U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

Lenen wordt duurder voor KPN

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 JAN. Standard & Poor's heeft KPN gisteren zijn A-status van kredietwaardigheid afgenomen. KPN is in Europa de eerste voormalige telecommonopolist die met een B-status genoegen moet nemen.

De status van kredietwaardigheid van KPN gaat terug van 'A-' naar 'BBB+ '. KPN schat dat de ingreep het concern dit jaar 15 miljoen euro aan hogere rentebetalingen zal kosten. S&P heeft gewaarschuwd dat de kredietstatus van KPN verder verlaagd kan worden als het bedrijf er niet in slaagt schulden af te lossen of de inkomsten snel op te voeren. Ook concurrent Moody's van S&P heeft vorige maand gewaarschuwd dat het overweegt de kredietstatus van KPN te verlagen.

Een van de redenen voor de huidige kredietverlaging, aldus S&P, is dat KPN minder geld heeft opgehaald dan verwacht met de verkoop van converteerbare obligaties en aandelen, afgelopen najaar. De opbrengst van deze KPN-emissie bedroeg in november 5,5 miljard euro.

KPN-bestuursvoorzitter P. Smits heeft aangegeven dat hij de A-status voor het einde van het jaar terug wil hebben. Daartoe moet het de schuldenlast terugbrengen tot 3,5 keer de Ebitda, de opbrengsten voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen. De schuldenlast van KPN ligt met een bedrag van 20 miljard euro nu op ten minste zes keer de verwachte Ebitda in het afgelopen jaar. Die grote schuldenlast is vooral het gevolg van de overname door KPN van het Duitse E-Plus, aangekondigd in december 1999. "Moeilijke marktomstandigheden hebben nog steeds een negatieve invloed op het niveau en de timing van de opbrengsten van KPN uit zijn programma voor de verkoop van activa", aldus S&P in een verklaring.

Behalve via de verkoop van activa en (belangen in) bedrijven in Tsjechië, Ierland en Indonesië hoopt KPN later dit jaar ook geld op te halen met de beursgang van dochter KPN Mobile. Concurrent France Telecom gaat KPN daarin al deze maand voor met de beursgang van zijn dochter Orange. Ook British Telecom wil geld ophalen voor zijn mobiele dochter, BT Wireless. Het aandeel KPN noteerde vanmorgen ruim twee procent lager op 16,70 euro.

NRC Webpagina's
16 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad