U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Rusland wapent zich tegen `2000'

Door onze correspondent
BRUSSEL, 30 JAN.
Deskundigen van de NAVO en uit Rusland hebben gisteren voor het eerst vergaderd over de problemen die de zogeheten millenniumbug op 1 januari volgend jaar kan veroorzaken omdat computers het jaartal 2000 niet herkennen. Militaire experts maken zich niet zozeer zorgen dat op nieuwjaarsochtend raketten vanzelf de lucht in zullen gaan, maar vooral dat waarschuwingssystemen ontregeld raken. Daardoor zou bijvoorbeeld in Washington of Moskou de indruk kunnen worden gewekt van een aanval.

De problemen die de eeuwwisseling in Rusland kunnen veroorzaken, zit vooral in de software. Over de Russische software is bij de NAVO niet veel bekend, behalve dat ze oud is. Onder druk van onder meer Nederland is het probleem aangekaart in de gezamenlijke NAVO-Rusland raad die geregeld op het hoofdkwartier in Brussel bijeenkomt.

Aanvankelijk hield Rusland vol dat het geen millenniumprobleem had. Maar inmiddels is de houding veranderd. De vergadering van gisteren in Brussel was vooral bedoeld voor het opbouwen van wederzijds vertrouwen. Rusland had een opvallend hoge delegatie afgevaardigd, met daarin onder andere het hoofd van de millenniumsectie van het ministerie van Defensie en een medewerker van het ministerie van Communicatie.

,,Ook in Rusland maken ze zich nu ongerust'', zei na afloop van de vergadering de Nederlandse kolonel G. Bergsama, millennium-coördinator op het ministerie van Defensie. ,,Ze gaven duidelijk de boodschap: we zijn wat laat, maar we zijn ons zeer bewust van de problemen.'' Volgens Bergsma heeft het Russische ministerie van Defensie inmiddels prioriteiten vastgesteld. ,,Rakketsystemen krijgen de hoogste prioriteit. Daar zijn nu de grootste problemen verholpen.'' Tweede op de prioriteitenlijst staat het Russische luchtafweersysteem. Rusland heeft nu zelf aangedrongen op regelmatig overleg. Binnenkort vertrekken een Amerikaans en later een Brits `millennium-team' naar Moskou.

Ook de NAVO zelf is laat met de voorbereidingen op de millenniumproblemen. Het gaat daarbij vooral om commando- en communicatiesystemen van het bondgenootschap. ,,De NAVO moet vooral de aansluiting tussen de systemen van de lidstaten zeker stellen'', zegt Bergsma. Sinds januari is een NAVO-millenniumteam actief. Nederland is in 1997 gestart met de aanpak van de millenniumbug. Ondanks twee jaar voorbereiding zal Defensie op 1 januari volgend jaar niet helemaal millenniumproof zijn. Er moeten liefst 217.000 `objecten' worden gecontroleerd, waarvan 41.000 als vitaal zijn aangemerkt. Daarom zijn ook bij Defensie prioriteiten gesteld, zegt Bergsma. ,,Ten eerste crisisbeheersingsoperaties en cruciale maatschappelijke diensten.''

Het leger moet ook kunnen bijspringen om bijstand te verlenen als bijvoorbeeld water- of elektriciteitsvoorzieningen niet meer werken. Defensiepersoneel is gezegd rekening te houden met de mogelijkheid dat gewerkt moet worden in de periode van 27 december tot 10 januari.

Het millenniumbestendig maken van de Nederlandse defensie-organisatie kost naar schatting 635 miljoen gulden.

NRC Webpagina's
30 januari 1999

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)