U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Na verlies marktaandeel

KPN-dochter E-plus stelt strategie bij

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 JAN. KPN-dochter E-plus stelt de strategie bij omdat er het afgelopen jaar in Duitsland fors marktaandeel is verloren. Het bedrijf gaat zich meer richten op de zakelijke markt voor mobiele telefonie.

Dat heeft topman Uwe Bergheim van E-plus gisteren gezegd. Het klantenbestand van het bedrijf groeide in 2000 met 74 procent tot 6,6 miljoen abonnees, terwijl de markt met 100 procent groeide tot 48 miljoen bellers. In 1999 had E-plus een marktaandeel van 15,8 procent. Vorig jaar is dat afgenomen tot 13,8 procent. In dezelfde periode nam het marktaandeel van concurrent T-mobil (onderdeel van Deutsche Telekom) toe met 2 procentpunt.

E-plus heeft in de zakelijke markt een martkaandeel van 6 procent. Bergheim wil dat vergroten tot boven de 10 procent. De topman hoopt via zakelijke gebruikers martkaandeel terug te winnen. De concurrentie in de zakelijke markt is niet zo moordend als in de consumentenmarkt en zakelijke gebruikers geven gemiddeld meer geld uit aan telefonie dan particuliere klanten.

Over de omzet en winst van E-plus wilde Bergheim nog niets zeggen. Moederbedrijf KPN komt eind maart met jaarcijfers.

KPN betaalde eind 1999 ongeveer 20 miljard gulden voor een meerderheidsbelang van 77,5 procent in het Duitse telecombedrijf. E- plus kocht afgelopen zomer in Duitsland een vergunning voor het aanbieden van geavanceerde mobiele telefonie (UMTS), dat internet en video op het mobieltje mogelijk maakt. Voor die vergunning betaalde het bedrijf 18,5 miljard gulden. Momenteel onderhandelt E-plus met een aantal banken over een lening van 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden).

KPN Mobile, de dochter voor mobiele telefonie van KPN, heeft verder gisteren bekendgemaakt dat het bestuur drie nieuwe leden krijgt. Behalve Bergheim van E-Plus zijn dat S. Miller en M. de Jong van KPN.

NRC Webpagina's
30 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad