S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de drieëntwintigste aflevering.

Reacties, suggesties, vragen...
Heeft u opmerkingen? Kritiek? Complimentjes? Wie wil reageren op deze rubriek kan dit doen door een e-mail te sturen naar ny-reakties@vanbergeijk.com. De redactie selecteert en behoudt zich het recht voor bijdragen te redigeren.

Date: Mon, 3 May 1999 23:43:50 -0400
From: Jeroen van Bergeijk <jvb@ziplink.net>
To: web@nrc.nl
Subject: The American Century online

Nog voordat het Whitney Museum in New York om elf uur zijn deuren opent, staat de rij wachtenden al tot voorbij het volgende stratenblok. De ambitieuze tentoonstelling The American Century - Art and Culture 1900-2000 is een groot succes. Maar ondertussen zakt mij de moed in de schoenen en bedenk ik me wat het voordeel is van de begeleidende website: daar hoef je tenminste geen anderhalf uur voor in de rij te staan.

In de publiciteit rond The American Century, dat een beeld wil geven van de belangrijkste Amerikaanse kunst en cultuur in de afgelopen eeuw, krijgt de online tentoonstelling bijna evenveel aandacht als de fysieke versie. En dat is niet voor niets, want dit is een van de beste museum websites van de afgelopen jaren.

Amerikaanse Van Gogh
tentoonstelling
Amerikaanse Van Gogh
tentoonstelling
De online versie van The American Century is ondergebracht bij Artmuseum.net, een initiatief van Intel dat eerder al een virtuele compagnon maakte voor de Amerikaanse Van Gogh tentoonstelling. Het goede van de online tentoonstelling is dat hij een prachtige aanvulling is op het ‘echte’ museum. Het probleem van de meeste museum websites is dat als je het fysieke museum hebt gezien, je van de website geen snars wijzer wordt. De meeste museum websites zijn namelijk niet veel meer dan veredelde reclamefolders. Als je geluk hebt staat een deel van de collectie online. Maar het getuur naar minuscule plaatjes op je computerscherm is wel een heel matige afspiegeling van the real thing. Bij het Whitney hebben ze gelukkig begrepen dat het anders kan.


Lees verder

NRC Webpagina's
3 mei 1999

Archief


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)