U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

KPN Mobile duimt voor concurrent Orange


Dinsdag gaat Orange naar de beurs. Dan zal blijken hoe beleggers over de telecomsector denken. Het is de vraag of KPN Mobile hierna nog naar de beurs wil - of kan het niet anders?

Door onze redacteur STÉPHANE ALONSO

ROTTERDAM, 10 FEBR. Ook de concurrenten duimen momenteel voor France Telecom. De Fransen brengen hun mobiele dochter New Orange aanstaande dinsdag naar de beurs. Het is zowel een moedige als krankzinnige zet, gezien het negatieve sentiment rond de telecomsector. Het is ook een noodzakelijke stap die de schuld van 60 miljard euro moet verlichten. Later dit jaar volgen mogelijk de dochters van British Telecom, Deutsche Telekom en KPN. Als France Telecom slaagt, slagen zij - misschien - ook.

Orange aan de man brengen, is geen makkelijke zaak gebleken. De inschrijving op de aandelen bleek gisteren weliswaar ruim overtekend, maar France Telecom moest eerder deze week wel de uitgifteprijs van de aandelen laten zakken wegens gebrek aan belangstelling. "Strategisch heeft Orange een goed verhaal, maar de waardering werd te hoog gevonden", zegt Robert Kuin, fondsbeheerder en analist van het telecomteam van Fortis Investment Management.

Om tot een waardering van Orange te komen, hebben beleggers vooral naar het Britse 'modelbedrijf' Vodafone gekeken. "Iedereen wil zijn zoals Vodafone", zegt Jankees Ruizeveld, beheerder van het Robeco Telecom Fund. "Het heeft een mooie balans, zit overal in Europa en heeft een goed businessplan." France Telecom gaf Orange aanvankelijk een hogere waardering mee dan die van Vodafone. En dat pikten beleggers volgens Ruizeveld niet.

Kuin onderschrijft dat. France Telecom beweerde dat Orange tussen 2000 en 2003 een Ebitda-groei (opbrengsten voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) van 45 procent zou laten zien. Voor Vodafone wordt de Ebitda-groei tussen 2000 en 2004 lager geschat - op 25 procent, aldus Kuin. Orange, zeggen de fondsbeheerders eensgezind, heeft een sterke merknaam, maar kan deze voorlopig niet in een aantal belangrijke Europese markten exploiteren. In Duitsland heeft het een belang van 28,5 procent in Mobilcom, in Italië heeft het 26,6 procent van Wind in handen - beide geen controlerende belangen. France Telecom kocht het Britse telecombedrijf Orange een klein jaar geleden voor ongeveer 120 miljard euro. Het bedrijf is na het verlagen van de uitgifteprijs tussen de 45,6 en 52,8 miljard euro waard. De afwaardering is des te wranger, zegt Ruizeveld, omdat aan Orange alle (buitenlandse) activiteiten van France Telecom op het gebied van mobiele telefonie zijn toegevoegd. Het bedrijf is groter - en toch minder waard.

Kredietbeoordelaars zoals Moody's en Standard & Poor's volgen Orange deze dagen op de voet. Veel telecombedrijven, waaronder KPN, hebben hun kredietwaardigheid het afgelopen jaar al - soms tot tweemaal toe - zien dalen. Als de beursgang van Orange mislukt, zullen de kredietbeoordelaars maatregelen niet schuwen. Het wordt dan opnieuw duurder voor telecombedrijven om geld te lenen.

KPN Mobile heeft het verbeteren van de balans inmiddels tot eerste prioriteit gemaakt. Dat kan ook haast niet anders. De waarde van de KPN-dochter wordt geschat op 18 miljard euro, terwijl het bedrijf een schuld van ongeveer 18 miljard euro met zich meetorst. Dat is na aftrek van de 4 miljard euro die KPN vorig jaar november ophaalde met een emissie van nieuwe aandelen. KPN heeft laten doorschemeren 27 'posities' in binnen- en buitenland ter waarde van enkele miljarden te willen verkopen. Het Ierse telecombedrijf Eircom staat bovenaan de lijst.

Daarmee wordt de schuld niet significant lager. Kredietbeoordelaars hebben KPN en andere telecombedrijven tot eind dit jaar gegeven om hun balans te verbeteren. Een beursgang van KPN Mobile later dit jaar is misschien onvermijdelijk. De 8 10 miljard euro die KPN vorig jaar dacht te kunnen ophalen zijn echter niet meer haalbaar. Gezien de afwaardering van Orange lijkt een beursopbrengst van 4 6 miljard euro realistischer. Maar die schatting is wellicht nog te optimistisch. Het is de vraag hoeveel KPN Mobile opschiet met een succesvolle beursgang van Orange.

NRC Webpagina's
10 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad