S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de tweeëntwintigste aflevering.

Maar is het ook goedkoper? Nou nee. Bij Preview Travel kost een retourtje New York - Miami voor volgende week $296, bij Expedia $251 en bij Travelocity $ 246. Een paar telefoontjes naar verschillende ‘gewone’ reisbureaus wijst uit dat een ticket op de ouderwetse manier $248 kost. Met andere woorden: ik kan dus net zo makkelijk naar het reisbureau om de hoek lopen.

Of toch niet? Je kunt hier de laatste weken de radio of tv niet aanzetten of William ‘Star Trek’ Shatner moedigt je aan een bezoekje te brengen aan priceline.com. "Name Your Own Price", is de slogan waarmee dit bedrijf wordt aangeprezen. Het betreft hier website waar je ­ onder meer - kunt bieden op vliegtickets. Het unieke van priceline.com is dat niet de aanbieder de prijs van het ticket bepaalt, maar de consument. Slechts wanneer priceline.com je een ticket kan geven tegen jouw bod, vindt er een transaktie plaats. Het is een gouden idee: vliegtuigmaatschappijen kunnen via priceline hun onverkochte stoelen van de hand doen en consumenten krijgen hun tickets tegen een gunstige prijs. Priceline.com denkt haar winst te kunnen halen uit het verschil tussen het bod van de consument en de minimum prijs waarvoor de vliegtuigmaatschappij van de lege stoel afwil.

Om de proef op de som te nemen heb ik gisteren een bod van 150 dollar gedaan op een retourtje New York - Miami. Invloed op de keuze van de luchtvaartmaatschappij heb je bij priceline.com niet, noch op de exacte vertrektijden. Bovendien moet je een overstap accepteren. Een half uurtje nadat ik mijn gegevens heb ingevoerd, krijg ik een e-mailtje waarin mijn bod vriendelijk doch beslist van de hand wordt gewezen. Maar zo makkelijk geef ik natuurlijk niet op. Mijn volgende bod bedraagt 200 dollar en tot mijn vreugde wordt dat wel geaccepteerd (het bedrag wordt automatisch van mijn creditcard gehaald). De tickets zullen - als alles goed gaat - op het vliegveld klaarliggen.

Ik ben overtuigd. Met minimale inspanning heb ik binnen een uur een goedkoop ticket geregeld. Als het je niet zoveel kan schelen met welke maatschappij je vliegt, hoe laat je vertrekt en dat je een paar uur extra onderweg bent, loont het de moeite om via Internet je vliegticket te regelen.


Jeroen van Bergeijk (jvb@ziplink.net)

www.vanbergeijk.com

Terug naar het begin

NRC Webpagina's
23 april 1999

Archief
Reacties


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)