U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Dossier KPN Telecom

Nieuws

Achtergrond

Cahier KPN Mobile

KPN Qwest

Telefónica

Cahier Frequentieveiling

Bedrijfsprofiel

Links






Reacties

KPN sluit vestiging Singapore

Door onze correspondent ROBERT GIEBELS
SINGAPORE, 26 OKT. KPN sluit zijn Aziatische hoofdkwar tier in Singapore. Dat heeft het telecombedrijf gisteren bevestigd. De sluiting, die nog dit jaar moet zijn afgerond, past in KPN's besluit zich uit Azië terug te trekken.

KPN moet zich op West-Europa concentreren wegens de zware financiële lasten die op het bedrijf drukken. Vorig jaar werd het Duitse telecombedrijf E-plus voor 20 miljard gulden gekocht. Dit jaar verwierf KPN dure licenties voor geavanceerde mobiele telefonie (UMTS) in Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland. Ook in België wil KPN later dit jaar zo'n UMTS-vergunning verwerven.

Door de schuldendruk moet KPN de internationale strategie omgooien. Participaties in India (Wipro) en China (Blue Communications) zijn beëindigd. Het belang van 22 procent dat KPN heeft in het Indonesische Telkomsel, dat in 1996 als sprinkplank in Azië werd aangekocht, wordt ook "tegen het licht" gehouden, aldus de woordvoerder. Telkomsel is overigens een van de weinige Indonesische ondernemingen die het goed doen en winst maken. Het ligt volgens de woordvoerder evenwel niet voor de hand dat KPN in Indonesië actief blijft "als je speerpunt West-Europa is".

Om die reden heeft KPN ook het 12-procentsbelang in het Ierse telecombedrijf Eircom in de etalage gezet. KPN wil ook niet langer van Oost-Europa zijn tweede thuismarkt maken. Dat streven werd onder meer gefrustreerd door een mislukte poging eerder dit jaar om zich in de Bulgaarse telecommarkt in te kopen. Inmiddels is duidelijk dat KPN zijn belang in het Tsjechische Cesky Telecom niet verder zal uitbreiden. In Hongarije wil KPN wel actief blijven met de telecombedrijven Pantel en Pannon. De sluiting van het Aziatische hoofdkantoor in Singapore, waar zo'n twintig mensen werken, komt voor sommige werknemers toch nog als een verrassing. Tot drie maanden geleden werden nog nieuwe mensen aangenomen. Ze hoopten dat bestaande strategische projecten om delen van de Aziatische markt te veroveren, zouden kunnen worden voortgezet. Maar ook deze zijn afgeblazen. Hoewel het Nederlandse hoofdkantoor te kennen geeft Azië te willen verlaten, gaan werknemers van het Singaporese hoofdkantoor ervan uit dat KPN in Azië actief zal blijven. Ze menen dat de kansen op Aziatische telecommarkten voor het oprapen liggen. "Maar wij kijken niet langer naar Azië", aldus KPN's woordvoerder in Nederland.

NRC Webpagina's
26 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad