniseren: minder regels vanuit Zoetermeer zal betekenen dat scholen en universiteiten meer hun eigen beleid kunnen voeren. Maar dat betekent ook dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het welslagen daarvan. Scholen kunnen hun eigen personeelsbeleid voeren door bijvoorbeeld kinderopvang aan te bieden of prestatiebeloning in te voeren. Het middelbaar beroepsonderwijs kan het onderwijsaanbod aanpassen aan de vraag van het bedrijfsleven in de regio en zo meer leerlingen trekken. Universiteiten en hogescholen moeten zelf de bachelor/masterstructuur vormgeven en zich daarmee onderscheiden van hun concurrenten.

    De Onderwijsbonden waren bij voorbaat al ontevreden. Zij verlangen bedragen van 10 à 12 miljard gulden. Hermans: ,,Ik kan 1,4 miljard geen druppel op een gloeiende plaat noemen.'' ,,Maar'', gaf hij toe, ,,het is nog lang niet voldoende.'' Om dat laatste meteen weer te relativeren: ,,We investeren meer geld dan welke politieke partij dan ook in haar verkiezingsprogramma durfde te zetten.''

    SHEILA KAMERMAN en RINSKJE KOELEWIJN

    Veel extra geld voor cultuur

    De Cultuurnota 2001-2004 betekent een aanzienlijke verhoging van het cultuurbudget: uit verschillende bronnen komt 220 miljoen gulden extra beschikbaar, waarmee de cultuurbegroting stijgt tot 1,3 miljard per jaar. Staatssecretaris Van der Ploeg wil het extra besteden aan zeven prioriteiten: versterking van de programmering, meer aandacht voor minderheden, jongereneducatie, betere presentatie en digitalisering (e-culture) van cultureel erfgoed, 'culturele planologie' en een bijdrage aan de restauratie van het Rijksmuseum.

    In grote lijnen volgt Van der Ploeg de adviezen van de Raad voor Cultuur. Sinds zijn aantreden, twee jaar geleden, heeft de staatssecretaris gepleit voor doorstroming in de kunstsector, waarbij bestaande instellingen plaats moeten maken voor nieuwkomers. Van de 447 instellingen die voor het eerst een beroep doen op de overheid, zijn er 168 (37%) die hun verzoek gehonoreerd zien. Zij ontvangen twintig procent van het budget.

    MARK DUURSMA

    Nieuws uit de begroting OCW:

  • Lerarentekort aangepakt met 250 miljoen per jaar
  • 220 miljoen gulden voor "zorgleerlingen'
  • Meer geld voor computers in het onderwijs
  • Aandacht voor beroepsonderwijs
  • Subsidie geschrapt van 38 cultuur-instellingen
  • Beleggen in film minder aantrekkelijk
  • 445 miljoen voor vernieuwing Rijksmuseum
  • Opheffing orkesten jaar uitgesteld

  • NRC Webpagina's
    19 september 2000

    Den Haag

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad