Profiel - 1900
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

1900 EN NU
NIEUWS 1900
LEZEN
ONDERWIJS
DAGELIJKS LEVEN
TAAL
GEBOREN IN 1900
RELIGIE
SPORTOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Nieuws

Nieuwjaarsreceptie aan het hof
'S GRAVENHAGE, 1 JAN. De Nieuwjaarsreceptie ten Hove heeft vandaag op de gebruikelijke wijze plaats gevonden. H.M. De Koningin-Moeder was erbij. Eerst werden de ministers en de voorzitters van hoge staatscolleges ontvangen, daarna de leden van de hofhouding.

Kiezers moeten man zijn
ROTTERDAM, 6 FEBR. Vandaag is bekend geworden dat de aangifte voor plaatsing op de kiezerslijst moet geschieden voor 15 februari. Alle kiezers moeten de Nederlandse nationaliteit hebben en van het mannelijke geslacht zijn. De kiesgerechtigde leeftijd is 25 jaar. Belastingkiezers hoeven geen aangifte te doen.

Looddieven gepakt in Rotterdam
ROTTERDAM, 11 FEBR. De recherche van Rotterdam heeft vannacht acht jongens aangehouden die lagen te slapen aan boord van twee stoombootjes aan de Leuvehaven en aan de Willemskade. Twee van de acht jongens blijken medeplichtig te zijn aan de looddiefstal aan de Spoorsingel. Zij zitten nog vast. De andere zes jongens zijn weer op vrije voeten.

Criminaliteit gedaald
ROTTERDAM, 14 MAART. De algemene criminaliteit is afgelopen jaar gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het aantal veroordelingen van de afgelopen jaren. De cijfers laten een daling in het aantal veroordelingen zien. In het jaar 1899 werden 15.664 personen veroordeeld wegens misdrijven, bedelarij, landloperij of belastingovertredingen.

Pest breidt zich uit in Sydney
ROTTERDAM, 10 APRIL. Terwijl de pest zich in Sydney, AustraliŽ, onrustbarend uitbreidt, is deze ziekte op Mauritius sterk aan het afnemen. In de afgelopen week is daar slechts ťťn nieuw geval aangegeven.

Boete wegens belediging
ROTTERDAM, 11 APRIL. De rechtbank van Rotterdam heeft de 21-jarige arbeider C.S. een boete van vijftien gulden en vijf dagen hechtenis opgelegd wegens eenvoudige belediging. Tevens veroordeelde de rechter de liedjeszanger J.W.G. tot een maand gevangenisstraf omdat de achttienjarige een hond had verduisterd.

Steun gewenst voor diamantbewerkers
AMSTERDAM, 11 APRIL. Het bestuur van de roosjesverstellersvereniging heeft zich opnieuw gewend tot de raad om ondersteuning te vragen voor werkloze diamantbewerkers. Een vorig verzoek aan de raad werd van de hand gewezen, omdat er al een openbare collecte had plaatsgevonden. Deze collecte had echter slechts 11.000 gulden opgeleverd. Een druppel op een gloeiende plaat, gezien het grote aantal werkloze diamantbewerkers.

Stokers eisen 36 uur rust
ROTTERDAM, 8 APRIL. Stokers van de gasfabriek in Rotterdam eisen soepelere werktijden. In een rapport aan B en W liet de Commissie voor fabrieken van gas en elektriciteit weten dat de stokers meer rustdagen verlangen. De Commissie kwam met het voorstel de stokers een wekelijkse rustdag te geven. Die rustdag moet ten minste 36 uur duren en ťťn keer in de twee weken op een zondag vallen. De gasfabriek wil gaan werken met drie ploegendiensten.

Rechter wordt getuige
'S GRAVENHAGE, 10 APRIL. Vandaag heeft zich het zeldzame geval voorgedaan dat een president tijdens een hoorzitting zijn toga aflegde en de voorzittersstoel verwisselde met de getuigenbank. Verdachte in de zaak was een man die op 27 januari bij een bekende pijpenhandelaar aan de Spuistraat een briefje inleverde. Op het briefje vroeg de vice-president van de rechtbank toestemming om zes meerschuimen pijpen op zicht mee te krijgen. De pijpen, per stuk 39 gulden waard, zijn nooit aangekomen bij de rechtbank. De president van de rechtbank ontkent ooit de pijpen te hebben besteld.

