U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

'Testdag' alle computers bepleit

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 DEC. Er moet een 'nationale testdag' voor computers komen om te kunnen vaststellen of ze bestendig zijn voor het millenniumprobleem. Dit bepleit het Tweede-Kamerlid M. Wagenaar (PvdA) in de faxkrant Vlugschrift van haar partij.

Wagenaar wil dat alle bedrijven en overheden op een dag in augustus volgend jaar ,,hun apparatuur afstellen alsof het 2000 is. Alleen op die manier kun je precies zien wat er gebeurt tijdens de eeuwwisseling.' Ook zouden bedrijven en overheden die dag informatie moeten verschaffen over de mate waarin hun systemen 'millennium-proof' zijn, zegt Wagenaar in een toelichting. ,,Iedereen moet met de billen bloot. Op die manier krijg je maximale duidelijkheid en maximale publiciteit over het probleem, zodat burgers weten waar zij aan toe zijn', aldus de PvdA'er, die haar suggestie zegt te ontlenen aan een oproep van de OESO.

De Rotterdamse hoogleraar informatierecht dr. R. Mulder noemt de suggestie van Wagenaar ,,je reinste flauwekul'. Volgens Mulder zal het ,,millennium-probleem in Nederland als een nachtkaars uitgaan. Bedrijven zijn er al min of meer klaar mee. Overheden hebben de nodige achterstand opgelopen, maar bedreigend voor de samenleving is dat niet. Een Kamerlid dat nu nog met zo'n oproep komt, is louter bezig met stemming maken.'

Volgens een woordvoerder van het Millenniumplatform is het idee van Wagenaar ,,praktisch niet uitvoerbaar'. In het platform werken overheden, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en andere organisaties samen om het mogelijke computerprobleem tijdig op te lossen. ,,Bedrijven en overheden doen nu al niet anders dan hun systemen testen. Het is ondoenlijk die honderdduizenden systemen tegelijkertijd op een fictieve datum te zetten. Dat is veel meer werk dan het testen van de systemen op het doorstaan van de jaarwisseling naar 2000, waaraan jaren is gewerkt.' Wagenaar bepleit in de faxkrant dat overheden en bedrijven wettelijk worden verplicht informatie te verschaffen over de mate waarin zij het millenniumprobleem hebben opgelost. Het kabinet beraadt zich op dit moment op deze suggestie, waarover in de Tweede Kamer onlangs een motie is aangenomen.

NRC Webpagina's
21 december 1998

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998