NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Paars: De tweede helft

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Opheffing orkesten jaar uitgesteld

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 SEPT.Een beslissing over opheffing van het Nederlands Kamerorkest, het Radio Symfonie Orkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest, zoals de Raad voor Cultuur adviseerde, wordt door staatssecretaris R. van der Ploeg (Cultuur) een jaar uitgesteld. Intussen gaat een commissie onder leiding van Hans Hierck (voormalig directeur van het Gelders Orkest) bezien wat voor het Nederlandse muziekleven de praktische consequenties zijn van het doorzetten van dat advies van de Raad voor Cultuur.

De door de Raad geadviseerde subsidieverhogingen voor het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Orkest van het Oosten en het Limburgs Symphonie Orkest zijn eveneens afhankelijk van het advies van de Commissie Muziek. Ook over de mogelijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden bij de ensembles wordt besloten na het advies van de commissie, net als over subsidieverhogingen voor enkele andere muziekinstellingen, zoals de stichting Gaudeamus en het Rasa Wereldculturencentrum.

Dat de Hoofdstad Operette (tot dusver 7 miljoen per jaar) zou worden opgeheven, was al eerder door Van der Ploeg bekendgemaakt. De Commissie Muziek moet nu kijken hoe het verder moet met het uitvoeren van operettes in ons land. De Nederlandse Opera krijgt met 41 miljoen per jaar bijna de geadviseerde 41,7 miljoen; de Nationale Reisopera, die 15,4 miljoen vroeg, krijgt de geadviseerde 12,6 miljoen. Over een subsidieverhoging voor Opera Zuid moet de Commissie Muziek adviseren.

Voor het overige volgt staatssecretaris Van der Ploeg grotendeels het advies van de Raad voor Cultuur. Het Fonds voor de Scheppende Toonkunst krijgt met 3.4 miljoen wat minder dan de 3.6 miljoen die de Raad voorstelde. Ook het Pop Instituut krijgt minder: 3.444 miljoen in plaats van 5 miljoen. Meer subsidie dan geadviseerd heeft Van der Ploeg over voor het Centrum Electronische muziek (203.000 in plaats van de geadviseerde 100.000 gulden) en Steim (ook electronische muziek), dat 1.020 krijgt in plaats van de aangevraagde 632.000 gulden.

Terug naar OCW

NRC Webpagina's
19 september 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad