U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

'KPN pest partijen weg bij internet'

Door onze redacteur STÉPHANE ALONSO
ROTTERDAM, 16 FEBR. Het telecombedrijf KPN heeft zijn concurrenten de afgelopen jaren met pesterijen buiten de markt voor snel internet weten te houden. Daardoor heeft de ex-monopolist een dominante marktpositie gekregen.

Dit blijkt uit een rondgang van deze krant langs de nieuwkomers, die zonder uitzondering het beeld schetsen van eindeloze vertragingstactieken door KPN. Opta, de onafhankelijke toezichthouder op de telecommarkt, bevestigt dit beeld. De snelle internetdienst van KPN over de aansluitlijn, MxStream, had in december 10.000 klanten en rekent op 60.000 klanten aan het einde van het eerste kwartaal. Concurrende bedrijven hebben elk enkele honderden klanten. Inzet van de strijd tussen KPN en de nieuwkomers is de local loop. Dat is de laatste 'kilometer' koperdraadverbinding tussen wijkcentrale en voordeur. Via deze aansluitlijn kan de concurrentie allerlei diensten zoals snel internet direct leveren aan de consument, zonder tussenkomst van KPN. Opta bepaalde in 1998 dat KPN de aansluitlijn moest openstellen voor concurrenten. Daarmee was de weg voor nieuwkomers niet vrij. Bedrijven die de aansluitlijn willen gebruiken moeten de wijkcentrales van KPN in. De ex-monopolist heeft de toegang tot deze centrales met succes bemoeilijkt door lange - juridische - procedures in te stellen en hoge toegangsprijzen te vragen. Per locatie vraagt KPN eenmalig 200.000 gulden voor een plek in de centrale en 23.600 gulden voor een buitenlocatie. Daar bovenop komt huurgeld van - binnen - 50.000 gulden en - buiten - 3.250 gulden per jaar. "Voor vier vierkante meter", zegt J. van den Berg, jurist van Versatel.

In reactie zegt KPN: "Het toelaten van derden op de netten en in de centrales moet met grote zorgvuldigheid gebeuren om te voorkomen dat telefoon- en dataverkeer ernstig verstoord raken." Het telecombedrijf zegt concurrenten geen strobreed in de weg te leggen. Het gebruik van juridische middelen door KPN is het "goed recht" van het telecombedrijf, aldus een woordvoerder. Opta en de Nederlandse Mededingingsautoriteiten (NMa) bereiden momenteel richtsnoeren voor die moeten voorkomen dat bedrijven door de tarieven van KPN in een 'prijsklem' worden gezet. De Europese Commissie heeft begin dit jaar een verordening uitgevaardigd, die telecombedrijven verplicht om de local loop open te stellen voor concurrentie. Om die reden heeft KPN de beroepszaken tegen het Opta-besluit uit 1998 onlangs ingetrokken. Een woordvoerder zegt: " Verder procederen heeft geen zin - dat wordt een achterhoedegevecht."

NRC Webpagina's
16 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad