S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de tweeëntwintigste aflevering.

Reacties, suggesties, vragen...
Heeft u opmerkingen? Kritiek? Complimentjes? Wie wil reageren op deze rubriek kan dit doen door een e-mail te sturen naar ny-reakties@vanbergeijk.com. De redactie selecteert en behoudt zich het recht voor bijdragen te redigeren.

Wetenswaardigheden

Dit zijn de jaren negentig en natuurlijk hebben al die uitzinnige fans zich massaal op Internet gestort. Naar schatting zijn er zo’n 7000 verschillende websites gewijd aan Star Wars. Maar gelukkig zijn er maar een paar de moeite waard. Een bezoekje aan een van onderstaande sites levert u meer wetenswaardigheden over Star Wars op dan menigeen lief zal zijn.

The official Star Wars Website

Deze door regisseur George Lucas gesanctioneerde website biedt weinig verrassingen. Aardig zijn de dagelijkse chatsessies met bijrolacteurs. Hier kun je de trailer van de film downloaden, alsmede een complete ‘behind the scenes’ documentaire. En natuurlijk is er ook een online store met allerlei prullaria.

TheForce.net

De ondertitel van deze site luidt: your daily dose of Star Wars. En inderdaad elke minuscuul nieuwtje, roddel of wetenswaardigheidje wordt onmiddellijk op de site geplaatst die overigens al sinds 1996 bestaat en momenteel door 13 mensen wordt vol geschreven. Had als eerste foto’s van de set en wist vier maanden geleden al een kopie van het script te bemachtigen. Krijgt gemiddeld 50.000 bezoekers per dag.

Newsdroid

Volgens Entertainment Weekly is dit de CNN van de Star Wars manie. Op een willekeurige dag vind je hier dertig ‘nieuwsberichten’ over de film, gerelateerde spelletjes en natuurlijk het speelgoed dat sinds een week te koop is.

Countingdown.com

Geheel gericht op de rijen fans die zich voor diverse Amerikaanse bioscopen hebben gevormd.

The Star Wars Database

De naam spreekt voor zich. Hier vind je feitelijke informatie over alles aangaande Star Wars. Een aardig beginpunt voor beginners. Net als bij de andere sites, ook hier foto’s, screensavers en geluidsfragmenten.

JediNet

Bijzondere vermelding verdient hier de categorie humor. Het web zou het web niet zijn, als niet iemand op het idee kwam Star Wars te parodiëren. Onder het kopje Cinema vind je korte animatiefilmpjes waarin met behulp van Star Wars action figures en legosteentjes de trilogie op de hak wordt genomen. Hoogtepunten: Quentin Tarantino’s Star Wars en Kung Fu Kenobi's Big Adventure. Ook leuk is Star Park: een weinig respectvolle, hilarische mengelmoes van de animatieserie South Park en Star Wars.


Jeroen van Bergeijk (jeroen@vanbergeijk.com)

www.vanbergeijk.com


Terug naar het begin

NRC Webpagina's
11 mei 1999

Archief


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)