U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 VOGELS
 SOORTEN
 
 MODERN VOGELEN
 TOERISME
 HANDEL
 DUIVEN
 LINKS

Duiven

TOPDUIVEN

Drie topduiven uit het hok van J. Brouwers uit Grevenbicht bij Sittard en zijn Japanse mede-eigenaar S. Kodama. Zij zijn momen teelhouder van de wisseltrofee De Gouden Duif, een Belgische onderscheiding voor de beste noteringen in 1996:

perpignan

  • De Perpignan, een driejarige rode doffer, volgens kenners de beste duif van Nederland en misschien zelfs van Europa. Haalde in 1995 de 3de plaats nationaal en de 23ste internationaal op Perpignan en werd vorig jaar 1ste provinciaal, 4de nationaal en 35ste internationaal op Dax. Wordt nu uitsluitend voor de kweek gehouden.

    black devil

  • De Black Devil werd vorig jaar als jaarling 34ste provinciaal en 88ste nationaal op Saint Vincent, 101ste provinciaal en 87ste nationaal op Dax, 14de provinciaal en 33ste nationaal op Soustons.
    soustons

  • De Soustons werd als jaarling vorig jaar 2de provinciaal en 4de nationaal op Soustons en 12de provinciaal en 23ste nationaal op Dax.



    KOPPELS

    Duiven worden gemiddeld 14 à 15 jaar oud. Jonge duiven zoe ken na een jaar een partner voor de rest van hun leven. Doorgaans worden doffers en duivinnen door hun baas gekoppeld, die ook uitmaakt wanneer zij kunnen paren. Zonder ingreep zou het paar vijf tot zes keer per jaar een nest van twee jongen grootbrengen. Om dat te voorkomen, worden de paren na de eerste broedronde gescheiden.

    Tien dagen na het paren legt de duivin het eerste ei, twee dagen later het tweede. Na 17 dagen broeden ('s nachts door de duivin, overdag door de doffer) komen de jongen uit het ei. Ze worden 25 dagen door hun ouders gevoed, al zijn er duivenmelkers die na twee weken de vader weg halen. Na drie à vier weken kunnen de jongen zich zelf voeden en worden ze apart gezet. Dan leren ze vrij snel vliegen en weer een maand later begint de navigatietraining: de melker laat hen steeds verder van huis los.

    duivenmelkers

    Er bestaan verschillende manieren om bij de duif de drang te vergroten zo snel mogelijk naar huis te vliegen. De meest gebruikte methode is het weduwschap: de doffer wordt door de week gescheiden van zijn duivin en mag alleen in het weekeinde bij haar zijn. In de week voor de wed strijd heeft de doffer veel rust nodig. Zijn hok wordt half verduisterd, hij mag alleen 's morgens en 's avonds een uurtje vliegen, en vlak voordat hij wordt ingekorfd mag hij tien minuten alleen maar kijken naar zijn duivin. Hij weet dat hij wordt beloond met een uurtje (na een korte vlucht) of een nachtje (na een lange vlucht) samenzijn.

    Het effect kan volgens sommige melkers nog worden verhoogd als de duivin behalve haar eigen doffer nog een tweede doffer te zien krijgt. Daardoor wordt haar eigen doffer jaloers en zet hij er nog harder de slagpennen in om zo snel mogelijk de rivaal te komen verjagen.

    Bij totaalweduwschap wordt zo wel de duivin als de doffer na het tonen ingekorfd en naar de los plaats gebracht. Hoewel er tussen doffers en duivinnen geen principieel verschil in snelheid is, kan het voorkomen dat de doffer eerder thuis is dan de duivin, zo dat hij teleurgesteld wordt en het effect bij een volgende vlucht is verdwenen.

    Voor het nestspel blijven de koppels bij elkaar tijdens het broeden. De beste periode om deel te nemen aan een wedstrijd is dan voor een doffer twee dagen voor het uitkomen van de eieren; hij weet dat de jongen uit zijn als hij thuiskomt. Voor de duivin ligt het gunstigste moment vier dagen na het uitkomen van de eieren. Bij het nestspel moet het moment van paren dus exact worden uitgekiend.

NRC Webpagina's
1 MEI 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1997