S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de drieëntwintigste aflevering.

Reacties, suggesties, vragen...
Heeft u opmerkingen? Kritiek? Complimentjes? Wie wil reageren op deze rubriek kan dit doen door een e-mail te sturen naar ny-reakties@vanbergeijk.com. De redactie selecteert en behoudt zich het recht voor bijdragen te redigeren.

Date: Fri, 21 May 1999 11:13:51 -0400
From: Jeroen van Bergeijk <jvb@ziplink.net>
To: web@nrc.nl
Subject: George Bush doesn't suck

Politiek in Amerika wordt gekenmerkt door een straatvechtersmentaliteit. In reclamefilmpjes voor politieke kandidaten ­ die overigens gewoon tussen andere commercials worden vertoond ­ gooit men naar hartelust met rotte vis. De grofste beschuldigingen vliegen over en weer, waarbij de waarheid al snel in het geding komt. Nee, een poldermodel daar kunnen Amerikanen zich niets bij voorstellen. Constructief is het misschien niet, maar het geeft het politieke bedrijf beslist enige levendigheid. Natuurlijk zie je deze negatieve vorm van politiek bedrijven ook op het web terug.

Volgend jaar komt er in de staat New York een senaatszetel vrij en niemand minder dan Hillary Rodham Clinton overweegt zich in het strijdgewoel te begeven. En als je bedenkt dat ook de huidige burgemeester van New York, de republikein Rudy Giuliani, in 2000 zonder baan zit en zich wellicht verkiesbaar zal stellen, dan zou deze verkiezing wel eens de spannendste senaatsrace van Amerika kunnen worden. Terwijl de would be kandidaten zich in het openbaar nog zoveel mogelijk op de vlakte houden, is op het web de strijd vreemd genoeg al losgebarsten. En op een weinig vriendelijke manier.

HillaryNo.com is een site opgezet door aanhangers van Giuliani en heeft slechts een doel: Mrs. Clinton in discrediet brengen. Op de openingspagina is een weinig flatteuze foto van de first lady te zien. Met haar mond open kijkt ze nogal dommig de camera in. HillaryNo.com suggereert verder dat Rodham Clinton niet geschikt zou zijn voor Senator omdat ze geen "governmental experience" zou hebben, ze nooit eerder verkozen werd en omdat haar plan voor hervorming van het Amerikaanse ziektekostenverzekeringstelsel jammerlijk mislukte. Natuurlijk bevelen de makers van HillaryNo.com van harte RudyYes.com aan, een site waarop de New Yorkse burgemeester zijn verdiensten predikt. En natuurlijk lieten Rodham Clintons aanhangers het hier niet bij zitten. Op RunHillary.com kun je jezelf een voorstander van Rodham Clinton verklaren (hier overigens geen link naar een anti-Giuliani site).

De strijd om de New Yorkse senaatszetel is niet de enige die al op het web woedt. Een van de kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2000 is de gelijknamige zoon van voormalig president George Bush. Natuurlijk heeft Bush (die zich overigens ook nog niet officieel kandidaat heeft gesteld) zijn eigen site, maar interessanter is dat hij ook al mogelijke domeinnamen van zijn tegenstanders heeft veilig gesteld. Bush heeft daarmee zijn potentiële vijanden alvast een wapen uit handen genomen. Zo leidt GeorgeBushSucks.com leidt naar Bush’ eigen officiële site. Hetzelfde geldt voor BushSucks.com en BushBlows.com. Een ijverige campagnemedewerker heeft zelfs BushPataki.com, BushWhitman.com, BushRidge.com en BushEngler.com geregistreerd, domeinennamen die verwijzen naar eventuele running mates. En dat leverde zowaar al een klein relletje op, aangezien uit deze keuzen viel op te maken dat Bush op zoek is naar een wat liberale kandidaat voor het vice-presidentschap.



Lees verder

NRC Webpagina's
21 mei 1999

Archief

Eindexamen 1999
Last van examenstress?
Mail ons je woede en frustratie.


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)