Japanse prins in Den Haag
'S GRAVENHAGE, 21 APRIL. Prins Kotohito Kan-in van Japan is vanmiddag met de Franse trein uit Parijs aangekomen. Bij de aankomst was alleen de minister-president van het keizerrijk, de heer Chinda, aanwezig. De prins verblijft in Hotel Den Oude Doelen. Vanavond dineert de prins aan het Hof.

Meisjes met corset mogen niet gymmen
AMSTERDAM, 25 APRIL. B en W van Amsterdam hebben bepaald dat meisjes op openbare scholen niet meer aan de gymnastiekles mogen deelnemen als zij een corset dragen. Zij mogen het ook niet voor de gymles afdoen. Dit betekent dat meisjes die een corset dragen helemaal niet meer kunnen meedoen aan het gymnastiekonderwijs.

Bezoek koningin aan Amsterdam
'S GRAVENHAGE, 25 APRIL. H.M. de Koningin en de Koningin-Moeder hebben vandaag de stad verlaten om hun jaarlijkse bezoek aan Amsterdam te brengen. De koningin werd rond twaalven in de nieuw ingerichte receptiezaal ontvangen. De zaal was geheel nieuw gemeubileerd in eikenhout en gestoffeerd met groene stof, naar het ontwerp van J. Cuypers. De koningin droeg een crŤmekleurige jurk en mantel en een hoedje met een witte veer. Haar moeder was zoals gewoonlijk gekleed in het zwart. De aankomst van de koningin was dit jaar met twee uur vervroegd, omdat zij een bezoek wilde afleggen aan de Marinewerf.

Koningin bezoekt huishoudschool
AMSTERDAM, 27 APRIL. H.M. De Koningin heeft vandaag de Amsterdamse Huishoudschool aan het Zandpad bij het Vondelpark bezocht. De Huishoudschool is nog een jonge stichting, die ten doel heeft jonge meisjes op te leiden tot huishoudster. Ze tracht meisjes uit alle standen te oefenen in het koken, strijken, verstellen van kleding en andere huishoudelijke bezigheden.

Vesuvius actief, vier gewonden
ROTTERDAM, 10 MEI. De Vesuvius is weer actief. Bewoners van de dichtbijgelegen dorpjes Resina, Torre del Greco en Portici moesten hun huizen verlaten en de nacht doorbrengen in een open veld ver weg van de vulkaan. Vier Engelsen die zich te dicht bij de krater van de vulkaan hadden begeven, hebben ernstige verwondingen opgelopen.

Opnieuw onlusten in Kordofan
CAIRO, 28 MEI. Vandaag zijn er in Kordofan, Soedan, weer onlusten uitgebroken, vermoedelijk op aanstichting van een stamhoofd uit Tripoli. De belangrijkste karavaanwegen in Soedan zijn door de ongeregeldheden afgesloten.

Celstraf geŽist tegen fietsendief
AMSTERDAM, 8 JUNI. Het openbaar ministerie in Amsterdam heeft vandaag achttien maanden geŽist tegen een Duitser. De man wordt verdacht van diefstal van een fiets die een ogenblik onbeheerd op het Singel stond. De fietsendief werd gepakt door de politie, maar het lukte hem uit het politiebureau te ontsnappen. Uitendelijk werd hij in Utrecht gearresteerd.

Aanleg elektrische tramlijn Amsterdam
AMSTERDAM, 9 JUNI. De aanleg voor de elektrische tramlijn die van de Zoutkeetsgracht naar het Leidseplein leidt, is vandaag begonnen. Door de werkzaamheden op de Marnixstraat is de halte voor de paardentram, die gewoonlijk op het Leidseplein stopt, tijdelijk verplaatst naar de Leidsegracht.

Zes jaar geŽist na mishandeling
DORDRECHT, 16 JUNI. Voor de rechtbank in Dordrecht zagen de marinier Lambertus Huig Smits uit Rotterdam en bierhuishoudster Hendrina Smitz uit Dordrecht zes jaar tegen zich geŽist. Zij worden ervan verdacht in de nacht van 24 op 25 juni 1899 in Dordrecht Louise Backer opzettelijk te hebben geschopt, geslagen en getrapt. Het slachtoffer is overleden aan haar verwondingen.

