U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 VOGELS
 SOORTEN
 
 MODERN VOGELEN
 TOERISME
 HANDEL
 DUIVEN
 LINKS

HANDEL IN AZIË

De vogelhandel in Zuidoost-Azië is omvang rijk. China exporteert één tot drie miljoen zangvogels per jaar, en in de rest van de re gio worden twee tot vijf miljoen wilde vogels verhandeld. Aldus TRAFFIC International (Trade Record Analysis of Flora and Fauna in Commerce), een door het Wereld Natuur Fonds gesteunde organisatie die de handel in wilde planten en dieren onderzoekt.

handel Zuidoost- Azië is rijk aan vogels, er komen zo'n 2.400 soorten voor. Daarvan staan er 109 op de of ficiële beschermlijsten van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Maar volgens TRAFFIC wordt ook gehandeld in zo'n 500 tot 600 andere vogelsoorten, die op de CITES-lijsten ontbreken en geen internationale bescherming genieten. Officiële cijfers zijn schaars en aangezien een groot deel van de handel zich binnen Azië afspeelt, hebben Westerse waarnemers er weinig zicht op.

Vooral Singapore is een belangrijke door voerhaven. Hier worden circa 1,4 miljoen vogels per jaar geïmporteerd. Slecht verkopen de exemplaren (vrouwtjes, niet-zingende mannetjes) worden door vogelhandelaren vaak weer losgelaten en daardoor heeft Singapore geleidelijk een curieuze avifauna gekregen. Illegaal ingevoerde vogels worden in Singapore massaal "witgewassen". De kratten worden, vaak ongeopend, voorzien van gezondheidscertificaten en andere officiële papieren en daarna weer uitgevoerd. Grote liefhebbers van kooivogels zijn de Indonesiërs. Het land is de grootste Zuidoost aziatische exporteur van vogels. Volgens TRAFFIC heeft de Indonesische vogelhandel een wegwerpkarakter. Inheemse soorten zijn onvoldoende beschermd en ook in bescherm de soorten, die vaak in een kooi binnen enke le weken dood zijn, wordt volop gehandeld. De benodigde vergunningen, die jaarlijks moeten worden vernieuwd, zijn in de praktijk een aantrekkelijke bron van inkomsten voor de overheid en worden grif verstrekt. Het bezit van zeldzame, beschermde vogels geldt voor de Indonesische elite als machts- en statussymbool bij uitstek.

Thailand, vroeger een grootleverancier, heeft zijn wetgeving inmiddels aangescherpt, maar Vietnam is als leverancier van bijzondere wildvangvogels juist in opmars.Ook Hong kong is een grote doorvoerhaven. Jaarlijks gaan één tot drie miljoen Chinese zangvogels via Hongkong naar andere delen van Azië. Er zijn aanwijzingen dat deze export wat terugloopt, nu China zelf meer rechtstreeks exporteert. Over de ecologische gevolgen van de massale Chinese vogelvangsten is niets bekend.

Bron: Sold for a Song; The trade in Southeast Asian non-Cites birds. Door Stephen V. Nash. TRAFFIC International, 1993. ISBN 1 85850 022 2.

NRC Webpagina's
1 MEI 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997