U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Millenniumprobleem

Verlate fout millennium in Noorwegen


OSLO, 2 JAN. Een verlate millenniumbug heeft afgelopen weekeinde de Noorse spoorwegen getroffen. De computerfout manifesteerde zich zondagmorgen toen 13 supersnelle expresstreinen rond de luchthaven Oslo en 16 langeafstandstreinen niet wilden starten.

Computers aan boord van de treinen bleken niet in staat de datum 31 december 2000 te herkennen, een probleem dat bij de voorbereidingen voor de millenniumwisseling een jaar geleden over het hoofd werd gezien. "Wij hebben er niet aan gedacht deze datum te testen", aldus R. Solberg van de Duitse treinproducent Adtranz die de treinen geleverd heeft. Het probleem werd zondagochtend snel opgelost door de datumaanduiding van de computers tijdelijk terug te zetten naar 1 december 2000. In de Noorse krant Dagbladet zegt Solberg: "Nu resteert ons een maand om de fout op te sporen."

Oudere treinen van de Noorse spoorwegmaatschappij NSB hebben geen problemen ondervonden. Deze treinen konden worden ingezet ter vervanging van de nieuwe treinstellen zodat de vertragingen beperkt bleven.

Een jaar geleden werd met angst naar de jaarwisseling uitgekeken omdat de millenniumbug zou kunnen toeslaan. Na een miljardenkostende reparatiecampagne waren er nauwelijks problemen. Experts hadden hun bezorgdheid uitgesproken over computerproblemen op andere data zoals 28 februari van het jaar 2000 en 9 september 1999, maar niet over 31 december 2001. (AP)

NRC Webpagina's
2 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)