Sjah verveelt zich in Frankrijk
PARIJS, 17 JUNI. Volgens de Franse krant Temps zal zijne majesteit de Sjah van PerziŽ ons land de komende maanden bezoeken. De sjah is in Contrexeville om te genezen van erfelijke arthritis. Volgens dezelfde krant verveelt Z.M. zich een beetje. Hij heeft een paar winkels bezocht en veel belangstelling aan de dag gelegd voor een poedel die als een leeuw was geschoren.

Oorlog eist leven van Nederlander
ROTTERDAM, 29 JUNI. De oorlog in Zuid-Afrika heeft weer een slachtoffer van Nederlandse nationaliteit geŽist. Gisteren kreeg de familie van de heer P. Meurs uit Bloemendaal het overlijdensbericht. Meurs was hoofd van de school in Jachtfontein in het Transvaalse district Potchefstroom. Hij was tevens verbonden aan het commissariaat van generaal Piet Cronje's leger. Hij werd 32 jaar en laat een vrouw en een kind achter.

Eerste zeppelin de lucht in
ROTTERDAM, 2 JULI. Vandaag is de eerste versie van de Luft Zeppelin bij Friedriechshafen opgestegen. Het 124 meter lange, sigaarvormige en gemotoriseerde toestel maakte met vijf inzittenden een vlucht van 17 minuten op 309 meter hoogte.

Jozef Israels wint Grand Prix
PARIJS, 17 AUG. Op de wereldtentoonstelling in Parijs zijn vandaag de prijzen in de categorie schilderkunst uitgereikt. De Grand Prix voor Nederlandse schilders ging naar Jozef Israels. De gouden penningen waren voor Blommers, Breitner, H.W. Mesdag en Weissenbach. De zilveren penningen gingen dit jaar naar de schilders De Bock, BriŽt, Gabriel, Heyberg, Josselin de Jong, Kaemerer, Kever, Pieters, Schildt, Therese Schwartze, Soest, Toorop en Van der Waay.

Sultan onderscheidt chef HSM
'S GRAVENHAGE, 9 SEPT. De Turkse Sultan heeft in Den Haag de heer Arnoldy benoemd in de vierde klasse van de OsmaniŽ-orde. De heer Arnoldy is chef van het station van de Hollandse Spoorweg Maatschappij.

Twaalfjarige durft niet naar huis
AMSTERDAM, 11 SEPT. De 12-jarige H.C. van der Waarden heeft vijf dagen geleden zijn ouderlijk huis verlaten. Tot op heden is hij niet teruggekeerd. In een brief die hij op het Centraal Station op de post deed, schreef de jongen niet meer naar huis te durven uit vrees voor straf.

Wilhelmina verlooft zich met Hendrik
'S GRAVENHAGE, 17 OKT. Vandaag is in de Tweede Kamer de verloving bekend gemaakt van Hare Majesteit Wilhelmina met Hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. De verloving komt nogal onverwachts. Wel is bekend dat Hare Majesteit de Koningin Hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin al verscheidene malen in Schwarzburg heeft ontmoet, waar de hertog zijn moeder bezocht. De jeugdige verloofden hebben vandaag het dorp Apeldoorn bezocht.

Abonnementsprijs van NRC verlaagd
ROTTERDAM, 11 NOV. Met ingang van de eerste januari van het komende jaar zal de abonnementsprijs van de NRC belangrijk worden verlaagd. Per kwartaal zal de krant vier gulden gaan kosten, in plaats van vijf gulden voor de Rotterdamse abonnees. Voor de rest van het land geldt een verlaging van de abonnementsprijs van zes gulden naar vier en een halve gulden. Op de dag van het huwelijk van H.M. de Koningin zal de NRC een extra, gratis krant uitgeven.

Koninklijke kerst rond de kerstboom
'S GRAVENHAGE, 26 DEC. Hare Majesteit de Koningin en de Koningin-Moeder hebben Kerstavond in gezelschap van Hertog Hendrik doorgebracht. Ze vierden het feest rond de kerstboom in het paleis te Apeldoorn. Er waren ook zes kinderen bij. Zij ontvingen kerstgeschenken.

Bron: Nieuwe Rotterdamsche Courant, 1900

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 2000