S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de vijfentwintigste aflevering.

Reacties, suggesties, vragen...
Heeft u opmerkingen? Kritiek? Complimentjes? Wie wil reageren op deze rubriek kan dit doen door een e-mail te sturen naar ny-reakties@vanbergeijk.com. De redactie selecteert en behoudt zich het recht voor bijdragen te redigeren.

Een 27-jarige productiemanager:

,,Het was een grimmige, grimmige dag toen de TheGlobe.com naar de beurs ging. Er waren lui die bakken geld binnen haalden. Achter glazen deuren stonden ze elkaar handen te geven. De rest stond aan de andere kant van het glas, te schelden en te vloeken en being pissed off. Nu ga ik ’s avonds naar bed en maak me zorgen over geld. Doordat ik er zo dicht bij ben geweest, is mijn perceptie van wat veel geld is totaal verstoord. Toen ik nog op de universiteit zat wilde ik docent worden en 30.000 per jaar verdienen. Nu heb ik zoiets van: Nee ik wil een miljoen. I want seven fuckin’ figures!"

Jeff Dachis, de 32-jarige mede-oprichter van Razorfish die zichzelf onlangs een BMW 5-serie cadeau deed:

,,Ik vind dat ik mijn succes helemaal, compleet heb verdiend. Niet iedereen is goed, niet iedereen heeft het gouden idee, niet elk idee verdient het uitgevoerd te worden. Het spijt me maar er zijn schapen en er zijn herders, en ik hou mezelf voor het laatste."

Clay Shirky, voormalig chief technology officer van Site Specific en tegenwoordig universitair docent:

,,Het is allemaal erg onwezenlijk, vreemd en pijnlijk Ik was erbij vanaf het allereerste begin in 1995 en soms lijkt het alsof het gewoon slordigheid is dat ik geen miljonair ben. Hey, I forgot to make a million dollars."

Een 31-jarige directeur van een Internetbedrijf:

,,Beloof me dat je me niet zult veroordelen. Als je naar de geldautomaat gaat, weet je, en ik weet het, dit klinkt zo ziek, dus alsjeblieft vergeef me? OK? Dus, ok, de eerste keer dat ik naar de geldautomaat ging en het bonnetje kreeg bleek dat het getal te groot was. Het paste er gewoon niet op. Ze hadden geen 7 cijfers. Als het getal boven een miljoen komt, dan kunnen ze het niet printen. Ik moest echt onbedaarlijk lachen toen ik dat zag. Ik heb enorme ruzie gekregen met mijn vriendin over een horloge van 4000 dollar. Het was echt misselijkmakend. Ik had eindelijk iets gevonden waar ik heel enthousiast over was. Iets waar ik een beetje geld aan kon uitgeven, waarmee ik mezelf kon belonen. Maar voor haar is het heel anders. Ze is haar studieschuld aan het afbetalen en schraapt geld bijeen om de huur te betalen. En ik heb het over een horloge van 4000 dollar."

Kate Hanley, een 29-jarige producent voor iVillage. Heeft een appartement gekocht met de opbrengst van de beursgang van haar bedrijf:

,,Mensen doen alsof ik dit geld in een zak op straat heb gevonden. Maar ik denk: waar was jij de laatste drie jaar toen ik tot 9 of 10 uur en in het weekend aan het werk was?"

Fred Wilson, medeoprichter van Flatiron Partners, de venture capital firma dat menig New Yorkse startup heeft gefinancierd:

,,Het is niet normaal om in twee jaar miljonair te worden. Dit is een magische tijd. Het is Monopoly geld. Ik tel het niet. Je kan je vermogen in een dag met enkele miljoenen zien dalen of stijgen en er is niets dat je daar aan kunt doen. Het is surreëel."


Jeroen van Bergeijk (jeroen@vanbergeijk.com)

www.vanbergeijk.com


Terug naar het begin



NRC Webpagina's
4 juni 1999

Archief


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)