U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Militairen paraat tijdens eeuwwisseling

Door een onzer redacteuren
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de legerleiding verzocht een aantal eenheden militairen paraat te houden tijdens de eeuwwisseling. De militairen moeten klaar staan om in te springen als zich grote maatschappelijke problemen voordoen. Hoeveel manschappen nodig zijn, wordt volgend jaar bekend gemaakt.

Het verzoek volgt op de presentatie van de voortgangsrapportage over het millenniumprobleem die vorige week is gepresenteerd. Daarin staat dat geen garantie kan worden gegeven over een probleemloze overgang naar de 21ste eeuw. Volgens de rapportage raakt in het ergste geval het maatschappelijk leven ,,ontregeld en verstoord', hetgeen politiekorpsen met onvoldoende capaciteit in de problemen kan brengen. Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de openbare orde en de rampenbestrijding.

Het ministerie houdt er net als het millenniumplatform rekening mee dat het openbare leven bij de start van 2000 enige tijd ontwricht raakt door computerstoringen en heeft daarom het ministerie van Defensie te hulp geroepen.

Binnenlandse Zaken roept zelf brandweer en politie op extra personeel achter de hand te houden. ,,De openbare orde en veiligheid kunnen in het geding komen', aldus een woordvoerder. Om beter inzicht te krijgen in wat er kan gebeuren, is er volgend jaar een grootscheepse oefening voor de ambtenaren van het departement. Na een meer nauwkeurige inventarisatie wordt de omvang van de inzet van het leger en de hulpverleningsdiensten bepaald.

NRC Webpagina's
24 december 1998

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998