U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Aanpak probleem door jaar 2000 valt Cap Gemini tegen

Door een onzer redacteuren
Grote bedrijven in Nederland tonen nauwelijks vraag naar diensten die specifiek zijn gericht op het oplossen van het millenniumprobleem. De ondernemingen lossen de moeilijkheden intern op en kiezen bovendien vaak voor invoering van geheel nieuwe systemen die millenniumbestendig zijn.

Dat heeft directievoorzitter B. Brix van Cap Gemini vanmorgen gezegd in een toelichting op de jaarcijfers over 1998. ,,Wij hebben nog maar een hele kleine orderportefeuille voor onze fabriek waar [op band of schijf aangeleverde] software op industriele wijze door tools [gespecialiseerde programma's] wordt gehaald, getest en weer teruggegeven'', aldus Brix.

Cap Gemini heeft de tegenvallende omzetten in dit bedrijfsonderdeel ruimschoots gecompenseerd met groei in andere sectoren. De omzet groeide in het afgelopen jaar met 24,8 procent naar ruim 1,4 miljard gulden. De groei lag daarmee boven het niveau van de afgelopen jaren. Brix is voorzichtig over de groei in 1998. Hij verwacht dat Cap Gemini een marktgroei van tien procent ten minste zal kunnen bijhouden.

Beleggers reageerden vanochtend positief op de resultaten van de automatiseerder. De koers van het aandeel Cap Gemini steeg met bijna 6 procent tot 55,25 euro.

Het bedrijfsresultaat van Gap Gemini groeide in 1998 met 34,7 procent naar bijna 258 miloen gulden, de nettowinst met bijna 36 procent naar 171,8 miljoen en de winst per aandeel met ruim 35 procent naar precies vier gulden.

Cap Gemini heeft het personeelsverloop in 1998 verder zien toenemen tot 15,4 procent, een in vergelijking met de concurrentie hoog percentage. Het aantal medewerkers van het automatiseringsbedrijf is bovendien toegenomen met 19,6 procent tot 6.486. Volgens Brix wordt de binnenkomst van ruim 2.000 nieuwe mensen vergemakkelijkt doordat een relatief hoog percentage (40) van hen ervaring heeft in de automatisering. In 1997 had nog slechts zo'n 20 procent van de nieuwkomers ervaring in de branche.

Ondanks tegenvallende cijfers van bedrijven als Baan die software maken voor enterprise resource planning (het controleren en op elkaar afstemmen van bedrijfsprocessen) ontwikkelt deze markt zich volgens Brix nog steeds sterk. Cap Gemini is optimistisch over de vraag naar deze ERP-producten in de komende jaren.

Het Franse moederbedrijf van Cap Gemini heeft vorig jaar zijn nettowinst ruim verdubbeld tot 1,24 miljard franc (404 miljoen gulden). De onderneming, die gisteren voorlopige resultaten bekendmaakte, liet verder weten dat de omzet is gegroeid met 28,4 procent tot 25,9 miljard franc (844 miljoen gulden). In 1997 bedroeg de winst 562 miljoen franc. Op de Parijse beurs steeg de koers met bijna 7 procent tot 149,70 euro.

NRC Webpagina's
21 januari 1999

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 1999