U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Ziekenhuizen doen te weinig aan millennium

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 DEC. Ziekenhuizen moeten meer doen om te voorkomen dat op 1 januari 2000 door de 'millenniumbug' hun computers en daardoor ook vitale systemen niet behoorlijk meer functioneren.

De leiding van de ziekenhuizen moet zich intensiever gaan bemoeien met de aanpak van het millenniumprobleem. Daarbij is het nodig om ook de gebruikers, zoals de medisch staf, erbij te betrekken.

Deze aanbevelingen doet de Algemene Rekenkamer in het vandaag gepubliceerde rapport 'Het millenniumvraagstuk en zorg'. De Rekenkamer baseert zich daarbij op een onderzoek naar de aanpak van het millenniumprobleem bij twee academische ziekenhuizen. De bevindingen zijn dan ook niet representatief voor de situatie bij de ziekenhuizen, zo schrijven de opstellers van het rapport.

In feite weet niemand wat de stand van zaken is: de enquêtes waarop het Millennium Platform Zorg en minister Borst (Volksgezondheid) leveren weinig betrouwbare informatie op. Ze worden meestal ingevuld door de leiding van de ziekenhuis die weinig blijkt te weten van de problemen 'op de werkvloer' en bovendien zijn de vragen noodgedwongen globaal zodat ze geen specifieke informatie opleveren, aldus de Rekenkamer.

Bij de twee academische ziekenhuizen heeft het onderzoek een aanpassing van de organisatie opgeleverd, zo constateert de Rekenkamer tevreden. Ook wordt het millenniumprobleem er nu als een probleem voor het management behandeld in plaats van als een puur technisch probleem dat wel door technici zal worden opgelost. De Rekenkamer vindt bovendien dat meer dan tot nu toe ook medici betrokken moeten worden bij het inventariseren van mogelijke gevolgen van het millenniumprobleem en bij het opstellen van rampenplannen en noodscenario's.

Volgens Borst is er geen reden tot paniek. De meeste ziekenhuizen liggen goed op schema bij de aanpak van het millenniumprobleem, zo zou volgens haar woordvoerder blijken uit de rapportage van het Millennium Platform voor de Zorg.

Gisteren werd bekend dat in elk de geval de elektriciteitsvoorzieningen op en na 1 januari 2000 verzekerd is. Volgens de energiebedrijven zal de sector halverwege 1999 het millenniumprobleem hebben opgelost.

NRC Webpagina's
16 december 1998

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998