U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Voor mobiel internet

KPN gaat in zee met Italianen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 JAN.KPN Mobile is een alliantie aangegaan met Telecom Italia Mobile (TIM). Samen met het Japanse NTT Docomo introduceren deze bedrijven in september diensten voor internet op de mobiele telefoon in Europa.

De telecombedrijven hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten die dat mogelijk moet gaan maken. Het Italiaanse TIM en NTT Docomo hadden al ruim drie jaar een overeenkomst over het uitwisselen van kennis, maar nog geen gezamenlijk bedrijf. NTT Docomo is sinds vorig jaar aandeelhouder in KPN Mobile, de mobiele telefoniedochter van KPN, met een belang van 15 procent.

Het gaat om diensten als het uitwisselen van berichten (e-mail), het overmaken van kleine geldbedragen en het opvragen van verkeersinformatie. Daarnaast kan informatie worden opgevraagd over restaurants en parkeergelegenheid in de buurt van de beller. Ook kunnen er spelletjes worden gespeeld met andere mobiele bellers.

De nieuwe mobiele internetdiensten worden in eerste instantie aangeboden in Italië, Nederland, Duitsland en België, in de nationale taal. KPN is in Duitsland eigenaar van E-Plus en in België van KPN Belgium en heeft 13 miljoen klanten. TIM heeft in Italië 21 miljoen klanten en in de rest van de wereld nog eens 20 miljoen klanten. In principe zal KPN de nieuwe diensten mogen aanbieden in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar het een belang heeft in een licentie voor de nieuwe generatie mobiele telefonie. TIM zal de diensten gebruiken in de Zuid-Europese landen en Oostenrijk en Frankrijk.

Voor de introductie van de mobiele internetdiensten zal "zo veel mogelijk worden voortgebouwd" op de door NTT Docomo ontwikkelde technologie voor mobiel internet, aldus een persbericht van KPN. NTT Docomo heeft twee jaar geleden in Japan een rage ontketend met de introductie van i-mode. Met deze populaire technologie heeft het bedrijf inmiddels 17 miljoen klanten aan zich gebonden.

In Europa bieden telecombedrijven hun klanten een andere technologie aan, het zogenoemde WAP-protocol. KPN, NTT Docomo en Telecom Italia willen mobiele telefoons laten bouwen die zowel WAP als i-mode aankunnen. Hierover worden op dit moment besprekingen gevoerd met enkele fabrikanten van toestellen. De telefoontjes zullen aan het einde van het jaar beschikbaar zijn, zegt KPN. De verwachting is dat WAP en i-mode in de toekomst zullen samensmelten.

De Japanners zagen hun samenwerking met KPN Mobile, sinds vorig jaar, als beginpunt voor Europese expansie. NTT Docomo aast daarnaast ook op de Noord-Amerikaanse markt. Vorig jaar november kondigde het aan een belang te zullen nemen van 16 procent in AT&T Wireless, een dochter van telecombedrijf AT&T.

KPN en NTT Docomo hebben vandaag eveneens besloten een nieuw bedrijf op te richten dat zich volledig gaat richten op datacommunicatie. KPN zal zijn bestaande activiteiten op dat gebied bij dat bedrijf onderbrengen. De Japanners worden voor 25 procent eigenaar van de nieuwe onderneming en zullen er 50 miljoen euro (bijna 110 miljoen gulden) in investeren. KPN Mobile heeft zich verplicht tot een investering van 90 miljoen euro (198 miljoen gulden). Moederbedrijf KPN gaat op dit moment gebukt onder een grote schuldenlast.

NRC Webpagina's
18 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad