U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier MillenniumprobleemProefvlucht

Erik van der Walle
Het millenniumprobleem is nu echt begonnen. De computers bij het reisbureau van Holland International blijken niet in staat te zijn om credit cards te herkennen waarvan de afloopdatum in de volgende eeuw ligt. Eerder kampte oliemaatschappij Texaco met hetzelfde probleem: tankpasjes die na 2000 aflopen hadden hun betaalfunctie verloren. Verzekeraars in Amerika zijn niet in staat om polissen af te sluiten die een looptijd van meer dan twee jaar hebben.

Deze problemen zijn slechts een voorbode van wat de eerste dagen in de volgende eeuw ons gaan brengen: stakende liften, op hol geslagen videorecorders en uit de lucht vallende vliegtuigen. En wat te denken van de Nederlandse ministeries die hebben toegegeven dat het niet meer lukt om alle problemen op te lossen.

Dat computers met oudere software, die voor jaartallen slechts twee cijfertjes hebben ingeruimd, problemen met de volgende eeuw zouden krijgen, weet iedereen al jaren. Nu al blijkt dat de florerende automatiseringswereld, die zich ook verantwoordelijk moet voelen voor de oude software, de problemen niet aankan.

Het verhaal gaat dat men die verantwoordelijkheid bij KLM op waarde weet te schatten. Alle automatiseerders die betrokken zijn bij het 2000-probleem krijgen op de eerste dag van de eeuw een gratis vluchtje aangeboden. Dan zal blijken of de computers van de luchtvaartmaatschappij inderdaad millennium-proof zijn. Dat zorgt voor gezondere spanning binnen de organisatie dan het miljoenenverslindende bonusprogramma van ASM Lithography.

NRC Webpagina's
23 januari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)