U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Bedrijven slaan extra in voor 2000

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
Nederlandse bedrijven en instanties bouwen volgend jaar extra voorraden op uit voorzorg tegen het millenniumprobleem. Hamsteren moet voorkomen dat de bedrijfsvoering eind 1999 komt stil te liggen.

Dat blijkt uit een rondgang langs bedrijven en experts die betrokken zijn bij het probleem dat computers hebben met de overgang van 1999 naar het jaar 2000. ,,Alle ziekenhuizen zullen grote voorraden geneesmiddelen inslaan', zegt H. Canters, hoofd projectbureau van het Millenniumplatform Zorg. ,,Dat moet wel met andere instanties in de zorgsector worden afgestemd. Het mag er niet toe leiden dat bij de apotheker geen paracetamol meer verkrijgbaar is. Daarover zijn we in overleg met de farmaceutische industrie.' Volgens Canters is de situatie zorgwekkend omdat Nederlandse apothekers en ziekenhuizen kleine voorraden hebben (voor vier tot vijf weken).

De divisie landelijke dagbladen van PCM (onder meer uitgever van NRC Handelsblad) legt een ,,enorme buffer' van papier aan. ,,Je moet zo vroeg mogelijk beginnen', zegt automatiseerder L. Wiegel. Volgens projectleider P. Hagedoorn van het Millenniumplatform blijkt uit onderzoek dat bedrijven volgend jaar voor 14 in plaats van de reguliere 12 maanden voorraden zullen aanleggen. ,,Iedereen zal in zijn eigen vorm noodvoorraden aanleggen', zegt hij. ,,De schuren zullen maximaal vol liggen.' De laatste maanden van 1999 zal de Nederlandse economie volgens Hagedoorn over moeten gaan naar 'waakvlamniveau' (weinig veranderingen in bedrijfsvoering of computersystemen).

Sommige bedrijven vrezen vanavond al problemen met computerprogramma's die een jaar vooruit kijken. Zo komt in software voor de financiele planning van volgend jaar de datum 1/1/2000 al voor. Enkele instanties schakelen vanavond extra mensen in voor een millenniumtest.

Heineken zegt voorraadvorming te hebben 'meegenomen' in de voorbereidingen op de millenniumwisseling. Het is te vroeg om voorraden hop, mout en suiker te kwantificeren. Het is ,,waarschijnlijk' dat Heineken ook rekening moet houden met een grotere voorraad gereed product. Volgens directeur G. Cals van de branchevereniging Vewin streven de waterleidingbedrijven er naar vanaf 1 januari 2000 ten minste 10 dagen zonder grondstoffen (chemicalien) te kunnen.

Voorraadvorming is niet altijd mogelijk. ,,Ondernemingen met een just in time-productieproces zijn daarop vaak niet berekend', zegt M. Hotle van onderzoeksbureau Gartner. Shell acht voorraadvorming overbodig. Autoproducent Nedcar acht voorraadvorming ,,niet waarschijnlijk'.

NRC Webpagina's
31 december 1998

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998