U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 INTRODUCTIE
 OVERZICHT
 
COMPUTER-COMMUNICATIE
 MENS
 COMPUTER

 ALLE   BIJDRAGEN
 
LINKS





Overzicht eerdere
afleveringen

Toekomst

Voor velen is Internet nog steeds een log en chaotisch medium. Maar de oplossing voor vele problemen is louter een kwestie van techniek, training en tijd. Om twee oplossingen te noemen: de chip en de kabel.
Het vermogen van microprocessors (chips), het brein van computers, verdubbelt iedere anderhalf jaar. Het einde van die ontwikkeling is nog amper in zicht. Het versturen en ontvangen van beeld en geluid kost de meeste computers nu nog betrekkelijk veel tijd. Binnen enkele jaren zal niemand daarover nog kunnen klagen. (Zie: "De ongehoord uitdijende potentie van de chip", NRC Handelsblad, 30 september 1995)
Het huidige digitale dataverkeer kent op dit moment ook zijn beperkingen in de geringe capaciteit van telefoon- en televisiekabel. De elektronische snelweg is op veel plaatsen nog een hobbelig zandpad, met name in de verbinding tussen woonhuizen en wijk-telefooncentrales. Maar op vele fronten wordt geïnvesteerd - in datacompressie, in glasvezelkabel. Om nog te zwijgen van de pijlsnelle ontwikkeling die satellieten doormaken als alternatief voor het "kabelverkeer".
De effecten van deze technologische trends laten zich moeilijk voorspellen. De Amerikaanse krant Minneapolis Star Tribune liet twee jaar geleden een verslaggever een jaar lang onderzoek hiernaar doen, wat resulteerde in drie bijlagen die verschenen onder de titel On the edge of the digital era.
De toekomst is aan ubiquitous communication, aldus de krant uit Minneapolis, vrij vertaald: de overal-communicatie. Het is in huizen, kantoren, op straat nu al te zien: wie wil, kan op ieder moment overal bereikbaar zijn, per zaktelefoon, semafoon, laptop, computer, enzovoorts. Die ontwikkeling gaat door en bevindt zich in een stroomversnelling nu televisie en computer naar elkaar toegroeien als enkele van de vele vensters binnen één groot communicatie-netwerk. De toepassing van die vensters zal per functie verschillen: het grote platte scherm aan de muur (1,5 bij 2,5 meter) voor "televisie kijken", het 17-inch scherm voor bureauwerk, het mini-venster om de pols als beeldtelefoon, het enkele millimeters dikke A-4-model als digitale krant, enzovoorts.

Vragen:
Deelt u deze "optimistische" verwachtingen over de ontwikkeling van de computer-infrastructuur? Welke nieuwe computer-toepassingen zullen in de komende drie tot vijf jaar een belangrijke rol kunnen gaan spelen?

NRC Webpagina's
16 APRIL 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1997