U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Geen zorg over virus millennium

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 JAN.
Met het toenemen van de kennis rond het millenniumprobleem neemt de onrust erover af, zo blijkt. Gisteren kwam de Tweede Kamer bijeen om samen met de ministers Van Boxtel (coördinerend millenniumminister) en Jorritsma (Economische Zaken) over de voortgang van het millenniumprobleem te praten.

Was het enkele maanden terug nog zo dat het bij deze bijeenkomsten ging om technische details over wat er allemaal mis kon gaan bij de overgang naar het nieuwe millennium, nu lijkt de aandacht zich toe te gaan spitsen op de informatievoorziening aan bedrijven en burgers. Zo beloofde Van Boxtel een `eerlijke publiekscampagne' op te zetten. ,,Van een Colijnse sfeer van `ga maar rustig slapen' is absoluut geen sprake'', zei hij.

De aanpak van het millenniumprobleem bij de overheid verloopt voorspoedig, aldus de aanwezige ministers. De verwachting is dat nagenoeg het gehele overheidsapparaat rond 1 juni millenniumbestendig is. Alle `datumvelden' zijn in kaart gebracht en grotendeels millenniumbestendig gemaakt. Vitale sectoren als de energievoorziening, ziekenhuizen en de openbare-ordediensten zullen later dit jaar testdagen houden. Ook zijn er al noodscenario's.

Pas toen de vakministers van de verschillende departementen na elkaar hun opwachting maakten in de Tweede Kamer keerden de technische vragen terug, wat tot hilarische vragen én antwoorden leidde. ,,Kan het millenniumvirus niet letterlijk een bevrijdend virus worden, als de systemen in de gevangenissen het begeven?'', vroeg bijvoorbeeld Kamerlid Vendrik (GroenLinks) aan minister Korthals (Justitie), doelend op het mogelijk massaal openspringen van de elektronisch beveiligde deuren. ,,Als ze opengaan hebben we een probleem, maar wat als ze dichtblijven'', antwoordde Korthals.

NRC Webpagina's
28 januari 1999

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)