U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Computers overleven overgang naar 1999

Door een onzer redacteuren
De overgang naar het jaartal 1999 heeft geen grote, millennium-achtige problemen met computers aan het licht gebracht. Dit had wel gekund, omdat in veel computerprogramma's het getal 99 beschouwd wordt als een soort reservegetal voor als de werkelijke waarde onbekend is. Als computers in Nederland het getal 99 massaal niet als jaar hadden herkend maar als 'onbekende waarde', had dat tot enorme chaos kunnen leiden. Maar stroomuitval, overstromingen en andere pre-milenniumproblemen bleven uit.

Diverse instellingen hadden voor de zekerheid wel alvast maatregelen genomen. Het Spaarneziekenhuis in Haarlem zette bijvoorbeeld extra brandstof voor de noodaggregaten klaar, trof voorbereidingen voor het overschakelen van gas op olie en hield extra technisch en verpleegkundig personeel paraat. Maar noch bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, noch bij het Millenniumplatform gezondheidszorg meldde zich een hospitaal of verzorgingshuis met problemen.

Het hoogheemraadschap Delfland vreesde voor overstromingen door stroomuitval, omdat de gemalen draaien op electriciteit. Als voorzorgsmaatregel verlaagde Delfland zowel het boezem- als het polderpeil. Verder werd de 23 gemeenten in het gebied gevraagd om de rioolstelsels extra te bemalen, en zette Delfland extra personeel in. De maatregelen bleken alle overbodig.

Enkele andere instellingen, zoals de politie Haaglanden, bootsten tijdens de jaarwisseling de situatie tijdens de overgang van 1999 naar 2000 na. Een woordvoerster van Haaglanden kon gisteren niet zeggen wat er precies misliep, maar wilde wel kwijt dat ,,nog een aantal technische aanpassingen' noodzakelijk is.

NRC Webpagina's
2 januari 1999

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)