U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem

Energiesector al halverwege 1999 klaar met 'millennium'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 DEC. Energiebedrijven verwachten op 30 juni van het volgend jaar gereed te zijn met de oplossing van het millenniumprobleem. Als voorzorgsmaatregel zal Nederland gedurende de millenniumwisseling geen elektriciteit importeren. Dat heeft het 'Energie Millennium Platform' dat de aanpak van het probleem in de sector coördineert vanmorgen aangekondigd. In de energiesector werken enkele honderden mensen aan de oplossing van het millenniumprobleem. Daarmee is naar schatting 200 miljoen gulden gemoeid.

Ondanks de verzekering dat het probleem medio volgend jaar zal zijn opgelost wagen de energiebedrijven zich niet aan een garantie dat er rond de millenniumwisseling elektriciteit en gas geleverd zal worden. Volgens het platform kunnen onderbrekingen in de levering altijd plaatsvinden.

,,De oplossing' van het millenniumprobleem betekent volgens een woordvoerder van het platform dat alle systemen zijn doorgelicht die in de energievoorziening betrokken zijn. Problemen zijn verholpen en de systemen zijn afzonderlijk getest.

Het gaat om het repareren en controleren van ,,vitale onderdelen in de energieketen' [centrales, schakelstations, en gascompressorstations, apparaten die gas naar de afnemers pompen]. Als het probleem niet kan worden opgelost is reservecapaciteit beschikbaar. Het is volgens de woordvoerder niet mogelijk te testen of de Nederlandse energievoorziening als geheel de wisseling van het millennium doorstaat.

Het platform verwacht de komende jaarwisseling geen problemen met de energievoorziening. Wel worden mensen en reservecapaciteit achter de hand gehouden voor als er iets mis gaat. Datzelfde zal ook over ruim een jaar gebeuren. Bij de stroomstoring in Utrecht van een jaar geleden speelde gebrek aan reservecapaciteit (uit het buitenland) een rol. Voor de millenniumwisseling zullen volgens de woordvoerder uit voorzorg alle centrales beschikbaar worden gehouden en zelfs al warm draaien om in te springen bij een eventuele calamiteit.

Nederland importeert jaarlijks ongeveer 15 procent van de verbruikte elektriciteit uit het buitenland. Nederland heeft voldoende reservecapaciteit en uit voorzorg is besloten tijdens de millenniumovergang geen elektriciteit te importeren of te exporteren.

NRC Webpagina's
15 december 1998

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998