U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

DNB houdt snippen paraat voor 2000

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 22 DEC. De Nederlandsche Bank (DNB) houdt biljetten van honderd gulden achter de hand om rond de eeuwwisseling de explosieve vraag naar de ‘snip' aan te kunnen. ,,Wij doen dit puur uit zekerheid'', licht een DNB-woordvoerder toe. ,,Wij verwachten geen rampen.''

Dit bericht het ANP. Millennium-experts verwachten dat mensen tegen het eind van volgend jaar massaal contant geld in huis halen, omdat ze bang zijn dat betaalautomaten door de automatiseringsproblemen rond het jaar 2000 op tilt slaan. DNB, toezichthouder op de banksector, denkt daar anders over: ,,De banken hebben hun zaakjes op orde.'' Oude briefjes van honderd gulden slaat de centrale bank nu op in haar kelders, terwijl deze biljetten anders vernietigd zouden worden. Een woordvoerder: ,,We gaan er niet vanuit dat we ze nodig hebben, maar mocht de opname van contant geld toenemen dan kunnen we terugvallen op de voorraad honderdjes.'' Hoe groot de extra voorraad moet worden zegt DNB ,,uit veiligheidsoverwegingen'' niet.

Eerder dit jaar werd bekend dat de centrale banken van de Verenigde Staten en Canada extra bankbiljetten laten drukken om aan een mogelijke vraagexplosie aan de vooravond van het jaar 2000 te voldoen. Volgens DNB is het extra drukken van bankbiljetten in Nederland niet nodig, omdat voorraden hier structureel groter zijn dan in Amerika.

NRC Webpagina's
22 december 1998

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998