NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Paars: De tweede helft

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Lerarentekort aangepakt met 250 miljoen per jaar

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 SEPT. Het kabinet trekt structureel 250 miljoen gulden extra per jaar uit om het lerarentekort aan te pakken. Door onder meer de carrièreperspectieven van leraren te verbeteren, werkdruk en ziekteverzuim te bestrijden en kinderopvang uit te breiden, moet het weer aantrekkelijk worden om voor de klas te staan. Dit geld komt bovenop de 1,7 miljard gulden die de onderwijs-CAO per jaar extra kost.

De arbeidsvoorwaarden voor leraren worden gemoderniseerd. De carrière van leraren hoeft niet meer vanaf de eerste werkdag vast te liggen, maar het salaris kan afhankelijk worden van bijscholing, talent en extra taken. Basis-, middelbare scholen en scholen voor middelbaar beroepsonderwijs krijgen met ingang van dit jaar een eigen "schoolbudget' om een zo aantrekkelijk mogelijk personeelsbeleid te voeren. Hiervoor is 240 miljoen gulden per jaar beschikbaar. Schoolbesturen kunnen met het budget leraren die extra taken op zich nemen of bijzondere kwaliteiten hebben, extra belonen. Het bestuur kan tegemoet komen aan "moderne eisen', zoals een sabbatical year, extra vrije dagen en scholing. Ook kunnen ze extra personeel aantrekken ter ondersteuning van het lerarencorps, zoals bijvoorbeeld een secretaresse of een conciërge.

Jaarlijks zal er 30 miljoen gulden worden ingezet om lerarentekorten op achterstandsscholen (lees: 'zwarte scholen') aan te pakken. Hier zijn de tekorten nog nijpender, omdat het werk van docenten hier vaak als zwaarder wordt ervaren. Door leraren extra te belonen of een bonus toe te kennen, zouden deze scholen zittende leraren kunnen behouden en nieuwe kunnen aantrekken.

Het ziekteverzuim moet in drie jaar tijd met 1 procent worden teruggedrongen. Dat lijkt weinig, gaf minister Hermans op de persconferentie toe, maar gezien het tempo waarmee het verzuim momenteel stijgt, zou dat ,,een hele prestatie'' genoemd kunnen worden. De bedoeling is dat hiermee 50 miljoen gulden wordt bespaard. Dit geld vloeit via de "eigen' schoolbudgetten weer terug naar de scholen.

In 2000 en 2001 is 10 miljoen gulden beschikbaar voor extra kinderopvangplaatsen. Leraren met een ongebruikte lesbevoegdheid, veelal vrouwen met jonge kinderen, kunnen op die manier verleid worden alsnog voor de klas te gaan staan.

Niet alleen het onderwijs kent een personeelstekort, vele sectoren kampen met hetzelfde euvel. Om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken, investeert het kabinet 563 miljoen gulden oplopend tot 676 miljoen gulden in de komende jaren. Universiteiten en hogescholen worden gecompenseerd voor het groeiende aantal studenten waarmee ze de afgelopen jaren zijn geconfronteerd. Hiervoor is jaarlijks 354 miljoen gulden beschikbaar, oplopend tot 583 miljoen in 2004. Van dit bedrag gaat in 2001 80 miljoen gulden naar het beroepsonderwijs, oplopend tot 115 miljoen gulden in 2004. Naar de universiteiten gaat in 2001 35 miljoen gulden, oplopend tot 69 miljoen gulden in 2004. Naar de studiefinanciering gaat in 2001 60 miljoen gulden, oplopend tot 110 miljoen gulden in 2004.

Om hogescholen en universiteiten meer armslag te geven om lectoren en assistenten in opleiding (aio's) te werven, is jaarlijks 55 miljoen gulden beschikbaar.

Terug naar OCW

NRC Webpagina's
19 september 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad